0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

EXTRA: La cei 90 de ani, artista Virginia Brănescu ne oferă încă o impresionantă lecție de viață

A împlinit în primăvară venerabila vârstă de 90 de ani, este cunoscută drept una dintre cele mai simpatice profesoare de limba română – Virginia Brănescu ne oferă încă o impresionantă lecție de viață! Mâine, la ora 10:00, la Palatul Culturii!

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Palatul Culturii Bistriţa şi Societatea Scriitorilor Bistriţeni îi invită pe toți bistrițenii pasionați de pictură și literatură la evenimentul „Virginia Brănescu la 90 ani, o viață în slujba artei”, care va avea loc vineri, 9 noiembrie, ora 10:00, în sala „Conexiuni”, la Palatul Culturii Bistriţa.

Cu acest prilej va fi vernisată expoziţia de pictură „Plaiuri natale – Bistriţa-Năsăud” şi vor fi lansate volumele „Adieri crepusculare” şi „Albumul”, semnate de artista din Bistrița care și-a pus pasiunea pentru pictură pe pânză și în culori, de drag pentru frumos și locurile natale.

Pensionată în urma unei cariere de profesor de limba română şi de pedagogie, dar şi de psiholog şcolar, Virginia Brănescu este în prezent membră a Societăţii Literare „Conexiuni” şi membră a „Ligii Scriitorilor din România”. Lucrările sale artistice au fost expuse în 14 expoziţii de pictură în ulei (12 personale) la Bistriţa, Năsăud şi Cluj-Napoca, având un album de pictură tipărit.

În ceea ce priveşte activităţile literare, Virginia Brănescu a publicat 21 volume, dintre care zece de versuri, două de proză autobiografică, un portret de pictor în proză, patru volume de eseuri publicistice, o antologie şi are în palmares şi două volume traduse în limba germană.

Virginia Brănescu are o carte de vizită impresionantă, obţinând multe premii atât pentru creaţiile sale artistice vizuale, cât şi pentru cele literare:
Pictură:
• Premiul III la Festivalul Naţional „Mihai Eminescu”, Ipoteşti (pentru promovarea tradiţiilor săteşti), 2011, cu pictura PRIMĂVARA LA SALVA
• Premiul I la Festivalul Naţional „Mihai Eminescu”, Ipoteşti, 2012, cu pictura COPIL ÎN RUGĂCIUNE
• Premiul I la Festivalul „Dropia de Aur”, 2014, din localitatea Dor Mărunt – Călăraşi, cu pictura ŢESĂTOAREA

Literatură:
• Premiul II obţinut de la „Societatea Scriitorilor de Limba Română din Vancouver” – Canada, pentru volumul de poezii SPRE ZĂRI ALBASTRE (2013)
• Premiul II la „Festivalul Internaţional de Literatură” – Pamplona (Spania, 2013) cu volumul SUFLETUL ÎN PALMĂ, în traducere germană MIT DER SEELE IN DER HAND
• Premiul de excelenţă la „International Festival of Literature”, Malmö, Suedia, cu volumul LA PORŢILE IUBIRII, ianuare 2014
• Premiul I la concursul OM BUN, OM RĂU, Răsunetul, 2002 – obţinut pentru proză scurtă (NECAZURILE LELII RAVECA)
• Diplomă primită cu ocazia „Galei Premiilor Culturii Bistriţene”, 2013, prin „Societatea Conexiuni”
• Diplomă Literară „In honorem”, primită din partea „Ligii Scriitorilor din România”, cu ocazia zilei de naştere a autoarei (14.03.1928).

La eveniment vor participa prefectul judeţului, Ovidiu Victor Frenț , managerul Palatului Culturii, Dorel Cosma, scriitorii Menuţ Maximinian şi Zorin Diaconescu, istoricul de artă Vasile Duda şi directorul editurii Nosa Nostra, Marin Ecedi.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...