-1.9 C
Bistrița
joi, noiembrie 21, 2024

Excepționala Luana, bistrițeanca ce se impune cu fotografia sa în „fine-art”-ul newyorkez: „Orașul acesta are puterea de-ați arăta cât de puternic ești”

La nici 24 de ani, Luana, singura româncă absolventă a celei mai râvnite școli de actorie din SUA, surprinde din nou! De data aceasta cu cea de-a doua mare pasiune a sa: fotografia. În ultimul an, bistrițeanca a reușit să se impună cu fotografiile sale, în „fine-art-ul” newyorkez.

În urmă cu mai bine de un an o cunoșteam pe Luana Șeu, o  bistrițeancă pe atunci de 23 de ani, care se afla provizoriu în România, după ce petrecuse o perioadă bună în SUA. Acolo, fusese acceptată și absolvise la mai râvnită școală de actorie. De altfel, era singura româncă ce ajusese la această performanță. Forțată de pandemia de Covid, bistrițeanca s-a întors în țara natală pentru o perioadă scurtă de timp.

În ciuda vârstei fragede m-a surprins cu o etică a muncii cum rar am întâlnit. Aveam în fața mea o artistă completă. Jongla cu actoria, fotografia și tot ce ținea de artă, iar după primele minute de conversație mi-am dat seama că o să mai auzim de Luana.

N-a trecut mult timp și Luana ne surprinde din nou, de data aceasta cu fotografia. La mai puțin de un an de la întoarcerea sa în SUA, Luana începe să se impună cu fotografiile sale spectaculoase în „fine-art”-ul newyorkez. Aceasta a fost acceptată la New York Film Academy, secția Fotografie.

„Am revenit în New York în august (n.r. anul 2021). A fost cea mai bună decizie pe care aș fi putut să o iau. M-am întors cu dorința de a o redescoperi și a o reinventa pe Luana. Râd acum, dar e adevarat. Am schimbat totul cu această alegere. Am ales să trăiesc ca și persoana la care visam când eram foarte mică. De îndată ce am primit scrisoarea de acceptare la New York Film Academy – Photography Program- mi-am zis nu e cale de întoarcere acum. Este a doua șansă de a continua aventura începută în 2018”, povestește Luana, pentru Bistrițeanul.ro.

Fotografia a fost viața mea dintotdeauna…

După cum ne povestea anul trecut, Luana s-a îndrăgostit de aparatul foto pe când era un copil. Acesta a și ajutat-o în perioada pandemică să se întrețină, în SUA. Veniturile făcute cu ajutorul aparatului foto erau completate de cele din job-urile de barista și ospătăriță. Ajunsese chiar să își amenajeze un sumar studio foto în locuința sa.

„Fotografia a fost în viața mea dintotdeauna însă nu am crezut vreodată că îmi va deveni întreaga viață. Pentru mine, în artă, scopul principal este să ofer, să dăruiesc ceva lumii. Indiferent în ce formă. Unora le ofer darul încrederii în sine, altora le ofer darul liniștii în fața camerei de fotografiat. Altora le ofer un spațiu în care să fie mai liberi ca niciodată. Unora doar le pun oglinda în față și le reamintesc cât de multă frumusețe există în ei.

Fotografia este o meserie cu o responsabilitate extraordinară. Uriașă. Am descoperit încetul cu încetul, pe parcursul anului de studiu la NYFA. Am fost ghidată de niste profesori extraordinari. Nume faimoase în lumea artei vizuale ca și Chris Knight, Nancy Burson, Viviene Allender, Jon Henry, Jackie Neale. Toți au avut un impact special, unic, asupra mea și a modului în care folosesc fotografia acum. Cu toți am rămas prietenă.

Cu unii deja am programat proiecte la care vom lucra împreună. Când lucrurile se leagă atât de frumos, e un semn că sunt pe drumul cel bun, actoria este și va fi mereu în viața mea. Sapatamana trecută am filmat un jucat într-un scurtmetraj, filmat în Bronx”, mai spune bistrițeanca.

Luana – o artistă completă

Nișa Luanei este „fine art”: muzee, galerii, colecționari și expoziții. Este incredibil de greu să se întrețină doar din asta, așa că face și portrete, fotografie de fashion sau de eveniment. Despre New York spune că este infinit din punctul acesta de vedere și că ar putea avea 3 job-uri dacă ar reuși să le ducă fizic.

„Proiectul care m-a poziționat în “fine-art” a fost “THE DINNER TABLE” un proiect experimental în care am combinat actoria, regia, un text dramatic scris de mine și o producție. A fost incredibil de frumos. După am continuat cu proiectele de grup bazate pe perioade îndelungate de cercetare și documentare. Când actorii/modelel ajung pe set, eu sunt pregătită să îi ghidez pentru că procesul meu de lucru e bazat pe încredere în primul rând. Bineînțeles, toate aceste shootinguri de grup nu le-aș fi putut realiza fara ajutorul partenerului meu artistic/ light & set designer  – Paul Grant”, mai spune Luana.

Ultimul său mare proiect este „Heavenly Hell”, unde a prezentat și prima sa carte de fotografie. Este practic o poveste vizuală despre începuturile umanității, inspirată din Biblie.

Cât despre planurile sale de viitor, Luana își dorește să mai rămână în SUA cel puțin încă 5 ani. Numește New York-ul locul unde a început să se descopere ca artist.

„Orașul aceasta are puterea de a-ți arăta cât de puternic ești. Cum are și puterea să te distrugă din temelii. În fiecare zi sunt recunoscătoare că sunt aici. Că am oportunitatea să intru în galerii cu capul sus și să vorbesc despre arta mea, munca mea. Pe viitor îmi doresc să creez un spațiu, un colectiv, în care artiști de toate genurile, să aibă un loc de adunare. Un birou. Spațiu în care să întâlnească alți artiști și să colaboreze.

Cred ca împreună, în grupuri mari, suntem mai puternici. Nu cred că aș fi putut face nimic fără încrederea prietenilor mei actori, partenerului meu Paul și toți make up artiștii cu care am lucrat și continui să lucrez. Îmi e dor de casă câteodată însă știu că următoarea dată când o să vizitez “casa mea” o să înțeleg că tot dorul ăsta dureros a meritat”, completează tânăra.

Foto: Luana Șeu

Mai puteți citi despre spectaculoasa Luana mai jos:

În căutarea succesului, la New York: Luana Șeu, singura româncă absolventă a celei mai râvnite școli de teatru din SUA

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: