1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

EDITORIAL: Nu votați și unde să-i puneți statuia lui Mircea Gelu Buta?!

Nu știu cui i-a venit ideea acordării titlurilor de cetățeni de onoare ai județului, dar unitatea de măsură cu care sunt evaluați cei care primesc aceste titluri este cel puțin defectă.

O copie după buletin, un CV pompos și trei recomandări sunt suficiente pentru a prinde titlul de cetățean de onoare al județului. Cum în Consiliul Județean aproape tot ceea ce este pe ordinea de zi – trece automat şi la vot, restul e o formalitate.

Uitați-vă când aveți timp AICI. Veți găsi lista cu numele celor care au primit titluri de onoare și veți vedea că sunt diferențe mari. Îi veți găsi pe Marcel Lupșe sau Gabriela Szabo în lista unde apare și Emil Iugan – patronul MIS Group, un afacerist puternic de pe Valea Someșului, care s-a îmbogățit în principal din tăierea lemnului.

Nu-i poate contesta nimeni simțul în afaceri și orientarea mereu pe val în politica mică sau mare. Dar, totuși, nu-i poți compara activitatea și succesul cu cel al Gabrielei Szabo sau cu talentul lui Marcel Lupșe – personalități cu adevărat marcante ale județului. Evident, sunt și alte nume care pot fi comparate, dar v-am dat două exemple de personalități cunoscute și recunoscute în plan național și internațional și cu care, da, ne mândrim că sunt bistrițeni.

Nu știu cui folosesc și pe cine încălzesc aceste titluri, dar dacă tot a vrut județul să le dea, nu trebuia să le ducă în derizoriu. Se presupune că e un titlu de excelență și cel care îl primește este o personalitate marcantă și recunoscută unanim. E ca și cum ai da 10 cu steluță și unuia care merită și unuia care nu prea merită, dar are prieteni influenți, care vor să-i dea un premiu mare, pe prietenie, nu pe merite.

În ședința de Consiliu Județean de astăzi, consilierii vor vota și acordarea titlului de cetățean de onoare profesorului – doctor în științe medicale – teolog și ce titulaturi o mai avea – fostul director al Spitalului Județean, dr. Mircea Gelu Buta.

Ei, iertați-mă, dar nu pot să mă abțin și să nu comentez această propunere. Că Mircea Gelu Buta are o pasiune pentru a aduna titluri și distincții scrise negru pe alb nu este o noutate. E pictat inclusiv printre sfinții din biserica din incinta secției spitalului de pe strada Alba Iulia…!

Dar acest titlu, CETĂȚEAN DE ONOARE al județului nu-l avea… Şi ce s-au gândit câțiva prieteni?! Să rezolve și cazul ăsta.

Mie pur și simplu mi s-a făcut o greață infinită. Știu câte articole am scris despre mizeriile care s-au întâmplat în cei 22 de ani cât a condus Spitalul Județean. Câte putea să facă și nu a făcut, câți medici nu au venit pentru că le-a pus el piedici… Sau câţi medici au plecat hăituiți cu dosare penale –  medici cu care astăzi ne mândrim că au revenit, după plecarea sa, la Spitalul Județean.

Încă nu știu să fi cercetat cineva cazul fetiței de 2 ani care a murit în 2012 înecată cu vomă în secția Pediatrie, așteptând ca dr. Buta, cel care era de gardă în acea zi să vină și să o consulte.

Au murit oameni cu zile în spitalul ăsta și toată imaginea proastă i s-a datorat, în mare parte, managerului care – deși priceput la lucrări de amenajare și construcție prin spital – a uitat ce era mai important: calitatea actului medical.

N-am uitat nici protestul părinților și copiilor cu jucării în brațe care au protestat pentru fetița care a murit cu zile din cauza unei banale entorse nediagnosticate la timp de medicii din Spitalul Județean.

Domnule președinte Radu Moldovan, domnilor consilieri județeni, poate voi ați uitat, dar eu nu. Și cred că mulți dintre bistrițeni au încă amintiri dureroase legate de ce era în urmă cu câțiva ani la Spitalul Județean.

Nu ne-am lăuda astăzi atâta cu spitalul, dotările și medicii bunii care au venit acolo, dacă nu ar fi fost atât de rău înainte.

Dacă voi considerați că merită titlul de Cetăţean de Onoare dr. Mircea Gelu Buta, prietenul vostru drag – căruia încă vă închinați și-i ridicați osanale, știind tot ce putea să facă și n-a făcut, știind că la Spitalul Județean au murit oameni cu zile sau că nu voia să recunoască nici măcar infecțiile nosocomiale din spital – atunci dați-i-l.

Numai bine își dau seama și bistrițenii care e valoarea acestor titluri. Apropo, la un moment dat s-ar putea să doriți să dați același titlu unui medic care a salvat poate mii de vieți. Va fi ok unitatea voastră de măsură?

Acum vă nominalizez 5 medici care ar merita ASTĂZI acel titlu pe care-l duceți în derizoriu an de an.

Și apropo, cu un drum, nu vreți să votați și amplasarea unei statui cu bustul său superb, dacă se poate în fața Consiliului Județean? Să nu mai pierdem timp prețios, că nici statuie nu are! Şi văd că simțiți nevoia să vă închinați și zic să aveți şi unde…!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...