Bistrițenii încep să vorbească de neregulile din Urbanism și aduc dovezi tot mai multe și mai clare că în Primăria Bistrița legea este interpretată după bunul plac al unor funcționari cheie. Cum ar fi Arhitectul Șef – ing. Monica Pop sau șefa Serviciului Urbanism – Daniela Bilegan. Fostul director al Spitalului Județean, Mircea Gelu Buta, se pare că investește după pensionare în imobiliare. A cerut aprobarea unui PUZ în Subcetate, unde, alături de o firmă, vrea să construiască cu o excepție de la regimul de înălțime al zonei, un bloc cu nouă etaje, pe numărate. Ce cadou fac șefele de la Urbanism, la început de drum? O reducere cu 10% numai la spațiu verde. O îndemână de vreo 100.000 Euro…
Serviciul Urbanism al Primăriei Bistrița e un fel de stat în stat, iar legea aici o fac funcționarii. De la cei mai mici și până la cei mai mari. Bistrițenii de rând așteaptă cu lunile sau cu anii un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție. În timp ce toți cei aflați în grații construiesc după bunul plac, cu derogări de la lege, acordate din pix, cu o simplă semnătură.
Bistrițenii au început să trimită pe adresa redacției Bistrițeanul.ro situații care dovedesc faptul că legea se aplică diferit.
Actele nu sunt niciodată de ajuns…
„Buna ziua! Am văzut că ați cerut să vă sesizeze bistrițenii cazuri de corupție în urbanismul din primărie. Știți cum e? Mulți funcționari, deși sunt pe funcție de zeci ani de zile, tot zic (șefi serviciu, arhitect, secretar, chiar consilierii locali) că e haos în urbanism. Că să nu se mai facă abuzuri. Și că ce-a fost să ștergem cu buretele, iar de azi înainte să respecte toată lumea legea.
Ok, bun. Dar ce facem când un cetățean de rând cere exact ce i se cuvine, ce e cuprins în PUG. Sau face un PUZ prin care cere o derogare conform legii – că de asta îl face, e perfect legal – fie cere etaje mai multe, fie schimbarea specificului, de exemplu din industrial în comercial, etc… Și i se spune (după îndelungi drumuri la primărie), că e fix ca în reclame – niciodată actele nu sunt de ajuns… Că trebuie sa respecte PUG. Bun, să respecte, e perfect!
Dar vi se pare normal, mie să-mi ceară, de exemplu, să am 30 % spațiu verde din suprafața terenului (exact cât scrie în PUG ) și la altul doar 20%?
Știți că la 10.000 mp, diferența dintre 20 și 30% e extrem de mult??? Una e 3.000 mp și alta 2000 mp. Că dacă faci parcări pe 1000 mp îți intră vreo 50 de parcări, înmulțit cu 2.000 euro parcarea, iese 100.000 euro diferența … Vi se pare corect?
Eu nu am o problemă că dau derogări. Dar ori dau la toți, ori la nici unul. Adică mie dacă îmi dă fix ce e în PUG sunt super fericit. Dar mă ia cu capul atunci când văd că la altul îi dau o facilitate de 100,000 euro din pix, doar și doar la chestia asta cu spațiile verzi.
O fi sau n-o fi hoție la mijloc…?!?
Vă trimit un document datat 23 martie 2020, semnat și preluat de pe site-ul primăriei cu toate semnăturile. (n. red.- vezi AICI).
În avizul de oportunitate semnat de Daniela Bilegan și arhiect șef Monica Pop, necesar la PUZ pe strada Subcetate pentru Campeador și fostul director de la spital, Mircea Gelu Buta, (unde vor să facă blocuri), scrie la punctul 3: „spațiile verzi propuse vor fi pe minim 20% din suprafața terenului”. Iar în regulamentul Plan Urbanistic General (și la L2 = situatia existentă și la L4= situația propusă prin PUZ), la articolul 13, pagina 59, este scris „se va asigura un procent de spații verzi de minim 30% pe fiecare parcelă.” Deci trebuia să le dea 30% OBLIGATORIU. Trebuia să preia exact ce scrie în PUG la zona propusa L4: 30%. Însă le-au dat doar 20 % din pix. Asta nu e hoție?
Deci, ei zic una pentru proști, adică pentru noi, muritorii de rând. Și fac tot felul de aranjamente cu șmecherii. De ce pe unii să îi oblige să facă 30% și pe alții 20%? Și asta e o chestie la vedere, care apare pe site. Vă dați seama câte sunt…
Vă rog să nu îmi divulgați identitatea. De știut se știu multe și multă lume știe. Dar le e frică oamenilor. Dacă reușiți să demascați toată hoția și mânărelile care se fac în urbanismul din Bistrița o să vă fie bistrițenii recunoscători! Mulțumim!”
Așa explică situația cât se poate de clar cititorul nostru…
Obiecții: Blocul are prea multe etaje. Traficul ar fi și mai dificil în zonă…
Așadar, firma Campeador, în asociere cu fostul director al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, dr. Mircea Gelu Buta, cer printr-un PUZ care poate modifica Planul Urbanistic General (PUG) – un document oficial care prezintă viziunea urbană asupra dezvoltării orașului în următorii ani – o derogare. Care să le permită să construiască exact în vecinătatea sensului giratoriu din Subcetate – un bloc cu un regim de înălțime S+D+P+6 Etaje (adunate dau fix 9 etaje). Cu spații comerciale la parter și spațiu comercial tip supermarket și amenajările exterioare aferente. Conform PUG, regimul existent în zonă este de D+P+2E+M, adică nu mai mult de 5 etaje adunate.
Din informațiile noastre, PUZ-ul de mai sus nu a primit aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism. Au fost obiecții legate de regimul de înălțime (prea multe etaje) și calea de acces spre zona comercială și blocurile de locuințe, care este prea aproape de sensul giratoriu din Subcetate. Ceea ce ar putea îngreuna mai mult traficul în zonă. A fost făcută o recomandare – ca accesul să se facă direct din sensul giratoriu, pentru fluidizare.
Rămâne cum au stabilit… ?!? O reducere suspect de generoasă…
Nimeni nu a sesizat însă problema semnalată de cititorul nostru. Adică reducerea făcută la spațiul verde. Prin recomandarea din avizul de oportunitate semnat de arhitectul șef Monica Pop și șefa de la Urbanism, Daniela Bilegan, se propune din start, sub semnătură, spațiu verde mai puțin decât prevede PUG – adică de doar 20%. Primarul Ovidiu Teodor Crețu a semnat și el avizul de oportunitate, fiind întrutotul de acord cu excepția de la PUG și reducerea generoasă oferită la spațiu verde.
Teoretic, acum proiectantul trebuie să refacă proiectul și să regândească regimul de înălțime. Dar și să rezolve calea de acces și ieșire, care este în imediata vecinătate a unui sens giratoriu foarte aglomerat. Cu spațiul verde rămâne, cel mai probabil, cum au stabilit șefele de la Urbanism din avizul de oportunitate, cu girul primarului Crețu…
Asociatul fostului manager al Spitalului Județean în acest proiect, firma Campeador, aparține omului de afaceri Florin Larionesi, un dezvoltator imobiliar cu 7 ansambluri rezidențiale finalizate în Timișoara și Cluj și peste 1000 de apartamente livrate, care, după cum se recomandă pe site-ul campeador-residence.ro, construiește în 5 județe și două țări. Spațiul comercial care apare în PUZ-ul de mai sus ar trebui să găzduiască un magazin Penny, care să deservească zona Subcetate.
Dacă aveți alte situații pe care doriți să le facem publice puteți să ne contactați printr-un email pe adresa [email protected], pe mesageria din pagina de Facebook Bistriteanul.ro sau pe WhatsApp-ul Redacției la numărul 0722.48.07.07.
Pe această temă, mai puteți citi: