Culmea tupeului! Să ridici fără autorizație de construcție ditai blocul de locuințe pe 14 nivele, sub ochii „vigilenți” ai zeci de funcționari plătiți de la buget pentru a veghea fix la respectarea legii. Niciun funcționar din serviciul Urbanism, nici inspectorul de zonă, nici Primăria Bistrița, nici Poliția Locală, nici Inspecția de Stat în Construcții, nimeni nu a sesizat că în mijlocul orașului, într-o zonă intens circulată, se ridică de câteva luni un bloc fără a avea autorizație de construcție. După ce un bistrițean sesizează prin CityHealth situația, primarul Ioan Turc intervine și dă cea mai mică amendă posibilă: 5000 lei…
Blocul invizibil
Este vorba de blocul aflat astăzi în construcție pe strada Valeria Peter Predescu, nr. 22, din Bistrița. Unul dintre constructorii mari ai orașului a ridicat acolo un complex de locuințe și este imposibil de crezut că nu a știut care sunt demersurile legale pentru a construi un bloc. Cum este imposibil de crezut și că funcționarii din Serviciul Urbanism al Primăriei Bistrița nu au știut ce se întâmplă acolo, cine construiește și ce.
De ce fix la acest bloc constructorul nu așteaptă emiterea autorizației de construcție de către Primăria Bistrița, având în favoarea sa toate argumentele pentru a o obține, rămâne o enigmă.
Sursele noastre spun că ar fi fost încurajat să se apuce de lucru în șantier, cu promisiunea rezolvării cât mai rapide a documentației.
Lucrări începute în noiembrie, certificat de urbanism luat în martie 2021, autorizație de construcție – nici astăzi
Cert este că la finalul anului trecut constructorul se apucă de lucru, fără a avea nici măcar certificatul de urbanism. Documentul a fost obținut abia în martie 2021, timp în care erau deja ridicate primele etaje.
Certificatul de urbanism solicitat în 9 februarie și primit în 18 martie 2021 este pentru ridicarea unui bloc de locuințe cu regimul de înălțime Demisol +Parter + 10 Etaje +2 Etaje retrase. Adică vreo 14 nivele de construcție.
La sfârșitul lunii aprilie, într-o adresă semnată de primarul Ioan Turc, Primăria Bistrița admite negru pe alb că NU a fost emisă autorizația de construcție pentru certificatul de urbanism cu numărul 410/18 martie 2021.
Și cam atât. Șantierul continuă, nestingherit, parcă apărat de funcționarii din Serviciul Urbanism. Și nevăzut de polițiștii de la Inspecția în Construcții a Poliției Locale, foarte vigilentă și dură de altfel, mai ales în situații absolut minore în comparație cu aceasta. O liniște absolută, suspectă.
Reclamația pe CityHealth oprește lucrările. Teoretic
Cum zilele trec și șantierul înaintează nestingherit, în 11 mai 2021 situația este raportată în aplicația CityHealth. Dintr-o dată, când situația devine publică, Poliția Locală intră în alertă și ziua următoare, Biroul Disciplina în Construcții intervine dur și anunță că a întocmit un proces verbal. De asemenea, anunță că „s-a dispus sistarea lucrărilor de la data comunicării procesului-verbal„.
Așadar, lucrările se sistează la „data comunicării procesului verbal”, în care se menționează ridicarea a 5 etaje (!). Deși răspunsul prompt în aplicația CityHealth apare la o zi după sesizare, procesul verbal apare ca fiind comunicat în 15 mai 2021. Amenda este plătită în grabă în 17 mai 2021, constructorul sperând că va obține astfel mai repede mult așteptata autorizație de construcție.
Important de menționat în acest caz este că în cele câteva luni de ridicare a construcției, niciun funcționar din Serviciul Urbanism NU anunță Biroului de Disciplină în Construcții că s-ar ridica ilegal o construcție, asta având în vedere că până recent Poliția Locală a fost în subordinea Poliției Naționale și răspundea doar sesizărilor.
Să nu fi știut chiar nimeni ce se întâmplă? Greu de crezut. Inspector de zonă? Sabina Malaicu, cunoscută pentru că știa tot ce mișcă în zona sa sau, mai exact, nu mișca nimic fără știrea sa. Mai mult, zona în care se construiește, lângă pasarela din proximitatea ISU BN (Pompieri), este în calea Monicăi Pop, arhitectul șef al orașului, în drumul spre serviciu.
SURPRIZA: Amenzile pe Disciplina în Construcții le stabilește primarul!
5000 de lei pentru blocul ridicat fără autorizație. Ieftin, dom’le, ieftin!
Ceea ce nu știu mulți este că amenzile pentru Disciplina în Construcții sunt propuse de Poliția Locală primarului Municipiului Bistrița. Acesta este cel care decide cât va plăti constructorul. Tot primarul alege din plaja minimă și maximă de sancțiune.
Cât putea primi constructorul în acest caz? Între 5.000 lei și 100.000 lei. Primarul Ioan Turc a fost însă blând. Extrem de blând. A stabilit sancțiunea minimă de 5000 lei pentru ridicarea unui bloc de 6 etaje în lipsa unei autorizații de construcție.
Amenda minimă posibilă pentru un lucru de o gravitate enormă, care, numai ca și exemplu, ar fi trebuit drastic sancționat.
În procesul verbal din 15 mai 2021 apare descrisă o construcție cu 5 etaje, confirmată de fotografia din reclamația din CityHealth.
Fotografia făcută astăzi de reporterii Bistrițeanul.ro ne arată că lucrările au continuat și după. Blocul a ajuns astăzi la nivelul 7, unde este turnată placa de rezistență.
Din informațiile noastre, lucrările s-au oprit cu câteva zile înainte de descinderea procurorilor în casele funcționarilor de la Urbanism și din Primăria Bistrița.
Eradicare totala la URBANISM.Jurnalisti ai Bistriteanului-sunteti adevaratii detectivi urbani sau inspectori de specialitate.Continuati sa investigati.Toti trebuie schimbati.Si unele examene pe posturi s-au dat pe…
in concluzie ..ne ștergem la cur cu primăria bistrița, urbanism, disciplina in constructii, legislatie etc etc ..
din spăgi ne descurcăm să punem copilului un X5 pe masăi?
– legislatie –
„executarea, fără autorizație de construire sau de desființare” / „..se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei”
amenda 5000 lei ..din pix e calculată?
Observator, amenzile alea nu sunt din legea actualizata. Amenzile sunt între 5.000-100.000 lei noi.
Acuma, ca pt un bloc cu 5 etaje fără autorizatie dai 5.000ei de ochii lumii și pe amărâți de-i prinzi c-un gard ii belesti cu 100.000 lei (un miliard vechi), e încă o dovada a mafiei din primărie…
Ies la iveală tot mai multe dovezi care arată ca urbanismul bistrițean de la cap s-a împuțit!
mersi Mihai! luasem ”informativ” din legile cu care se șterg la cur funcționarii publici.
si uite așa se instalează 1 buc. lehamite..nu-ți vine să mai citești un ziar, o bârfă, un cancan.
mi-e greață că-s oameni plătiți din banii mei ..susțin infractorii și infracțiunile lor în fiecare lună + bistrițeanul.ro își justifică pâinea investigând ce fac infractorii pt. a ne aduce încă o dovadă, săptămânal, că-i groasă rău de tot..
lasa ca mai vinde un loc de parcare si plateste amenda
Amenda minimă, șpaga maximă
Va inchipuiti daca, constructorii, ar monta gratii la apartamentele date ca spaga, in oras acum am avea o inchisoare de maxima securitate?
Se poate asa ceva?!!!!!!! In Bistrita????????????? Nu se poate….
Autorizația îl costa mai mult de 5000 de lei… oraș mai european ca ăsta mai rar…
La doamna Malaicu în zonă?? Nu pot să cred!! Nu este adevărat!!! Sigur e strada Valeria Predescu din Bistrița?? Nuuu…cred că e o stradă din Telciu! Sigur din Telciu este poza!!!
Nu folosiți Telciu cu conotație peiorativă că nu aveți de ce. Din Telciu a fost Valeria Peter Predescu, Luca Onul – unul dintre cei mai mari poeți contemporani ai județului, Dominica Dologa, fotbalistul Ganea, și mulți alții…
Ce nu spune „onorata ziaristă ” este chiar dacă ii era stabilită amenda maximă, el tot jumătate din minim plătește, conform OG 2/2001. Deh, o împiedică deontologia .
Pe legea 50/ 1991 nu se aplica articolul referitor la plata a jumătate din minim, conform OG 2/ 2001. Onorata ziarista a avut perfecta dreptate. Cat e stabilit, atâta trebuie sa plătească. Felicitări, Claudia Andron! Dacă nu erați dvs nu ieșeau la iveala mizeriile din Urbanism. Ar trebui investigat și motivul pentru care domnul primar a semnat prelungirea contractului de munca pentru domnul șef de la inspecția construcțiilor. Trebuia sa se pensioneze. Parca asa se vorbea în campanie. Fără pensionari. Suflu nou în primărie. Oameni tineri. Pai unde sa vina tinerii dacă toate posturile sunt ocupate de pensionari.
E bine ca oamenii muncesc.. Legal sau nu.. e bine!! La ce ne trebuie autorizatie daca avem cohones…?! Decat formalitati… detalii.. Probabil nu se stia dupa care PUG sa se autorizeze..
Sa verifice procurorii si aceste lucruri sau poate astia nu trebuie deranjați? 3/4 din primărie trebuie dati afara. E o țară fără nici o lege clară și nu le este frica de nimic. Banul face legea si ii face sa tacă. Sunt curios dacă o să fie vreodată o clădire fără autorizație sau care nu respectă demolata.
Ar trebuii ca poliția să verifice temeinic zona..și veți descoperii zeci de case…pe apusului, vinatorului, sigmir…zăvoaie. Șmecheri.
pai asta nu face obiectul anchetei actuale, NU?
NU asa zicea stimabilul primarel ca aceasta ancheta lasata cu arestari, control judiciar, interdictia de a mai profesa etc… face obiectul unor actiuni de dinainte de a ajunge IL EL la primarie????
Sa intelegem ca va urma si o alta ancheta???