1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

EXCEPȚIONAL: Francezii au inventat o categorie specială pentru tinerii actori de la Școala de Arte Bistrița

Pentru al doilea an consecutiv trupa de teatru A.R.T. de la Școala de Arte Bistrița a participat la proiectul internațional Defi Molière”. Organizatori sunt Ministerul Culturii din Franța și Asociația Națională de Cercetare și Acțiune Teatrală din Franța.

Asociația Națională de Cercetare și Acțiune Teatrală din Franța și Ministerul Culturii de acolo și-au dorit să-l omagieze pe Molière. În 2023 se împlinesc 400 de ani de la nașterea marelui dramaturg francez. Cele două instituții au pus la punct încă din 2020 un proiect pe care l-au numit Provocarea Molière (în franceză – Defi Molière).

Actorii de la Școala de Arte din Bistrița, care funcționează în cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, au reușit o performanță extraordinară.

Am aflat și noi despre proiect și ne-am dorit să participăm. Așa că le-am cerut permisiunea să participăm și noi cu scenele noastre din Molière. Dar în engleză, pentru că noi nu jucăm teatru în franceză. Atelierul de la Școala de Arte este focalizat exclusiv pe engleză.

Organizatorii din Franța au fost de acord. De fapt chiar au inventat o nouă categorie, care nu exista până atunci, și i-au spus Molière în limba lui Shakespeare. A fost creată practic o categorie special pentru noi, ca să putem participa în proiect”, ne-a explicat profesoara Alina Tomi de la Liceul „Tudor Jarda”, coordonatoarea atelierului de teatru.

În 2021, trupa de teatru de la Școala de Arte a participat singură la categoria nou creată a concursului. A câștigat atunci premiul Magna cum Laude, pentru cele trei tablouri create.

Au fost implicați toți cei opt elevi de atunci din trupa de Teatru ART. „Organizatorilor le-a plăcut foarte mult. Ne-au scris mailuri, ne-au felicitat, feed-backul a fost încurajator. Așa că ne-am pregătit participarea și pentru 2022.

Categoria Moliere în limba lui Shakespeare era deja dezvoltată. I s-a asociat și un premiu colectiv iar în 2022 au participat foarte multe școli din afara Franței.

În 2022 nu am mai fost singurii participanți din România. Inclusiv Liceul Francez din București a participat anul trecut la o categorie.

Ce mi-a plăcut mie la Provocarea Molière a fost faptul că au niște categorii extrem de creative și versatile. Provocarea noastră a fost să pregătim secvențe video care – cu tot cu generic și prezentări – să nu depășească 2 minute. Ei numesc asta capsulă. Să fim creativi și interesanți, să promovăm opera lui Molière în doar 2 minute…”, a precizat profesoara Alina Tomi.

Anul trecut tema s-a focalizat pe piesa Burghezul Gentilom. În 2022 s-au alăturat trupei de teatru de la Școala de Arte încă doi tineri. Cei 10 actori s-au împărțit în grupe de câte doi, au citit piesa lui Molière în engleză, și-au selectat 2-3 replici de la care să construiască momentul pentru concurs.

„În fiecare moment unul dintre personaje trebuia să fie Monsieur Jourdain. Cel de-al doilea personaj a fost cine au vrut copiii. Ei și-au ales un al doilea personaj. Fiecare grupă și-a creat momentul. Cu feedback-ul și susținerea mea, dar muncit integral de ei. Laitmotivul tablourilor a fost piesa celor de la Queen – I’m going slightly mad.

În 2023, piesa de referință în proiectul Provocarea Moliere este Tartuffe.

Am lecturat-o, avem deja 12 elevi în acest an, la teatru. Unul dintre personaje este Tartuffe, iar eu le-am mai dat o provocare. Momentul să conțină și două versuri din poemele unei scriitoare de limbă engleză – Yrsa Daley Ward. Au primit, care va să zică, încă două replici, nu tocmai ușoare, de inserat în secvența video.

Dacă tot e să fim creativi, să fim până la capăt. Am filmat deja pentru ediția 2023. Ni se pare că suntem mai grozavi și mai buni. Am învățat multe de anul trecut. Avem doi doctori la morgă, o discuție între un barman și un client sau o prezentare meteo care devine isterică – fiecare cum a vrut.

Ne place foarte mult. Îl citim și pe Molière, dar învățăm să fim și creativi, pe deasupra… Deadline-ul este undeva la mijlocul lunii aprilie. Rezultatele se dau în vară, iar premiile ajung spre finalul anului.

Elevii de la Școala de Arte din Bistrița sunt foarte încântați și de premiile primite până acum. În afara diplomelor, au primit rechizite, dar și pixuri personalizate sau cărți poștale deosebite.

Ionela Șot, anul 3 de Teatru la Școala de Arte Bistrița: Emoții și hohote de râs la repetiții

Cooperare” ar fi cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie întregul nostru proces de realizare a  momentelor Moliere din 2021, 2022 și 2023. Au fost multe emoții strâns legate de râsetele din timpul repetițiilor. Sunt extrem de recunoscătoare profesoarei Alina Tomi pentru faptul că ne-a motivat constant să ieșim din zona noastră de confort. Să dăm tot ce este mai bun când ne cream micile scenete.

Momentele Moliere nu au fost doar momente scenice în care am recitat un text. Au fost momente în care s-au format prietenii, am acumulat noi cunoștințe legate de lumea teatrului. Și cel mai important, a fost o experiența de neuitat…”, ne-a mărturisit Ionela Șot.

Nicoleta Pop, anul 2 teatru la Școala de Arte Bistrița – Distracții și dificultăți

În proiectul Moliere 2022 am lucrat împreună cu colegul meu Paul. Anul trecut a fost primul meu an la cursul de teatru și nu cunoșteam multă lume. Așa că a fost un proiect care m-a ajutat să ies din zona mea de comfort și să mă împrietenesc cu colegii mei.

Necunoscându-l pe Paul a fost puțin dificil pentru mine la început. Sunt o persoană mai introvertită. Dar, în timp, am reușit să mă deschid și am colaborat foarte bine. Anul acesta este mai diferit. M-am împrietenit cu Miruna încă de anul trecut, și tot cu ea particip anul acesta la Moliere 2023. Ne-a fost mult mai ușor să stabilim ceea ce vrem să facem. Ne-am distrat dar am avut bineînțeles și emoții în timpul filmării”, a admis Nicoleta Pop. 

Horia Tripon, anul 2 Teatru la Școala de Arte:

Am văzut experiența participării la acest concurs ca o provocare. Am avut libertatea să ne creăm textul. A trebuit totuși să introducem replici și personaje din operele lui Moliere, dar și să ne alegem recuzita. În 2022 am plecat de la personajul Monsieur Jourdain din piesa Burghezul gentilom. Pe lângă latura competitivă pe care o are acest concurs, îmi place că ne dezvoltă mult creativitatea, sociabilitatea, eficiența în muncă de echipă, dar și perseverența”, ne-a povestit Horia Tripon. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...