6.7 C
Bistrița
joi, decembrie 19, 2024

FOTO/VIDEO: Înspăimântătoare seringi, distilatoare sau barometre, la Casa Argintarului, într-o inedită expoziție despre farmaciile de demult

Distilatoare vechi, înspăimântătoare și uriașe seringi sau spectaculoase recipiente în care se păstrau pe vremuri medicamentele… Barometre nelipsite din farmaciile respectabile, recipiente speciale pentru apă minerală sau cântare de mare precizie… Acestea și multe alte surprize vă așteaptă la Casa Argintarului. Aveți aici la dispoziție o inedită expoziție despre farmacii… 

În vechiul burg medieval al Bistriței exista cel mai vechi spital medieval atestat din Transilvania. Spitalul este menționat într-o tranzacție comercială realizată în 1295 de călugării care coordonau activitatea acestuia.

Unele surse afirmă însă că spitalul funcționa încă din 1285.

Descoperirile arheologice o demonstrează limpede: locuitorii de pe aceste meleaguri au avut preocupări legate de medicină din cele mai vechi timpuri.

Aici existau vraci-vindecători care cunoșteau bine proprietățile vindecătoare ale plantelor medicinale sau beneficile unor produse animale și minerale.

Se presupune că vasele mici din lut din perioada neo-eneolitică și cuțitele de piatră sau obsidian erau folosite în anumite practici magic-medicale.

În jurul anilor 1000 – 850 înainte de Hristos au fost descoperite la Ciceu-Corabia, Chiraleș și Stupini vase miniaturale ceramică despre care se crede că avea rol în păstrarea unor unguente și substanțe farmaceutice. Între acestea, s-a descoperit inclusiv un vas de tip biberon care putea să fie folosit în alimentația copiilor mici. La fel de bine, acesta ar fi putut servi la dozarea unor medicamente. Cercetătorii consideră că putea fi chiar și un recipient ritual / medical cu efect halucinogen și anestezic.

În perioada celtică (secolul III înainte de Hristos), într-un mormânt de incinerație de la Galații Bistriței s-a descoperit un bisturiu de trepanație din fier, cu lama zimțată.

Un asemenea instrument chirurgical dovedește existența în comunitate a unui vindecător-medic cu avansate cunoștințe medicale.

Asemenea fascinante detalii pot fi lecturate în expoziția de excepție inaugurată ieri la Casa Argintarului din Bistrița. 

Expoziția reprezintă un demers inedit având ca temă un subiect complet nou și neabordat până în prezent. Sunt expuse o mulțime de informații și documente referitoare la tradiția și istoricul activității farmaceutice în nord-estul Transilvaniei.

Ni se oferă astfel o imagine complexă asupra activității medico-farmaceutice din cele mai vechi timpuri, până la sfârșitul secolului al XX-lea, pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud.

Expoziția este organizată de Complexul Muzeal Bistrița–Năsăud, Colegiul Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Muzeul de Istorie Sighișoara și Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. 

Coordonatori ai expoziției sunt dr. George Marinescu de la Muzeul Județean Bistrița și farmacist Lucia Axente.

Aveți ocazia să descoperiți, vizitând expoziția Farmacii și farmaciști când au apărut primele farmacii în Bistrița, dar și care sunt primii farmaciști care au muncit aici.

Veți afla detalii interesante și despre farmaciile apărute în secolele XVIII-XIX, în Năsăud, Sângeorz-Băi, Beclean, Teaca, Lechința, Prundu Bârgăului, Șieu, Rodna și Reteag.

Expoziția cuprinde informații legate de perioada interbelică, dar și despre zbuciumații ani de război și naționalizarea farmaciilor, din 1949.

Nu lipsește nici istoricul farmaciilor din perioada comunistă. În această perioadă unele farmacii s-au desființat / transformat, altele noi fiind înființate. Dr. George Marinescu de la Muzeul Județean ne-a explicat că a fost destul de dificil să găsească fotografii ale farmaciilor din perioada comunistă. 

Expoziția poate fi vizitată între 23 noiembrie 2023 – 30 aprilie 2024, de marți până duminică în intervalul orar 9-17

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...