Poezia respiră și pulsează tandru pe străzile din Bistrița. Uneori flutură agățată de felinarele din pasaje. Alteori respiră în bucătăria noastră, pe canapeaua din sufragerie sau sus, în turnul Bisericii Evanghelice. În intersecțiile aglomerate din Bistrița sau printre picioarele oamenilor grăbiți...
Ne-au convins de asta elevii și profesorii Colegiului Liviu Rebreanu, care au organizat ieri seară o sesiune de lecturi publice, la Centrul cultural municipal. Ne-au prezentat și câteva impresionante videopoeme, filmate chiar de elevi. Care și-au imaginat cum ar arăta versurile lui Eminescu, Blaga, Nichita Stănescu, Arghezi sau Bacovia – în mijlocul orașului de astăzi…
A ieșit o seară fantastică, strepezită de emoții – gânduri – idei – frământări – spaime – neliniști sau speranțe răsucite în vocile tinerilor poeți.
Au citit din poemele lor doar o parte dintre cei care frecventează clubul de scriere creativă de la Colegiul Liviu Rebreanu. Adică Valeria Motofelea, Ioana Valea, Mara Sfintean, Alexia Dohotari, Alex Frandeș, Ioana Bălan și Mara Coman.
„Lui Eminescu i-ar plăcea foarte mult să nu vorbim atât de mult în gol despre el. Ci să-l citim. Pe el, și pe ceilalți poeți, pentru că Eminescu era un om generos. Cred că s-ar bucura foarte mult să știe că poezia e funcțională și în secolul XXI și că mai sunt tineri interesați de poezie. Nu mulți, dar sunt…
Colegiul Național Liviu Rebreanu organizează, așadar, de Ziua Culturii Naționale, acest eveniment de lectură publică. Vor citi doar o parte dintre cei care participă la Atelierul de scriere creativă din cadrul ART Club CNLR.
Cred că lui Eminescu i-ar fi plăcut foarte mult, ar fi fost în public cu o cafea, ascultându-ne…”, a explicat profesorul și scriitorul Dan Coman.
În final, toți cei prezenți la eveniment s-au ales cu o provocare. Dintr-un coș, fiecare și-a ales câte un vers din Eminescu, de care să aibă grijă.
Să-l plimbe peste tot, să-l trateze cu afecțiune și să-l fotografieze, imortalizându-l pe o rețea de socializare, cu hastagul – #cnlrversulnostru.
Cine va câștiga ineditul concurs se va alege cu un pachet de cărți de la Editura Charmides.
Clubul de scriere creativă există de mai mulți ani, ne-a explicat profesoara Dorina Unchiu, coordonatoarea clubului de Teatru. Însă de anul trecut, a fost integrat în ART Club, la Colegiul Liviu Rebreanu. Aici se derulează cinci ateliere diferite: Media, Arte și Design, Scriere Creativă, Muzică și Teatru.
La Scriere Creativă s-a scris recent o piesă de teatru care va fi pusă în scenă și interpretată de elevii de la Teatru. „Se lucrează, se fac repetiții, cei de la clubul de Muzică vor asigura coloana sonoră live pentru această piesă. Sperăm ca în primăvară să putem vedea o piesă de teatru scrisă, regizată și jucată de colegii voștri. Ceea ce este formidabil…”, a mai spus Dan Coman.
Bravo copii minunați ! Faceți lucruri minunate și mențineți CNLR acolo sus unde este locul lui! Felicitări colegi prețioși ! Strângeri de mâna pline de respect, Dan Coman pentru continuarea atelierului de scriere creativa! Mândru de voi toți, copii minunați, profesori și părinți devotati!