Campusul Asociației Tășuleasa găzduiește ”Simpozionul Național de Sculptură în Andezit ”Via Transilvanica”. Este vorba despre expoziția a trei lucrări de excepție realizate de artiștii Maxim Dumitraș, Ion Pop Vereta și Florin Strejac. AFLĂ DETALII:
Simpozionul Național de Sculptură în Andezit ”Via Transilvanica” a fost vernisat sâmbătă în Campusul Tășuleasa. Au fost prezenți artiștii Maxim Dumitraș, Ion Pop Vereta și Florin Strejac. Ei sunt autorii celor trei opere de artă care vor rămâne în campus. Operele înnobilează povestea oamenilor și a locurilor întâlnite pe Via Transilvanica.
De altfel, piatra de andezit este prezentă pe toată lungimea drumului Via Transilvanica. La fiecare kilometru parcurs, turistul întâlnește aceste așa-zise borne. Ele sunt, de fapt, mici opere de artă care prezintă povestea traseului de urmat, într-un fel unic pentru fiecare bloc de andezit sculptat.
Maxim Dumitraș este cel care a transformat roca ”rece” de andezit într-una desprinsă din poveștile bunicilor de la gura sobei.
De acum, poveștile rocii de andezit, a oamenilor și a locurilor pe care le întâlnim pe Via Transilvanica sunt sintetizate în cele trei lucrări de excepție care vor rămâne în campus. Ele au fost realizate de Maxim Dumitraș, Ion Pop Vereta și Florin Strejac.
Potrivit reprezentanților Tășuleasa Social, toată Via Transilvanica se întinde între două pietre de hotar care se numesc “verigi”. Acestea sunt cadoul sculptorului Maxim Dumitraș pentru acest proiect menit să (ne) unească.
”Între aceste două verigi se petrece un întreg lanț de kilometri, de aventuri, de povești și oameni. Sculptorul Maxim Dumitraș i-a mai dat o componentă și mai frumoasă, aceea de a putea fi modelat și transformat în opere de artă care să răzbată prin timp și distanță și să formeze un lanț de-a lungul a 1.400 de km – după știința noastră, cea mai lungă expoziție de sculptură din țară.
Probabil din același motiv, al rezistenței, din andezit sunt și Stonehenge-ul și unul din cele mai importante monumentele dacice, sacre, din incinta Sarmisegetuza Regia, “Soarele de Andezit” (sau “Discul Solar”).
După ce majoritatea pietrelor de hotar au plecat de la noi să străjuiască drumul, să ne mai treacă dorul, artiștii Maxim Dumitraș, Ioan Pop-Veretea și Florin Strejac, au pregătit într-o lună, printr-un simpozion de sculptură în lipsa noastră, trei lucrări în andezit. Nu sunt borne, sunt niște pietre monumentale, care nu ne vor părăsi. Acum știm că atunci când nu vom mai avea puterea să povestim despre proiectul nostru, vom putea să-i lăsăm pe cei care ajung pe aici să își poată imagina despre ce e Via Transilvanica.”, au transmis reprezentanții Tăsuleasa.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud: Via Transilvanica – cel mai important proiect din Poarta Transilvaniei
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan a fost prezent la vernisajul expoziției. El a transmis mulțumiri și aprecieri artiștilor pentru munca depusă Totodată, aafirmat că Via Transilvanica este cel mai important proiect de promovare pentru Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud și a țării noastre.
”Așa cum am spus și la Tășu, sunt alături de proiectul Via Transilvanica de când era doar un gând, iar împreună l-am transformat în realitate. Este dovada că parteneriatul public-privat dă roade.
Însă, pe lângă mobilizarea noastră, a administrației județene și a celor locale din comunele pe unde trece ViaTransilvanica, magia și volumul enorm de muncă este a Președintelui Asociației Asociației Tășuleasa – Alin Ușeriu, a lui Tibi Ușeriu, a întregii echipe, a voluntarilor, ambasadorilor și partenerilor lor. Via Transilvanica este un drum care nu unește doar locuri, ci și oameni.
De asemenea, este cel mai important proiect de promovare pentru Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud și a țării noastre. Mulțumim pentru toate proiectele inedite, transformate cu succes în realitate. Ca de fiecare dată, oricând este nevoie de sprijinul meu, vă sunt alături.”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.