Voluntarii de la Petrus Italus Trust însuflețesc din nou castelul Teleki din Posmuș. Mâine, 13 iunie, de la ora 18.00, aici se lansează volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Castele vii în Transilvania rurală,
Tot joi, 13 iunie, la Posmuș va fi vernisată și expoziția foto – Șabloane – semnată de Patricia Marina Toma. Expoziția ne poartă prin interioarele Posmușului, decorate cu rol și șablon – interioare care împreună cu portrete și momente alcătuiesc o constelație a satului.
Activitățile fac parte din proiectul cultural Castel viu: artă și comunitate la Posmuș, organizat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Publicul este invitat să exploreze conexiunea dintre castel, sat și locuitorii săi, așa cum este aceasta surprinsă în volumul colectiv Infrastructuri cultural-comunitare. Castele vii în Transilvania rurală.
Volumul este coordonat de Miki Braniște și Ivona Vâstraș-Tătar. Acesta arhivează un demers interdisciplinar construit în jurul întrebării: avem un castel reabilitat aflat în proprietate publică, cum poate acesta să devină parte a vieții comunităților rurale care îl înconjoară?
Articolele prezente în volum caută răspunsuri posibile din domenii de activitate diferite, de la antropologie, istorie, etnografie, management cultural, economie sau artă.
Volumul este, totodată, un exemplu de bune practici de intervenție culturală. Dar este și o pledoarie pentru includerea în strategia noilor centre culturale găzduite de castelele transilvane restaurate o componentă care să vizeze o dezvoltare organică prin construirea unei relații cu locuitorii din împrejurimi.
„Procesul de patrimonializare va fi cu adevărat îndeplinit atunci când aceste clădiri vor deveni spații vii. Prin restituirea lor comunității și conectarea patrimoniului material la realitatea socială, nevoile și valorile contemporane” a precizat Ivona Vâstraș-Tătar.
Expoziția de fotografie Șabloane reprezintă o incursiune vizuală în viața posmușenilor.
Fotografiile realizate de Patricia Maria Toma ne transportă în intimitatea sătenilor, în spațiul lor personal, un spațiu „mai mult păstrat decât locuit, un spațiu al memoriei”. Artista a participat la o rezidență artistică în sat. În expoziție vom regăsi emoția interacțiunii ei cu locuitorii.
„Expoziția reprezintă o constelație a satului care cuprinde portrete, momente și spații având la bază interioarele pictate din Posmuș. Pentru mine acești pereți interiori decorați cu rol și șablon au fost primul strat, primul punct de interes, pe care am așternut întregul concept al proiectului fotografic”, argumentează artista.
Patricia Marina Toma este fotograf documentarist și operator cultural independent, pasionată de antropologie vizuală și culturală, artă vernaculară și ceramică. De 8 ani organizează evenimente culturale în satul Marin, jud. Sălaj, unde lucrează alături de comunitate pentru conservarea patrimoniului local. Tot aici a deschis o bibliotecă sătească și administrează Casa Albastră din Marin. În 2023 a itinerat expoziția personală Oamenii satelor în șase spații culturale din țară.
Proiectul este realizat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat strategic cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – administratorul castelului, cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Facultatea de Teatru și Film (Cluj-Napoca). Alți parteneri ai proiectului sunt Școala Gimnazială Șieu și Primăria Șieu.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României – PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE.
Mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU sunt disponibile pe site-ul: https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus