Un polițist bistrițeasn trebuie să plătească peste 1.000 de lei din buzunarul său în urma unei amenzi aplicate ilegal. Administratorul unei societăți comerciale, amendat în pandemie, a contestat amenda și a câștigat.
În toamna anului 2020, un polițist din cadrul IPJ BN a dat o amendă administratorului unei firme. Cel amendat a contestat amenda, iar judecătorii au decis anularea acesteia.
Taxele de judecată au căzut îns arcina IPJ BN, care îi impută suma polițistului în cauza. Acesta ar fi acționat…în exces de zel. Nu era de competența sa aplicarea amenzii pe acel domeniu, conform informațiilor reprezentanților poliției bistrițene.
COMUNICATUL IPJ BN
”Urmare articolelor
- „Polițiștii, puși să plătească pentru amenzile date în pandemie”
- și ”Polițiștii, buni de plată. Li se impută sancțiunile date în pandemie”, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud face următoarele precizări:
La data de 01 noiembrie 2020, în cadrul acțiunilor preventive desfășurate în contextul pandemiei de Covid-19, un polițist din cadrul Poliției Municipiului Bistrița a constatat și aplicat o sancțiune contravențională administratorului unei societăți comerciale, pentru nerespectarea art.65, lit.(q), din Legea 55/2020 (nerespectarea de către operatorii economici a condițiilor stabilite, referitoare la desfășurarea activității).
Administratorul societății comerciale a contestat sancțiunea aplicată, iar instanța de judecată a dispus anularea procesului verbal de contravenție încheiat, pe motivul necompetenței agentului constatator, întrucât, competența de constatare și sancționare a faptei revenea, conform art. 67 alin 2 lit. (a) din Legea 55/2020 inspectorilor de muncă și nu Poliției Române. Totodată, instanța a dispus achitarea de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a sumei de 1020 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
Conform procedurilor în vigoare, în urma verificărilor efectuate în cadrul Comisiei de Cercetare Administrativă dipusă la nivelul IPJ BN și analizării situației de fapt, de către membrii acesteia, a fost propusă emiterea unei decizii de imputare, în vederea recuperării sumei de 1020 de lei, agentului constatator, din motive de neglijență, întrucât avea obligația legală de a-și cunoaște/verifica competența.
De asemenea, precizăm faptul că prevederile Legii Nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și a celorlalte acte normative incidente în domeniu au fost aduse la cunoștința tuturor polițiștilor, periodic, în cadrul ședințelor de pregătire profesională, precum și la debutul acțiunilor preventive desfășurate.
Totodată, agentului constatator i s-a adus la cunoștință faptul că poate contesta decizia de imputare, în termen de 30 zile de la comunicarea acesteia.”
Foarte puțin de la foarte puțini… Multe abuzuri s-au comis în acea perioadă și multe abuzuri se vor mai comite, de aceea era nevoie de o corecție mai mare și mai amplă…
Poi, acuma, fiecare ” politzist … ” exprimat la modul general… ( sau jandarm ) in temeiul competentelor conferite de legea de organizare si functionare , actioneaza in numele si reprezinta instituia de care apartine, in nici un caz in nume propriu , particular . In acest caz, nu exista just temei ca toate despagubirile stabilite de instanta de judecata, sa le plateasca agentii constatatori ! Va dati seama ca n-ar mai da nimeni amenzi… !
Dar sunt insa destui care-si baga nasul unde nu le fierbe oala si unde nu au competentza materiala … sau interpreteaza abuziv starea de fapt .
Ca exemplu… la un filtru pe drum, s-a legat de mine un agent de la un post de politie, ca am folii ( omologate ) pe geamurile laterale si in spate la masina condusa… desi masina este omologata de RAR si ITP-ul efectuat anual de Statiile ITP si nu obtura vizibilitaea conducatorului auto in nici un fel , dar asa a inteles el articolul din Legea circulatiei … si gata . Cat pe ce era sa-mi dea amenda si sa-mi retina placutzele si certificatul de inmatriculare, sa ma poarte prin instanta de judecata si pe la serviciul de inmatriculari dupa documente … desi i-am explicat ca aceasta competentza apartine unui agent de circulatie si care actioneaza impreuna cu cei de la RAR…
Pana nu i-am explicat ca voi depune plangere penala impotriva lui ptr ” abuz in serviciu ” , ca voi contesta procesul-verbal la instantza de judecata si ca-l voi da in judecata in nume propriu… ptr ca stie bine ca nu are aceasta calitate profesionala si nu are nici competentza in acest sens ( ea apartinand RAR-ului si politie rutiere , nicidecum politiei de alta competentza materiala ) … nu m-a ” slabit deloc „… si a trebuit sa dialogam si sa ne certam aproape o ora … Ma bucur ca cel putin i-a explicat cel de la jandarmi cum stau lucrurile… si se pare ca a inteles totusi .
Asadar, eu apreciez pozitiv la modul general , munca politistilor si jandarmilor … dar exista suficiente ” elemente ” care se dau ” rotunzi ” si isi baga nasul in probleme care nu le apartin si astia, indubitabil nu fac altceva decat compromit institutiile de care apartin si nu fac decat rau in tot ceea ce fac si atunci trebuie sa raspunda in nume personal . Asa este normal, moral si firesc intr-un stat de drept !