-0.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

VIDEO: Doi europarlamentari au experimentat la Bistrița simulatorul de autism. Porți deschise, la Centrul Micul Prinț, până vineri

La Centrul Micul Prinț a început săptămâna de conștientizare a Autismului. Până vineri, 7 aprilie, avem ocazia să înțelegem dificultățile pe care părinții, copiii și terapeuții le întâmpină în fiecare zi. Dar și satisfacțiile rezultate din terapia oferită aici. Doi europarlamentari au încercat ieri simulatorul de autism:

V-am invitat pe toți să ne vizitați, pentru a înțelege mai bine cum experimentează lumea o persoană cu autism.

Printre primii prieteni care au ales să ne viziteze se numără europarlamentarii Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru. Împreună cu deputatul Lorant Sas au venit de departe și cu o dorință sinceră de a afla mai multe despre lupta părinților și a copiilor cu autism. De multe ori, din păcate, o luptă împotriva statului care ar trebui să îi protejeze”, a transmis Ana Dragu, psihologul care coordonează activitățile „Micul Prinț”.

2 aprilie: Se lansează platforma AUTISTIFY. Ce surprize vă așteaptă la Zilele porților deschise în Centrul „Micul Prinț”

Ana Dragu este o eroină. A copiilor cu autism, a noastră ca societate, dar, mai ales, o eroină în fața statului Român.

În 2008, Ana a deschis Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa, o rețetă de succes care a oferit și specializare a peste 3000 de terapeuți, totul fără un leu din partea statului”, a transmis eurodeputatul REPER Dragoș Pîslaru. 

Dragoș Pîslaru și-a îndemnat prietenii și cunoscuții să viziteze Centrul Micul Prinț. „Veți fi primiți extrem de călduros de echipă și de copii. Puteți experimenta și câteva minute din viața unui copil cu autism prin realitate virtuală.

Am încercat și eu și pot să spun că a fost o experiență marcantă. Mediul extern pentru ei poate părea foarte agresiv, iar nevoia de siguranță este mult mai crescută decât a noastră.

Îi apreciez enorm pe oamenii de la Micul Prinț Bistrița. Chiar sunteți super eroi! Felicitări!”, a mai transmis Dragoș Pîslaru.

Și Ramona Strugariu a vizitat Centrul Micul Prinț, experimentând simulatorul de autism: 

 

România are foarte mulți oameni buni care dăruiesc zi de zi, fără să primească ceva la schimb. O fac pentru că vor să ajute, să sprijine și să-i integreze pe cei care simt la fel ca noi, dar se exprimă diferit.

Astăzi am avut onoarea de a mă opri, alături de Dragoș Pîslaru și Lorant Sas, la Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa. Am întâlnit o echipă de supereroi care îngrijesc peste 180 de persoane diagnosticate cu autism și alte tulburări neuropsihice.

Le-am aflat poveștile, le-am simțit trăirile pe propria piele folosindu-ne de realitatea virtuală. Am discutat despre provocările cu care se confruntă și modul în care îi putem sprijini la nivel personal și politic.

Vă încurajez să mergeți la „Micul Prinț”. E săptămâna porților deschise, numai aşa puteți înțelege prin ce trece un copil cu un astfel de diagnostic şi cum arată lumea pentru el.

Este o experiență foarte greu de redat în cuvinte, dar care te schimbă și te face să înțelegi de ce e așa important să investim în centre si programe de integrare. În campanii de conștientizare și în facilități care să le facă viața mai ușoară acestor oameni şi familiilor lor.

Nu sunt invizibili, nevoile lor contează. Sunt parte din societate, la fel ca fiecare dintre noi.

Am lucrat timp de 7 ani cu copii instituționalizați, unii dintre ei diagnosticați cu autism. A fost cea mai dură dar şi cea mai transformatoare experiență a vieții mele.

Este fabulos ce a reuşit Ana să facă la Bistrița, împreună cu o echipă mică, dar extrem de generoasă sufleteşte şi de bine pregătită profesional, pentru aceşti copii.

Este un model de bune practici care ar putea fi replicat la nivel național şi poate chiar european, statul este cel care are în primul rând nevoie de astfel de modele şi parteneriate, ele trebuie finanțate sistemic. Sunt copii care ajung la centru de la zeci de kilometri depărtare, pentru că nu au facilități similare în regiune şi posibilitatea de a face terapie altfel. Lista de aşteptare în acest moment pentru a beneficia de expertiza şi facilitățile centrului este de doi ani.

Micul Prinț este o inițiativă 100% privată. Cu toate acestea, Ana a format în ultimii ani peste 3000 de cadre didactice, gratuit, ca sa poată lucra cu copii din spectrul autist. În 2007 proiectul acesta a pornit într-o cameră mică din Bistrița, fără podele.

Au mare nevoie de sprijin. Aici îi puteți ajuta: https://centruldeautism.ro/doneaza/

Iar dincolo de sprijinul punctual, este o nevoie enormă ca statul şi autoritățile locale să investească şi să atragă finanțare europeană pentru ca astfel de proiecte să se poată extinde, în beneficiul comunității. Aceşti oameni au tot ce le trebuie ca expertiză, entuziasm, putere de muncă, ambiția de a ajunge cu soluțiile lor către tot mai mulți dintre cei care au nevoie de sprijin. Haideți să le dăm resursele necesare pentru dezvoltare”, a subliniat eurodeputatul Ramona Strugariu. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...