Trei elevi de clasa a IX-a de la Colegiul „Liviu Rebreanu” s-au calificat la etapa internațională a NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon global anual pentru programatori, oameni de știință, designeri, povestitori, creatori, inventatori, tehnologi și alți pasionați de știință și spațiu.
Trei dintre „bobocii” Colegiului „Liviu Rebreanu” au făcut numele școlii din Bistrița cunoscut în întreaga lume.
Este vorba despre Bogdan Moldovan din clasa IX-a A, Filip Boca și Călin Tudurachi din clasa a IX-a B.
Elevii au participat la NASA Space Apps Challenge și s-au calificat la etapa internațională, devenind Global Nominees. Timp de 48 de ore, ei au avut acces la datele publice ale NASA, muncind împreună pentru a găsi soluţii la problemele reale, de pe Pământ sau din spaţiu.
„Reușita lor nu poate fi trecută sub tăcere și știți de ce? Fiindcă bobocii noștri, care au lucrat la o aplicație care să-i asiste pe geologi – au concurat cu echipe de elevi de la liceele din Bistrița (inclusiv cu elevi care au participat la competiții de robotică) și cu studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Felicitări, Bogdan, Filip și Călin! Și mult succes!”, a transmis conducerea Colegiului „Liviu Rebreanu”.
Nasa Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon global annual. Evenimentul este dedicat programatorilor, oamenilor de știință, designerilor, povestitorilor, creatorilor, inventatorilor, tehnologilor și pasionaților de știință și spațiu.
NASA Space Apps Challenge a ajuns la ceaa de 12-a ediție anuală.
În acest an competiția s-a organizat în premieră și în Bistrița, în 7 și 8 octombrie, la sediul UTCN Extensia Bistrița.
Hackathonul NASA International SpaceAppsChallenge este un program de incubare a inovației. Prima ediţie a fost organizată în anul 2012, în prezent programul fiind administrat de Earth Science Division , Science Mission Directorate de la sediul central al NASA din Washington DC.