Pentru cine a uitat, politica se face pe bază de voturi, adică pe transfer de încredere, și se măsoară o dată la câțiva ani, în ziua alegerilor. Duminică s-a reluat exercițiul democratic și, să vezi minune mare, încrederea și iubirea oarbă nu era, cel puțin în Bistrița-Năsăud, pe unde se credea. S-a lăsat cu lacrimi și suspine de supărare și multe întrebări fără răspuns.
Pentru că da, pesediștii au făcut multe în județ, dar, uite, la vot n-a mai contat asta. Chiar așa, de când nu mai contează?! De ce pentru bistrițeni n-a contat, măcar la nivel de impresie artistică, faptul că PSD a atras investiții sau că a dat județului nu unul, ci două fotolii de miniștri, ba chiar unul de vicepremier, și că a fost singurul partid care pe listele de la europarlamentare a avut o bistrițeancă?!
Răspunsul meu, pe scurt, ar fi că s-au schimbat vremurile. Și cu ele oamenii. Și comunicarea. Ce mergea ieri în fața electoratului astăzi nu mai merge, cel puțin în fața celui din Bistrița. Iar cine nu înțelege mesajul va muri – politic vorbind. Așadar, evoluați și vă adaptați sau veți ajunge să părăsiți supărați și ca genii neînțelese scena politică locală, națională.
Știu că ar fi ușor să pui tot rezultatul alegerilor din dreptul PSD pe ura față de Dragnea și guvernul său incompetent, dar la Bistrița, în Bistrița-Năsăud, lucrurile nu pot fi măsurate doar așa. Ar fi superficial. Clar, a contat, și chiar enorm și asta, dar scorul este mult prea mic față de ultimele alegeri. Cum e superficial să spui și că votul a fost pentru alegerea europarlamentarilor și nu a măsurat administrația locală sau susținerea unui politician local. Greșit. Total greșit.
Iar asta pentru că uitându-ne pe HARTA finală a votului vedem încă localități colorate puternic în roșu, unde PSD, cu primar PSD, a zdrobit și la prezență și la scor (vezi cazul Șanț sau Căianu Mic) și vedem alte localități, conduse de grei ai PSD BN, unde s-a pierdut chiar rușinos și aparent inexplicabil, cu primari la fel de buni și susținuți de comunitate. Și vorbim tot de mediul rural, acolo unde se zice că primarul dictează votul, doar că în unele comune a mai ținut asta, iar în altele nu. Și uite așa, a ajuns Valea Bârgăului, cu toate investițiile din Colibița, Prund și Strâmba, să fie colorată în albastru liberal după alegeri, în loc de roșu PSD, cum sunt primarii și președintele PSD BN – Radu Moldovan, cel care le-a creat politic oportunitățile de finanțare și investiții din banii guvernului.
Să nu vorbim de situația de la Bistrița, surpriza surprizelor și rușinea partidului aflat la guvernare, unde PSD a obținut doar 15 procente, față de PNL – 33 de procente (scor istoric) și Alianța USR-Plus care a făcut 25,88 la sută din totalul voturilor valabil exprimate. De altfel, PSD BN a pierdut toate orașele, Beclean, Năsăud și Sîngeorz-Băi, unde i-au bătut liberalii și useriștii cu mâinile goale. Bistrița, unde PSD are primar cu două mandate și viceprimar înscris oficial în cursa pentru primărie, activ nevoie mare.
M-am tot gândit unde au greșit pesediștii, ai noștri, ăștia de respirăm același aer cu ei. Că așa, par băieți buni, au mai făcut câte ceva, ba chiar mai multe și totuși au ajuns să fie mai înjurați pe față, în comentarii, decât Ioan Oltean sub anonimat. Iar la vot s-a lăsat cu lacrimi și suspine.
Prima și cea mai mare greșeală a fost că după ce au câștigat ultimele alegeri, victoria zdrobitoare de atunci le-a pus pe umeri o mantie de autosuficiență și aroganță. Și mai bine de doi ani și-au întors ochii de la oameni, scuzându-se că sunt prea ocupați cu munca și investițiile. Pur și simplu nu au mai avut urechi, contact și dialog cu marea masă de alegători, cei în fața cărora vin să ceară voturi o dată la patru ani. S-au luat cu partidul și au uitat de bistrițeni, trăind cu convingerea că aparatul de partid e suficient să câștige pe viață alegerile. Să vezi surpriză, nu e!
Când societatea era scindată pe tema justiției, greii PSD BN au preferat să tacă și să nu comenteze subiectul în fața bistrițenilor, fiind trup și tăcere alături de Dragnea și de Guvernul Dăncilă, cel mai rușinos și slab guvern din istoria României. N-am să pot ierta niciodată rușinea de a fi trăit într-o țară cu un guvern condus de o marionetă neconflictuală și incredibil de slab pregătită ca Viorica Dăncilă.
Sincer, mi-ar fi plăcut să îl văd pe Radu Moldovan mai aproape de bistrițeni și de așteptările lor, decât de Dragnea și de Dăncilă. Să mă iertați, dar eu n-am putut să aplaud nici când fostul meu coleg de la Mesagerul, Dani Suciu a fost numit ministru și vicepremier. După Săgeata Albastră de la Rodna eu mi-am cam dat seama cam ce preț are Dezvoltarea în viziunea lui și am preferat să aștept ceva cu adevărat demn de laudă. Încă aștept.
Radu Moldovan a jucat politic elegant, dar nu corect față de toți alegătorii săi. N-a iritat cu declarații de susținere fățișă a lui Dragnea, dar recunosc că am așteptat luni la rând să mai întoarcă o dată primul armele în PSD de la Bistrița și să-l înfrunte pe Dragnea. N-a fost să fie, o fi fost el prea mic pentru un ditai liderul ca Dragnea și poate am văzut și eu prea multe filme cu eroi. Cred că a greșit susținând prea mult interesul politic al camarilei de partid și prea puțin electoratul. Tăcerea e un răspuns, iar bistrițenii l-au luat ca atare și l-au taxat, cu toate proiectele și realizările, că la fel trâmbița și Oltean și nu l-a mai auzit nimeni.
Încă încerc să înțeleg ce i s-a întâmplat Doinei Pană în ultimii doi ani. Mărturisesc că am crezut în ea ca om politic și că i-am cerut un singur lucru, să nu mă dezamăgească. Chiar credeam că este un om bun și potrivit în politică. Acum 6-7 ani părea sensibilă, avea urechi să asculte oamenii, părea că-i înțelege, avea soluții. Ei, nu-mi pot nici eu explica ce s-a întâmplat și cum a ajuns aici, astăzi, Doina Pană, ce a schimbat-o încât să susțină cu orice preț mai mult partidul decât oamenii de lângă care a plecat. Cu siguranță se întreabă și ea. Vă spun eu ce i-a durut mai mult pe bistrițeni la Doina Pană.
Comunicarea ostilă, sfidătoare, chiar arogantă. Dintr-o femeie care asculta necazul omului din fața sa s-a transformat într-un politician care certa și se certa cu electoratul și dușmani invizibili ai PSD. A avut câteva poziții publice absolut halucinante, iar valul de ostilitate cu care s-a ales după l-ar fi putut evita printr-o tăcere elegantă. Atitudinea aparent vitează a fost aspru taxată de bistrițeni, care nu mai tac și nu mai înghit orice, iar mai apoi de partid, care, calculându-i valoarea în voturi, a pus-o mai la coada listei, nu în pole position, cum și-ar fi dorit. A jucat ca o începătoare la finalul carierei politice și a pierdut tot ce a câștigat. Nu știu dacă Bistrița îi va ierta vreodată aroganța și disprețul.
În concluzie, cred că pesediștii au pierdut pe mâna lor alegerile europarlamentare în Bistrița-Năsăud, cu toate realizările și investițiile atrase. Dacă au uitat cumva, oamenii i-au votat să ocupe demnități publice după ce le-au promis lapte și miere lor, nu șefului de la partid.
Aaaaaaaa, și încă ceva, că mi-am amintit acum de deputatul Rădulescu – aka Mitralieră. Faceți-vă singuri curățenie în partid și taxați voi înaintea românilor dezaxați din ăștia care fac declarații precum cea a lui Rădulescu, care le-a zis medicilor, profesorilor, mă rog, tuturor celor care au salariile mărite, să dea banii înapoi că n-a ieșit bine PSD la vot.
După o declarație ca asta, trebuia zburat fix în secunda doi din partid, și cu șuturi în fund ca să reparați imaginea pe care a stricat-o cu declarația asta. Că n-a dat salarii mai mari de la mă-sa de acasă sau de la Dragnea, s-au dat din banii statului, ăia munciți cu greu de noi. În jurul unui nemernic ca ăsta nu trebuie să faceți zid, asta nu e disciplină de partid, e prostie și se decontează la vot. Nu vă faceți voi ordine, facem noi, alegătorii, da apoi să nu vă supărați, ca azi.
N-aș vrea să închei fără să fac o mică referire la câștigători. O să mă refer mai întâi la cei din PNL, care au reușit să obțină la alegeri un scor istoric în Bistrița-Năsăud, de când sunt liberalii nu au văzut așa cifre. Locul 2 pe țară, după Sibiu?! Au luat orașele, Valea Bârgăului, ce mai, au colorat harta politică a județului în albastru. Liberalii nu mai sunt ce-au fost odată, iar Ioan Turc și Robert Sighiartău ar face bine să înceapă să facă echipă cu adevărat și să-și construiască un partid puternic la Bistrița.
Au obținut cel mai mare scor cu o echipă foarte mică, dar harnică și având de partea lor un electorat ostil PSD. Lucrurile se pot schimba oricând și ar face bine să ia notițe din lecția PSD-ului. Să-și tragă liderii de la București de mânecă, că nici nu s-a uscat bine cerneala pe buletinele de vot că Ludovic Orban prinde fluturi cu grație, visează guvernări și pot să jur că în ultimele două nopți, când a închis ochii, s-a văzut premier. Mai ușor cu pianul pe scări, să nu vă răsturnați… Apucați-vă de opoziție, găsiți alternative plauzibile pentru a scoate țara din rahatul în care e.
Cred că adevărata lecție a acestor alegeri și adevăratul mesaj pentru politicieni vine de la USR-Plus. Alianța electorală a obținut un scor extrem de bun la nivel național, la fel și la Bistrița, la fel și în județ. Mie asta îmi spune că oamenii vor ceva nou în politica românească, nu mai sunt dispuși să-i alterneze la guvernare tot pe ăia pe care i-au creditat ani la rând, până li s-a făcut lehamite. Au mai mari speranțe în cei noi decât în cei vechi. Iar asta este lecția la care trebuie să fie atenți pesediștii și liberalii. Ori iau măsuri și schimbă modul de a face politică ori vor muri politic în chinuri. E fix decizia lor…
Noi rămânem aici, să urmărim scena, și, când vine vremea, votăm…Sper că a fost ultima dată când românii au votat „împotriva” a ceva. Să vină vremea când vor da votul cu toată convingerea cui le câștigă încrederea că va face o țară ca afară!