Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Izvorul din centrul comunei Maieru a reușit să adune cozi în ultimii ani. Acesta a fost amenajat în anul 2016, chiar de către autoritățile locale. Deși izvorul a fost amenajat pentru locuitorii comunei Maieru, acesta atrage oameni chiar și din alte localități. Unii trimit zeci de litri de apă în străinătate.
Apa este căutată pentru că ar conține aur și argint. Acest lucru ar fi confirmat inclusiv de analizele realizate de către autoritățile locale în 2011 la Institutul Fresenius din Germania.
„Are un PH ridicat, este o apă bazică, nu acidă. Are aur și argint coloidal. Oamenii care vin aici spun că le face bine. Până acum ei mergeau până sus, 3,5 kilometri pe un drum greu accesibil pentru a lua această apă. Am adus-o în centru pentru măiereni în primul rând. Erau oameni în vârstă care abia făceau acest drum pentru a ajunge la izvor”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Borș, primarul comunei Maieru.
Întrebarea vehiculată în ultimele zile a fost: cât de bună este apa de la Maieru și este potabilă? Raspunsul vine de la primarul comunei Maieru, care spune că analizele din 2015 ale DSP-ului confirmă faptul că este potabilă.
Potrivit reprezentanților DSP, chiar anul acesta s-a testat apa de la izvorul din centrul comunei Maieru, iar aceasta este potabilă.
„Avem analize chiar recente, cred că în luna iulie au fost realizate. Analizele făcute la proba luată de noi arată că apa este potabilă”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, dr. Suciu, din cadrul DSP Bistrița-Năsăud.
Izvorul are debitul constant de 20 de litri pe secundă și se spune că nu doar că nu îngheață niciodată, ci și-ar păstra aceeași temperatură atât vara, cât și iarna. Apa ar conține particule de aur coloidal, care ar avea efect anticancerigen, anti îmbătrânire și antioxidant.