Crama Jelna este singura din țară care face vin din struguri cu certificat de produs montan. Vița de vie se întinde pe 26 de hectare și este situată în zona montană a comunei Cetate.
O cramă din Bistrița-Năsăud este singura din țară care a obținut mențiunea de calitate facultativă „produs montan” pentru strugurii cultivați. Este vorba despre Crama Jelna, care are 26 de hectare de viță de vie în zona montană a comunei Cetate.
„Fascinați de vin și de cultura vinului, nu fac altceva decât să continue să ocrotească o poveste, o zonă și un spirit viti-vinicol care a zăcut, adormit timp de mai multe secole în zonă. Dealurile unde și-au plantat vița-de-vie, conform hărților vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu viță-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Până și pe harta iosefină, realizată de Imperiul Austro-Ungar în anul 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantații de viță de vie pe dealurile din Jelna și Cetate”, precizează Adam Bajko, consilier superior al Agenției Naționale a Zonei Montane.
Vârsta medie a viței de vie este de 5 ani, soiurile de struguri cultivați fiind Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc și Muscat Otonel.
Frații Moldovan care dețin crama, dar și culturi de roșii și castraveți, precum și livezi de meri au obținut mențiunea de calitate facultativă „produs montan” și pentru restul legumelor și fructelor cultivate în zonă.
Din județ, mai au atestate de produse montane Asociația AFI ProFamilia, pentru dulcețuri, siropuri și povila de Bârgău, Grindama Fruct Montan din Piatra Fântânele, pentru fructe de pădure, dulcețuri și siropuri, Oprea Marina Magdalena din Feldru pentru caș și brânză frământată de vacă, Societatea Cooperativă Agricolă Sîngeorz-Băi pentru cașcaval, telemea, smântână, urdă, caș din lapte de vacă și brânză frământată, Kadar Mihaela din Nușeni, pentru caș de oaie și urdă de oaie și Ana Maria ALL STAR SRL din Dorolea pentru afine.