Visul ca trenul să circule din nou pe linia îngustă de la Teaca este la un pas să devină realitate. La acesta a contribuit inclusiv un englez, care a donat o parte din moștenirea lăsată de tatăl său pentru achiziționarea unei locomotive și a două vagoane.
Colin David Shaw are 64 de ani și este îndrăgostit de trenuri și de România. Pasiunea pentru trenuri i-a insuflat-o tatăl său, care a lucrat toată viața în domeniul de transport public în Londra. Acesta mergea inclusiv în excursii doar cu trenul.
„Primul meu trenuleț l-am primit la a 4-a aniversare, dar nu mi s-a permis să-l ating singur până la 6 ani, trenul fiind mai mult o machetă decât o jucărie. Locomotiva, aburoasa desigur, încă o am”, își spune povestea Colin pentru mocănitatransilvaniei.ro.
În România a ajuns prima dată în 1992, ca turist. Țara noastră l-a fascinat, astfel că a revenit în `94 și chiar `96. În 1994 a ajuns prima dată la Teaca, în timp ce vizita țara noastră, călătorind cu trenul. În 1996 s-a întors la Teaca, alături de un prieten englez.
Atracția pentru țara noastră a fost atât de mare încât în 2000 s-a stabilit la Brașov și în 2007 a și cumpărat o casă săsească, într-un sat de lângă Brașov. A învățat limba română și chiar a pedat engleză într-o școală din Onești. A înființat și o societate specializată în ecoturism și turism cultural.
„De multe ori mă opream câteva minute la Teaca pentru a vorbi cu șeful de gară su pentru a vedea cum stau lucrurile cu locomotiva 764.053. Mi-au adus aminte cele două călătorii cu trenul către Lechința prin Raciu și Teaca”, mai spune englezul, a cărui poveste este prezentată de mocănițatransilvaniei.ro
Moștenirea sa a mers pe o locomotivă și două vagoane
Acesta a revenit în Anglia în 2018, însă nu a renunțat în a se gândi la căile ferate înguste din România și chiar a le sprijini. Astfel, în 2019, când tatăl său a decedat și i-a lăsat o moștenire, n-a ezitat să doneze o parte din ea pentru proiectul de la Teaca.
„Când a murit în 2019, tatăl meu mi-a lăsat o sumă neașteptată de bani. Trăiesc modest și nu am copii, așa că am decis să donez o parte din acești bani prin testamentul meu către una dintre căile ferate înguste cu care am fost implicat și anume Vișeu, Cornățel și/sau Teaca”, mai spune Colin David Shaw.
În cele din urmă a trimis suma necesară pentru achiziționarea locomotivei 764.053 și două vagoane. Englezul nu a reușit să ajungă în România în ultimii doi ani, însă promite că anul viitor va vizita locomotiva de la Teaca:
„Din mai multe motive: Brexit, pandemia Covid, vârsta mea și alte obligații, nu am vizitat România în ultimii 2 ani. Cu toate acestea, anul viitor sper să vă pot face o vizită la Teaca, să vorbim despre planurile voastre pentru calea ferată dintre Râciu și Teaca, să gustăm un vin local și să mai văd din nou trenul nostru”, transmite englezul.