0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

EMOȚIONANT gest al unui bistrițean – în amintirea prietenului ucis în 21 decembrie 1989…

Ani de zile am ocolit locul acela în care prietenul meu, Teodor Pop a fost ucis, împușcat pe la spate, la doi pași de mine… Eram chiar lângă el… Cineva m-a strigat iar eu am făcut câțiva pași în lateral când s-au auzit primele împușcături… Puteam să fiu eu în locul lui…”, ne-a mărturisit Ionică Scridon. În amintirea prietenului său ucis în acele zile bistrițeanul a făcut un gest impresionant:

Revoluția din Decembrie 1989 l-a surprins pe Ionică Scridon – originar din Feldru – în Cluj-Napoca. Avea 22 de ani și tocmai se angajase la Combinatul de Utilaj Greu, împreună cu prietenul său de doar 19 ani – Teo Pop.

În jurul prânzului, pe 21 decembrie 1989, Ionică Scridon se îndrepta spre gară, vrând să ajungă la Feldru. Înainte de podul de la Astoria a fost oprit de un blocaj organizat de armată. A fost nevoit să ocolească, pentru că militarii nu l-au lăsat să treacă. Ajuns în zona gării din Cluj, a constatat că mulțimi de oameni continuau să sosească de la marile întreprinderi din zonă.

Acolo s-a întâlnit cu colegii de muncă și cu prietenul său, Teo Pop, care l-a convins să li se alăture. Se scanda „Timișoara, Timișoara!” iar în aer plutea spaima unui viitor incert, dar și euforia unor oameni deciși să reacționeze împotriva sistemului comunist opresiv.

Teo Pop, ucis la doar 19 ani, în 21 decembrie 1989…

După ora 16.00, în centrul orașului au început împușcăturile. Tot atunci, pe pod la Astoria, și-a pierdut viața și Teo Pop – împușcat pe la spate, cu intenție, de la o distanță relativ mică, fără să fie vorba de un ricoșeu, conform unui raport din dosarele Revoluției de la Cluj.

În amintirea prietenului ucis în acele zile dramatice, dar și a tuturor celorlalți români care și-au pierdut atunci viața, Ionică Scridon – ajutat de o mână de prieteni – a făcut un gest emoționant. Cu cât mai mult cu cât asemenea gesturi – în amintirea celor care au murit în Decembrie 89 – par să apară tot mai rar în spațiul public. 

Deocamdată, atâta pot să fac. Atâta fac cu mare drag, pentru că anumite lucruri chiar nu trebuie uitate. Din păcate, noi facem din ticăloși eroi, iar pe adevărații eroi îi transformăm în anonimi. Mă cuprinde disperarea, când constat că nu s-a schimbat aproape nimic de atâta amar de vreme…”, ne-a mărturisit Ionică Scridon.

Cu ajutorul unor prieteni, bistrițeanul a reușit să adune o colecție impresionantă de cărți pe care le-a donat bibliotecii Bisericii Ortodoxe din Feldru.

Am primit vreo trei lădițe de cărți și de la Roland Szekely, dar și de la Sandor Moldovan și Dorina Telcean. Zilele trecute le-am dus la Feldru și le-am donat părintelui Ioan Clapa… Să fie primite, în amintirea prietenului meu și a celorlalți eroi care și-au dat viața pentru noi…”, ne-a mai povestit Ionică Scridon.

Dragostea și prietenia trec până dincolo de moarte…

Domnul Ionică Scridon este un fiu al Comunei Feldru, născut și crescut aici. A copilărit pe ulița pe lângă apă, adică pe o uliță paralelă cu râul Someș. Cu Ionică ne știm de ceva vreme deoarece vine des acasă în vizită la mama lui, Ana, o femeie deosebită, cu nume bun în sat.

Așa, întâlnindu-ne, am ajuns să ne împrietenim și, din discuție în discuție, mi-a destăinuit dorința lui de a face un dar Bibliotecii parohiei noastre, în amintirea prietenului său Teodor Pop, ucis prin împușcare, la Cluj-Napoca, pe 21 decembrie 1989, acum 31 de ani.

Ceea ce m-a impresionat în acest gest al domnului Ionică Scridon este faptul că o prietenie nu se pierde cu venirea morții, pentru că dragostea și prietenia rămân și dincolo de moarte…”, ne-a mărturisit preotul Ioan Clapa din Feldru. 

Părintele Ioan Clapa a explicat că este prima sa colaborare de acest fel, dar, cu siguranță, este vorba doar de un început.

Cred că a ales această comunitate deoarece își iubeste rădăcinile, satul natal și oamenii locului unde a copilărit și din mijlocul cărora s-a ridicat. Ionică Scridon a mai donat o parte din averea sa literară Bibliotecii comunale din localitate și, nu sunt singurele acțiuni de acest fel pe care le întreprinde”, a povestit preotul Ioan Clapa. 

Acesta a recunocut că fondul de carte primit va fi de mare folos, atât generației de acum, cât și celor care vor veni. „Biblioteca parohială are deja o parte din biblioteca personală a scriitorului și criticului literar Zaharia Sângeorzan, originar din Feldru, așadar volumele, aproape 700 la număr pe care le-am primit, se adaugă averii literare a Bisericii Ortodoxe din Feldru.

Eu, personal m-am bucurat foarte mult de acest dar și, cu siguranță se vor bucura și enoriașii parohiei noastre și viitorii cititori. Chiar dacă fac parte din patrimonial local al Bisericii ortodoxe, volumele vor fi împrumutate tuturor iubitorilor de lectură, indiferent de confesiune. 

Constatăm că, în această epocă a tehnologiei și a internetului se citește din ce în ce mai puțin, dar eu am nădejdea că se va mai naște încă o generație de copii și tineri care să iubească lectura.

Noi preoții, Toader Grigore, Ioan Iliș și eu personal, îi mulțumim domnului Ionică Scridon pentru fapta bună și îi rămânem profund recunoscători”, a concluzionat preotul Ioan Clapa. 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...