Compania bistrițeană Datacor, demarează oficial o nouă divizie, numită Datacor Green Energy. Prin aceasta își propune să vină în ajutorul companiilor din România să genereze energie regenerabilă pentru consumul propriu.
Datacor Bistrița are contracte semnate pentru proiecte fotovoltaice de peste 30 MW. Pentru firmele doritoare să implementeze soluții de enrgie solară, Datacor, pin experții săi, oferă deja consultanță.
Scopul îl reprezintă sporirea independenței energetice și reducerea cheltuielilor operaționale de business, îmbunătățind predictibilitatea costurilor pentru energie.
Pachetul complet oferit de Datacor cuprinde proiectarea, instalarea și mentenanța completă a sistemelor fotovoltaice, plus toate detaliile procesului de intalare: documentație tehnică, validare legală, permise, aprobări, șamd.
„Echipa noastră va asigura implementarea de soluții de energie solară fotovoltaică la cheie, adaptate la nevoile de consum ale clienților noștri, astfel încât aceștia să poată beneficia de sisteme durabile și de o reducere semnificativă a costurilor pentru consumul de energie.
Mai mult, dacă instalația implementată este suficient de mare, nu numai că poate alimenta o întreagă clădire, dar compania respectivă poate vinde energie înapoi în rețea și primi credite pentru nevoile viitoare de consum de electricitate, contribuind la sporirea surselor locale de producție energie electrică din surse regenerabile,” declară Bogdan Bilegan, CEO-ul Datacor.
Bugetul alocat pentru panourile solare este unul mare, inițial. Însă, în timp, asigură costuri mai stabile pentru consumul de energie electrică, dar și pentru cheltuielile de operare. În majoritatea cazurilor, sistemele de energie solare se amortizează în 5-10 ani, depinde de dimensiunea sistemului și de nevoile energetice generale.
România beneficiază de aproximativ 210 zile însorite pe an. Regiunea de sud-est a României, vestul, centrul dar şi estul ţării sunt cele mai bune locuri pentru a amplasa un parc solar. Energia solară este cotată de mulţi specialişti din piaţă cu şanse bune de a se transforma în noul boom al segmentului de energie verde.
Ar fi bine dacă la nivel național ar fi adoptată o strategie de producție a panourilor solare. Dacă le vom importa vom rămâne datori multe generații.