Potrivit unor surse Edupedu.ro, liceele din întreaga țară vor putea organiza concurs de admitere, după ce elevii vor susține Evaluarea Națională.
Edupedu.ro notează că în forma precedentă a proiectului, lansat în dezbatere de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, era vorba ca admiterea la liceu să poată fi organizată doar de colegiile naționale, pentru până la 90% din locurile disponibile pentru clasa a IX-a.
Ulterior, fostul ministru s-a arătat interesat să extindă opțiunea admiterii pentru toate colegiile, nu doar cele naționale.
În actualul proiect de lege a educației Deca, orice liceu, indiferent de clasificare (colegiu național, colegiu, liceu teoretic sau tehnologic, grup școlar) ar urma să poată organiza admitere pentru 90% din locuri. Și asta pentru clasele la care, în precedentele sesiuni, a existat concurență, conform surselor Edupedu.ro.
Examenul de admitere la liceu înseamnă două probe scrise cu subiecte adaptate fiecărei specializări din fiecare profil.
Probele prevăd subiecte standardizate la nivel național, făcute de Ministerul Educației. Instituția ar urma să conceapă subiecte cu un grad de dificultate mai mare decât cele de la Evaluarea Națională, pentru toate disciplinele.
Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a ar urma să fie susținută de toți elevii – înaintea examenului de admitere la liceu.
Noutatea din proiectul legii Deca ar fi că liceele pot pune condiție de intrare ca un procent din media de admitere să fie reprezentat de media de la Evaluarea Națională.
Liceele pot opta pentru admitere sau pot decide să rămână doar pe repartizarea computerizată, ca acum.
O procedură diferită ar fi pentru liceele vocaționale, conform surselor Edupedu.ro. Elevii vor avea de susținut două probe practice de admitere, la nivelul liceului, înaintea Evaluării Naționale. Apoi vor da Evaluarea și, pe baza acesteia și a probelor practice, vor fi admiși la liceele respective.