Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița vorbea încă de la începutul anului 2018 despre ideea unui Heliport pe acoperișul unității medicale. Timpul a trecut, lucrările au avansat pe repede-nainte, iar acum, cel de-al treilea heliport din țară e gata să-și primească primul pacient.
În 2011, aflat în curtea Spitalului Județean de Urgență, azi-managerul Gabriel lazany, a exprimat prima dată, cu voce tare, un vis pe care-l avea pentru unitatea medicală: realizarea unui heliport.
Anii au trecut, iar la începutul lui 2018, Gabriel Lazany vorbea despre posibilitatea ca Bistrița să aibă al treilea heliport din țară, construit pe acoperișul spitalului. Estima atunci că în doi-trei ani, heliportul din municipiu ar putea primi PRIMUL pacient. Consiliul Județean a alocat în acel an 154.000 de lei pentru documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenție pentru amenajarea heliportului.
Costurile pentru această investiție erau estimate, tot la vremea respectivă, la un milion și jumătate de euro.
Timpul a trecut, licitația pentru lucrări a trebuit refăcută, nefiind firme care să se înghesuie la o astfel de lucrare. Managerul spitalului explica în vara lui 2019 că lucrările sunt complexe, trebuie făcute la înălțime, și nu multe firme fac astfel de lucrări.
Totuși, la cea de-a doua licitație organizată, s-a desemnat și o firmă câștigătoare. În 10 septembrie se semna contractul cu compania Grup Construcții EST SA din Iași ca lider de asociere și compania ABC Development Aviation SRL din București ca asociat. Valoarea contractului în urma licitației a fost de 1,5 milioane euro, sursa de finanțare fiind bugetul Consiliului Județean. Durata contractului era de 20 de luni, dintre care două luni proiectare și 18 luni lucrările de execuție.
Președintele CJ BN a cerut firmei câștigătoare să grăbească lucrările și să încerce să le finalizeze mai repede de 20 de luni, dată fiind importanța acestei investiții în salvarea de vieți.
În luna Februarie 2020 au început lucrările efective la heliport.
Acestea au avansat în ritm alert, astfel că azi, la 10 luni distanță, heliportul de pe acoperișul spitalului e gata să primească PRIMUL pacient. Constructorul a reușit să reducă cele 18 luni de intervenție la doar 10, iar acum, în loc de două ore, în mai puțin de 30 de minute, elicopterul SMURD va putea ajunge de la Bistrița la clinicile de specialitate din Mureș sau la Cluj-Napoca.