1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Povești fascinante cu eroi de război, automobile străvechi și elefanți din Camerun, transfigurate de Michel Vinay, la Bistrița

Primul automobil al bunicului – un Peugeot de la începutul secolului trecut, dar și elefanți din Camerun sau ceasul eroului care a măsurat dramatic secundele în Primul Război Mondial – toate respiră și emană tulburătoare povești în inima Bistriței, unde sunteți invitați să le descoperiți…

La cei 77 de ani ai săi, Michel Vinay ne oferă o impresionantă lecție de vitalitate artistică. Avem de admirat, în aceste zile, la Galeria Arcade 24, câteva zeci de tablouri recente, pe care artistul francez stabilit din 2000 la Livezile le-a pictat în ultimii ani. „Trebuie să existe o emoție, trebuie ca tablourile să declanșeze ceva în sufletul celui care privește…

Uneori le privesc și nu le recunosc, parcă n-ar fi ale mele… Atunci când le-am creat, închis în universul meu, m-am izolat cumva de tot mediul înconjurător… Acum, când sunt toate gata și expuse aici, într-un spațiu atât de amplu și generos, le privesc cu surprindere…

N-aș putea socoti cât de mult lucrez la un tablou. Câteva ore. Picasso spunea – nu caut, ci găsesc… Este vorba și la mine de o pictură instinctivă, spontană. Uneori îmi vine să pictez ceva peste ceea ce am lucrat anterior. M-am obișnuit cu un stil de muncă rapid. Am nevoie de spontaneitate.

Pe vremuri, în Franța, aveam de restaurat tablouri vechi. Acolo era necesar mult, mult, mult timp. Acum nu prea mai am atâta timp la dispoziție. Trebuie să mă mișc rapid. Lucrez mult și în tehnica colajului. Îmi place pentru că asta implică rapiditate și decizie de moment”, ne-a povestit artistul Michel Vinay.

Fiecare lucrare, cu povestea ei fascinantă care merită descoperită

Obiectele pe care le expune Michel Vinay sunt învăluite în tulburătoare povești de familie. „Nu am renunțat la obiecte. Spre deosebire de tablourile plane, în care nu putem pătrunde efectiv, obiectele vorbesc altfel… Mă transformă într-un copil care se amuză cu jucăriile lui”, ne-a mărturisit Michel Vinay.

Una dintre lucrări se intitulează, de pildă, Erou de război. Este un omagiu adus bunicului lui Michel Vinay, care a luptat în Primul Război Mondial, fiind rănit și decorat ulterior de autoritățile franceze.

O altă lucrare ne dezvăluie figura bunicului său fotografiat alături de primul său automobil: Un Peugeot cu care a călătorit într-o excursie, la munte, alături de fratele său. Cei doi aventurieri au avut parte și de un accident. „Mulțumesc lui Dumnezeu, fără victime!”, explică artistul.

Un alt exponat – realizat în acest an și intitulat Peștera Miracolelor – își provoacă spectatorii să descopere propriul miracol. În timp ce lucrarea Savană insolită – cuprinde, alături de elefanții din Camerun, și o șuviță din părul fetiței sale.

Este povestea Elianei, prima mea soție. Și-a petrecut copilăria în coloniile franceze, tatăl ei fiind militar de carieră. Ea m-a învățat să visez cu ochii deschiși la tărâmuri exotice. Elefanții sunt aduși de familia ei din Camerun. Am inserat și un cangur verde. Tocmai ca oamenii să-și pună întrebări: ce caută un cangur verde lângă elefanții de abanos?!”, ne-a povestit Michel Vinay.

„Totul mă inspiră, mai ales vizual. Muzeele pe care le-am vizitat, artiștii clasici și moderni pe care i-am cunoscut, care mi-au plăcut și pe care i-am reinterpretat, în felul meu.

Mă inspiră și timpul. Sunt obsedat de orologii și ceasuri care ne indică felul în care curge timpul. Femeile din viața mea mă inspiră, de asemenea…”, ne-a mărturisit Michel Vinay.

Artistul a inserat într-un tablou chiar și un desen naiv al fetiței sale, de când era mică. Desenul reprezintă un portret al profesoarei de franceză Geta Maria Vinay din Bistrița.

Un alt emoționant arc peste timp: În galerie este expus și un autoportret pe care Michel Vinay l-a realizat în anul 1964. Lucrarea este completată de o fotografie a artistului din acel an – un prim colaj care le prefigurează pe cele viitoare.

******

Michel Vinay a studiat la Ecole de Beaux-Arts din Lyon. Aici a lucrat o vreme ca designer de modele de imprimeuri pentru Fabrica de Mătase. S-a instalat apoi la Passonfontaine, în Franche-Comté, unde a lucrat în atelierul propriu ca restaurator de mobilă, tablouri şi sculpturi.

De peste 20 de ani trăieşte în Bistrița, la Livezile, unde a cumpărat și restaurat o casă săsească: 

BISTRIȚA – O experiență inedită: La povești cu artistul francez Michel Vinay, la Arcade 24

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...