-0.1 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Educația și Cultura pe Mâini Bune: Planurile lui Gabriel Lazany pentru Bistrița

Gabriel Lazany, candidatul PSD la Primăria Bistrița, are o serie de proiecte educaționale și culturale pentru bistrițeni, sub sloganul „Educația și cultura pe mâini bune”. Printre măsurile propuse se numără:

1. Transport gratuit special pentru elevi (linii galbene).
2. Tabere de acasă/vacanță pentru elevi.
3. Deschiderea tuturor terenurilor și sălilor de sport pentru copii, după cursuri.
4. Amenajarea de noi creșe și grădinițe în cartierele aglomerate.
5. Parteneriat cu Asociația Artiștilor Bistrițeni.
6. Susținerea înființării unui teatru profesionist în Bistrița.
7. Implementarea proiectului „Refugiul Cultural Bistrița”.
8. Transformarea Pieței Mici în „Piața Artelor”.

Aceste inițiative urmăresc să îmbunătățească semnificativ infrastructura educațională și culturală, oferind resurse esențiale și oportunități de dezvoltare pentru tinerii și locuitorii orașului.

Comandat de: Partidul Social Democrat- PSD Org. Jud. Bistrița-Năsăud

Codul de identificare al Mandatarului Financiar 21240002

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. „Cînd aud de cultură îmi vine să scot pistolul”, spunea Joseph Goebbels, şeful propagandei naziste al celui de-al III-lea Reich.
    Candidatul PSD la primaria Bistrita vine cu ideea năstrusnică de a achizitiona clădirirea EMI din Piata Mihai Eminescu pentru a o demola si a construi in locul ei o parcare supraetajată, in conditiile in care orasul Bistrita nu dispune de o sală de spectacole culturale pe măsura unei resedinte de judet.
    Dupa cum se stie, inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
    În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și acea parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. In felul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.
    Dacă tot se pune problema de a fi cumpărată clădirea EMI atunci aceata poate fi amenajată cu destinatia de Centru Cultural Multifuncțional, după modelul celui ce se construieste la Oradea:
    (Vezi: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/contract-de-executie-semnat-pentru-cent…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...