Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, a fost surprins în Munții Rodnei. Are loc doar atunci când o umbră se proiectează pe ceață sau nori.
Fotografia a fost pusă la dispoziție mediului online de inginerul Geo Moldovan, aflat pe munte zilele trecute. Imaginea a apărut ulterior pe pagina de Facebook a celor de la Romsilva, Parcul Național Munții Rodnei.
Spectrul Brocken sau efectul Gloria este de fapt umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte şi în direcţia opusă soarelui, situată deasupra norilor formaţi din picături de apă uniforme sau deasupra ceţii. Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos.
Pentru a vedea umbra, trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă, cum ar fi cea din vârful unui munte şi, mai presus de orice, ceaţă sau nori în partea inferioară. Adică să fii între soare şi nori sau ceaţă.
Picăturile de apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate. Cu cât pătura de nori se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mişcarea continuă a norilor va face ca ea să se mişte, dând impresia că este vie. Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui, creând fenomenul colorat de dispersie.
Extrem de interesant acest fenomen și foarte bine surprins. Imaginea este spectaculoasă. Munții Rodnei rămân fascinanți, printre cei mai frumoși din România. Sincere aprecieri pentru această fotografie!