Alexandra Corcode, o tânără liceană din Bistriţa, a reuşit o perfomanţă incredibilă! A participat la un concurs naţional de arte şi a adus acasă marele premiu! Fotografia şi profilul la care tânăra studiază sunt la poli opuşi, dar pasiunea şi-a spus cuvântul. AFLĂ povestea din spatele fotografiei câştigătoare.
O cheamă Alexandra Corcode şi are 18 ani. Studiază la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa şi este în clasa a XII-a la profilul Ştiinţele Naturii. Deşi mulţi ar spune că profilul real te ţine doar cu ochii în cărţi, pe Alexandra materiile de la şcoală nu o ţin departe de marea ei pasiune – arta.
„Pasiunea pentru arte am descoperit-o mai serios acum patru ani când am fost în tabăra <Şcoala de fotografie freelancer> şi am câştigat în cadrul ei premiul pentru cea mai bună activitate din tabără. Acolo l-am întâlnit pe Dan Beşliu care mi-a fost mentor. El a fost cel care m-a ridicat de la un nivel foarte jos, m-a învăţat şi mi-a explicat ce înseamnă cu adevărat fotografia. Pot să spun că fără el nu ajungeam persoana care sunt acum. I-am promis că voi face fotografie. Din păcate el a decedat între timp şi intenţionez să mă ţin de promisiune”, a spus Alexandra pentru Bistriţeanul.ro.
Anul acesta tânăra bistriţeancă a participat la concursul LicArt, singurul concurs de arte pentru liceenii din România. Concursul are două secțiuni: Poezie și Fotografie, iar în fiecare an strânge în jurul lui cei mai cunoscuți și apreciați profesioniști din aceste două domenii care evaluează și apreciază miile de creații ale adolescenții români.
Alexandra s-a înscris în concursul care s-a desfăşurat pe o perioadă de zece săptămâni, la Fotografie. În cele zece săptămâni a înscris câte o fotografie la fiecare categorie (categoria alb-negru, categoria portret şi categoria diverse).
„Selecţia fotografiilor pe care le-am înscris în concurs a fost strict subiectivă. Am înscris cele mai bune fotografii”, spune tânăra.
Din cei 830 de liceeni înscrişi la secţiunea Fotografie, cu 3562 de creaţii, marele juriu format din Daniel Etter (laureat Premiul Pulitzer şi World Press Photo), Vadim Ghirdă (fotograf Associated Press şi laureat World Press Photo) şi Vlad Eftenie (laureat Sony Photo Awards), a decis care sunt cele 30 de fotografii care rămân în cursă.
Printre finalişti s-a numărat şi tânăra bistriţeancă. Alexandra a avut cele mai multe fotografii care au ajuns în finală, patru la număr – două la categoria portret şi două la categoria alb-negru.
Cei mai buni dintre tinerii artişti au ajuns într-o Tabără de Creație în care au învățat, s-au cunoscut şi s-au distrat, iar cei mai talentați au pus mâna pe cele mai mari premii care se dau la vreo competiție pentru amatori.
„În perioada 2-8 septembrie am participat la Sulina la workshop-uri. Personal, am fugit să descopăr mai mult din Sulina şi să fac fotografie. Am luat inclusiv barca să trec pe cealaltă parte a Sulinei. Am închiriat biciclete şi de dimineaţa până seara am explorat. Unul dintre workshop-uri a fost să facem un portret unei persoane cu care fost puşi la întâmplare în echipă. Eu l-am avut pe Alex Văsieş ca subiect, care e poet şi e tot din Bistriţa. El a fost la LicArt pentru a susţine atelierul de poezie”, ne-a povestit Alexandra.
Marele juriu a decis – Alexandra Corcode a luat premiul cel mare la categoria portret! Fotografia este una de o simplitate ieşită din comun, dar cu o încărcătură emoţională extrem de mare. Portretul câştigător are în prim-plan bunicii tinerei.
„Îmi doream foarte mult să am un portret cu bunicii mei, dar acum zece ani, înainte ca bunicul meu să moară, nu aveam această pasiune a fotografiei. M-am gândit cum i-aș integra pe amândoi într-o fotografie și mi-a venit ideea unui puzzle în care să se regăsească cât mai multe din ceea ce au însemnat ei, inclusiv păretare, haine sau țoluri, toate făcute de bunica mea. Hainele din fotografie sunt hainele de nuntă ale bunicilor. Am văzut portretul bunicului prin casa de la Zoreni. Atunci mi-a venit ideea de puzzle, la care să existe un element comun – rama de fotografie. Am încadrat-o pe bunica într-o ramă goală, iar hainele bunicului au fost așezate în dreptul portretului său”, a explicat Alexandra.
Se pare că Alexandrei bunica îi poartă noroc. Şi anul trecut a ajuns în finala competiţiei LicArt, tot cu o fotografie în care personajul principal era bunica fetei.
Pasiunea Alexandrei Corcode pentru artele vizuale merge mai departe şi spune că după terminarea liceului se va orienta spre o universitate de film, întrucât în acest an a descoperit şi filmul ca pasiune.
„Anul acesta mi-am descoperit pasiunea pentru film, ajungând în finala competiţiei naţionale a Festivalului Internaţional de Film pentru Adolescenţi SUPER, cu un scurtmetraj. Apoi am ajuns printre participanţii Atelierului de Film <Let’s go digital> din cadrul TIFF care mi-a deschis nişte uşi spre a face un filmuleţ pentru Electric Castle şi un mini documentar cu Loredana Groza la acelaşi festival de muzică”, spune tânăra.
Despre experienţa trăită alături de Loredana Groza, Alexandra spune că a petrecut o zi întreagă cu artista în backstage, la repetiţii şi la concert. Cele două au vorbit mult despre viaţa de artist şi despre viaţa personală a Loredanei.
„M-a impresionat faptul că face tot posibilul să îşi adapteze stilul la noile generaţii. A fost o experienţă unică şi interesantă unde am învăţat că dacă îţi urmezi pasiunea, totul e posibil!”, a explicat Alexandra.
Pe lângă fotografie şi film, tânăra bistriţeancă mai e pasionată de poezie. Îi place să citească foarte mult literatură rusă. De asemenea, mai are o pasiune pentru natură, iar iubirea faţă de tot ce ne înconjoară i-a adus anul trecut premiul întâi la etapa internaţională a concursului „Tineri în Pădurile Europei”, desfăşurată în Lituania.