0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

EXCLUSIV: Un documentar Netflix dezvăluie legătura dintre deputatul Robert Sighiartău, președintele Iohannis și Familia, o grupare creștină secretă care influențează politica lumii

Întrebarea despre cine controlează cu adevărat puterea globală este una veche, iar răspunsul pe care îl primim este rareori satisfăcător. Ceea ce aparent numim democrație reprezentativă pare să fie considerat de mulți ca fiind ceva performant… doar că „marionetele” noastre alese să ne reprezinte în sălile de ședințe sunt ridicole. Deputatul Robert Sighiartău este personaj într-un documentar Netflix despre Familia, o organizație creștină secretă care influențează politica mondială.

Netflix a lansat în vara anului trecut o mini-serie documentar de cinci episoade, intitulată „Familia: Fundamentalismul și politica americană”.

Regizat de Jesse Moss și adaptat după bestseller-ul cu același nume semnat de Jeff Sharlet, Familia aduce în lumina reflectoarelor o organizație creștină secretă cunoscută sub numele de Fellowship (Frăția n.r.). Aceasta activează în Washington D.C. și controlează rețelele de putere pentru a influența evenimentele care au loc la nivel Mondial.

De ce am fi interesați să tratăm un subiect care, aparent, nu are nici o legătură cu România? De ce ne-ar interesa un documentar despre organizațiile secrete din America?

Răspunsul e unul cât se poate de simplu. Poate pentru că mini-seria Netflix este despre creștini cu influență care încearcă să aducă legile lumești pe aceeași undă cu cele biblice. În documentar este atins inclusiv subiectul Referendumului pentru familie organizat în urmă cu doi ani în România. Sau, poate pentru că – într-unul dintre cele cinci episoare – apare o fotografie cu un personaj politic bine-cunoscut nouă… Un bistrițean de-al nostru care acum deține o funcție importantă într-un partid politic din România, dar despre acest subiect puțin mai târziu.

Cine este Familia și ce vrea de la noi?

Fondată în 1935 de un bărbat pe nume Abraham Veride, Familia sau Frăția – așa cum mai este numită, a luat naștere inițial din încercarea de a organiza o întâlnire a proprietarilor de afaceri. De-a lungul anilor, a evoluat în ceea ce unii ar numi-o teocrație secretă. Alții ar considera-o drept o mișcare subterană a unor oameni creștini proeminenți, care își exercită influența nu doar în Statele Unite, ci și în străinătate.

Membrii Familiei își desfășoară activitatea sub un văl de secret. Șeful comunității, Douglas Coe, care a murit în 2017, a considerat că grupul își poate exercita cel mai bine influența în acest fel. În Frăție sunt incluși senatori, diplomați și lideri religioși din întreaga lume.

Mini-seria susține că modul principal de păstrare a influenței Familiei este National Prayer Breakfast (Micul Dejun cu Rugăcine n.r.). La eveniment a participat fiecare președinte al Americii, de la Dwight Eisenhower până în prezent. Deși mulți consideră Micul Dejun de Rugăciune un eveniment banal, potrivit regizorului acesta „este într-adevăr o demonstrație impresionantă de influență și putere”.

De obicei, evenimentul are loc anual, în prima joi din luna februarie. El găzduiește aproximativ 3.500 de invitați, inclusiv invitați internaționali din peste 100 de țări. Micul Dejun cu Rugăciune nu e altceva decât o serie de întâlniri, prânzuri și mese. Este proiectat să fie un forum pentru elita politică, socială și de afaceri, pentru a se aduna și a se ruga împreună.

Filosofia după care Frăția se ghidează e una relativ simplă. Liderii sunt aleși pe sprânceană de însuși Dumnezeu, nu de popor. Nici nu contează ce păcate are un politician. Poate să-și fi înșelat și nevasta, poate fi chiar un dictator cu sânge rece… Important e să beneficieze în continuare de girul organizației și, implicit, de al divinității. Păcatele se iartă, până la urmă. Situația e ilustrată prin două foste speranțe ale conservatorismului american care au comis păcatul adulterului. Au fost anchetate inclusiv pentru fapte de corupție, dar nu și-au pierdut niciodată susținerea organizației.

„Dictatori, criminali și hoți” – legătura României cu Familia

Familia s-a folosit de influența pe care o are la Washington pentru a face lobby, pentru a-l momi pe Klaus Iohannis și pentru a se implica intens în organizarea și desfășurarea, în România, a deja celebrului referendum pentru familia tradițională din anul 2018.

Documentarul Netflix expune culisele vizitei efectuate în România, în 2017, de unul dintre cei mai influenți emisari ai Familiei – congresmanul Robert Aderholt, a cărui vizită a fost plătită de organizație și aranjată de deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, despre care aflăm în episodul 4 intitulat „Dictatori, criminali și hoți” că este un vechi și activ membru al organizației religioase, pe care este gata să o servească oricând.

Întrebat dacă Familia s-a implicat în organizarea referendumului pentru familia tradițională din România, deputatul PNL a oferit un răspuns. „Am menționat Frăției că urma să avem un referendum, când am fost ultima oară în SUA în vizită, anul trecut (2017 n.r.). De atunci am discutat cu ei de mai multe ori despre cum se desfășoară procesul. Frăția, ei sunt niște oameni pe care îi pot suna oricând, iar problema mea devine numaidecât problema lor”.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, prezent la Micul Dejun cu Rugăciune din Statele Unite ale Americii

Mini-seria Netflix e cu atât mai surprinzătoare cu cât la un moment dat rulează o fotografie cu nimeni altul decât Robert Sighiartău, deputatul PNL de Bistrița-Năsăud și secretarul general al PNL.

Am verificat contul lui de socializare, iar fotografia din documentar pare să fie preluată de acolo. În 2018 Sighiartău își informa urmăritorii, printr-un mesaj publicat pe pagina personală de Facebook că a avut onoarea de a participa la National Prayer Breakfast din SUA.

„Anul acesta am avut onoarea de a participa la cea de-a 66-a ediție a evenimentului anual, National Prayer Breakfast, SUA. Un eveniment de excepție la care sunt invitați lideri din toată lumea și care se desfășoară în prezența președintelui SUA”, scria Robert Sighiartău în 9 februarie 2018.

Reporterii Bistrițeanul.ro au încercat de nenumărate ori să îl contacteze pe deputatul PNL, pentru a discuta cu el despre prezența lui la acel eveniment. Și despre legătura sa cu Familia, având în vedere că evenimentul este organizat cu sprijinul The Fellowship Foundation (fundația Frăției n.r.). Ne interesa să știm cum a ajuns să participe la Micul Dejun cu Rugăciune. A primit personal invitația sau a ajuns acolo printr-o altă conjunctură?

Nici până în acest moment, Robert Sighiartău nu ne-a răspuns la telefon sau la mesaje, deși își anunțase disponibilitatea de a sta cu noi de vorbă și de a clarifica toate detaliile legate de Familie și prezența lui în filmul cu același nume.

Mai jos, câteva imagini video cu momentul apariției lui Robert Sighiartău în documentarul regizat de Jesse Moss.

Micul Dejun cu Rugăciune, organizat și în România

După modelul Statelor Unite ale Americii, în organizarea Grupului Ecumenic de Rugăciune, și Palatul Parlamentului din București găzduiește de câțiva ani un Mic Dejun cu Rugăciune. Manifestarea prezintă un mare interes pentru clasa politică, dar și pentru Biserică, fiind organizată de Grupul Ecumenic de Rugăciune al Parlamentului.

Așa cum reiese dintr-un document semnat de Grupul Ecumenic de Rugăciune, care poate fi consultat AICI, la evenimentul organizat în anul 2019 urmau să participle aproximativ 500 de invitați din România, din țările balcanice, din SUA și din alte țări. La eveniment au fost prezenți parlamentari și personalități ale vieții culturale, religioase și ale mediului de afaceri, înalte fețe bisericești, oameni de cultură și reprezentanți mass-media.

Se pare că Robert Sighiartău e un personaj vocal în cadrul evenimentului Mic Dejun cu Rugăciune din România. Drept dovadă, cele trei materiale video de mai jos, în care deputatul PNL de Bistrița-Năsăud preia cuvântul la aceste întâlniri.

Doi bistrițeni în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament

Foarte interesant cum în interiorul Parlamentului funcționează, de câțiva ani de zile, o structură paralelă și transpartinică, în afara oricărui statut juridic. E vorba de Grupul Ecumenic de Rugăciune. Îl găsiți și cu denumirea de Grup Creștin de Rugăciune al Parlamentului României.

Dacă intrați pe site-ul Camerei Deputaților sau Senatului, veți observa că acest grup nu apare în nicio categorie de structură parlamentară. El operează, așadar, pe lângă regulament. Practic, acest Grup Ecumenic de Rugăciune acționează ca un suprapartid neînregistrat. Un grup de interese despre care nu prea există multe informații disponibile.

Și despre acest aspect am vrut să vorbim cu secretarul general PNL Robert Sighiartău, dar am primit același ton ocupat, ca de fiecare dată când am încercat să luăm legătura cu el.

Informațiile disponibile ne arată că din acest Grup Ecumenic de Rugăciune fac parte doar 21 de parlamentari care după ce și-au împărțit funcțiile în comisii și-au format și Grupul de Rugăciune. Printre cei 21 de membri se numără și doi bistrițeni: secretarul general al PNL – Robert Sighiartău și fostul ministrul al Apelor și Pădurilor – Ioan Deneș.

Conform informațiilor, membrii acestui grup se află la baza recentei ciuntiri legislative a educației pentru sănătate, care, cuprinzând și noțiuni de educație sexuală, cică ar fi „furat inocența copiilor”.

Liliana Popescu notează într-un articol pentru Adevărul că reţeaua Frăţească (Grupul de rugăciune din Parlament) are o mare problemă.

„De fapt, problema e a noastră, a celor care împărtăşesc valori democratice. Reţeaua Fraţilor români nu este aleasă democratic. Partea perversă este că membrii ei, fiecare în parte, a fost ales pe o listă de partid. Întrebarea care se pune este: agenda cui o promovează grupul Frăţesc? A partidului pe care îl reprezintă democratic sau a Frăţiei?”, spune aceasta.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...