1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

EXTRA: Se întâmplă în Bistriţa!

O nouă revistă culturală, la Bistriţa…!

După o îndelungată absenţă de pe piaţa editorială din Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură revine spectaculos cu o publicaţie deosebită! Vineri, 18 octombrie 2019, de la ora 17:15, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistriţa, va fi prezentată publicului revista „Spice”.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale vă invită vineri, 18 octombrie 2019, ora 17:15, la Centrul Cultural „Dacia”. Aici va fi lansată Revista de cultură „Spice”.

Prezintă:

  • dr. Gavril Ţărmure – Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
  • drd. Smaranda Mureşan – Şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale
  • Constantin Hrehor – Scriitor, Consultant Artistic – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava
  • Călin Brăteanu – Directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Lansarea va fi urmată, la ora 18.00, de un spectacol folcloric extraordinar susţinut de Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, Lenuţa şi Teodora PurjaSergiu Purja Negrean, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, Formaţia de jocuri tradiţionale din Frata (judeţul Cluj), Ansamblul „Arcanul” din Fundu Moldovei (judeţul Suceava), Călin Brăteanu şi Taraful „Obcina” din Bucovina.

Invitat special: Grigore Leşe.

„Traversée du Fantasme”, un concert-eveniment Ia Sinagoga din Bistrița

Cunoscut publicului datorită unor proiecte camerale de succes precum La Vida Loca sau Romanian Rhapsody, flautistul Matei Ioachimescu revine în România pentru trei concerte extraordinare, la Cluj-Napoca, Bistrița și București, în compania renumitei pianiste Mara Dobrescu.

Sub titlul „Traversée du Fantasme“, cei doi artiști creează de această dată o lume fantastică, cu peisaje nocturne, cu legende și personaje mitice, cu dansuri vechi și noi, sau cântece despre timpuri demult apuse.

Totodată,  programul “Traversée du Fantasme“ conectează audiența la experiențe sonore noi, două lucrări în primă audiție de Sabina Ulubeanu și Alexandru Murariu fiind dedicate acestor concerte-eveniment.

La Bistrița, concertul “Traversée du Fantasme” va avea loc la Sinagogă, sâmbătă , 19 octombrie 2019, de la ora 19:00. 

Program:

Felix Mendelssohn – “Visul unei nopți de vară”, Scherzo
Antonin Dvorak – „Songs my mother taught me
Béla Bartók – Suite Paysanne Hongroise
Sabina Ulubeanu – SK(A)Y (p.a.a.)
Jean Philippe Rameau – Les Sauvages
Francis Poulenc – Un joueurs de la flute berce les ruines“ / Claude Debussy – „Syrinx
Alexandru Murariu – “Sortilège féérique“ (p.a.a.)
Jacob Gade – “Tango Fantasia
Jean Sibelius – Nocturne
Frank Martin – Ballade

Matei Ioachimescu, un „rockstar” al muzicii clasice

Despre Matei Ioachimescu, spunea celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho: “Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști, pe care i-am ascultat.”

Flautistul român Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, fie cu repertorii din muzica barocă,  contemporană sau în recitaluri cross-over. Este un artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, care, prin interpretările sale spontane și creative și prin felul în care transmite emoția  și interacționează cu publicul, este văzut deseori ca un adevărat ”rockstar” al muzicii clasice.

Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit. Este laureat al mai multor distincții si burse ( Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste  două  instrumente. În anul 2019 a apărut la Viena albumul La Vida Loca, cu muzica Americii Latine, reinterpretată.

Pentru   activitatea   sa   intensă   și  calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute,  i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe  al Austriei.  Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

Mara Dobrescu: temperament şi eleganță

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franța, este foarte apreciată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganță, dar și pentru finețea frazărilor sale.

Mara Dobrescu și-a început studiile muzicale la Liceul de muzică „George Enescu”, absolvind Conservatorul National Superior din Paris cu cele mai înalte distincții. Bursieră a fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia si Lili Boulanger, Mara Dobrescu a realizat de asemenea un master în muzică contemporană, la Conservatorul National Superior din Geneva.

Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris, precum Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle. A participat la numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar si La Monnaie Bruxelles, în Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago și New York, s-a bucurat de un succes imens.

În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatură, muzică și teatru.

O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanți muzicieni ai lumii, facând de asemenea parte și din Quartetul Face à Face (2 piane si 2 percuții) cu care concerteaza în toată lumea.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...