Biserica evanghelică din Teaca ne stă la dispoziție de acum și în variantă 3D! A fost posibil grație unui proiect derulat de Muzeul Județean de Artă și Istorie Zalău.
Încă un obiect de patrimoniu a intrat în programul de scanare 3D derulat de Muzeul Județean de Artă și Istorie Zalău.
Proiectul se intitulează Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea. Recent, specialiștii care se ocupă de documentarea monumentelor s-au ocupat și de Biserica evanghelică din Teaca.
Biserica este construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic. Are trei nave, cor și absidă poligonală cu contraforți. Navele laterale păstrează elemente gotice cu bolți în cruce pe ogive. Bolta centrală a fost refăcută în stil baroc la 1753. Corul Bisericii din Teaca a fost reconstruit pe vechiul traseu în 1909.
Biserica evanghelică din Teaca conservă cele mai importante elemente de arhitectură. Acestea sunt, practic, cele care o definesc ca o importantă realizare a arhitecturii gotice în zonă.
Modelul 3D al Bisericii evanghelice din Teaca poate fi accesat AICI.
Proiectul are drept scop documentarea, salvarea și valorificarea unor monumente istorice aflate într-o stare de conservare precară. Este vorba atât de monumente clasate în Lista Monumentelor Istorice, cât și a unora care nu au fost încă înscrise în această evidență. Și, prin urmare, nu sunt încă protejate legal.
Digitizarea 3D este o metodă inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia. Astfel, prin digitizare, patrimoniul devine open source.
Produsele create (modele digitale 3D și 2D) pot fi folosite în diferite scopuri educative, turistice, de cercetare, restaurare, conservare etc.
Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica, Asociația ARHAIC.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).