Wonderland-ul pare a fi un proiect blestemat, se lipesc de el mai mult cheltuielile decât distracția. S-au băgat deja milioane de euro aici și s-a ajuns la câteva zile de distracție într-un an și doar câteva mii de oameni care s-au bucurat de el. Dacă banii nu sunt o problemă, creativitatea este.
Idei bune puse în practică prost și scump. Specializarea Primăriei Bistrița. Ideea unei zone de agrement precum Wonderland pentru Bistrița a fost genială și cu ea a furat Ovidiu Crețu mințile bistrițenilor când a fost ales prima dată primar. Dar, în România, prea multe idei bune sfârșesc prost. Este și cazul Wonderland. Milioane de euro cheltuite și o zonă de agrement prea puțin folosită într-un an. Cum zăpada nu ține la Bistrița mai mult de câteva zile pe an, ideea primarului de a da utilitate zonei și telescaunului și pe timp de vară este genială și ea. Bistrița are nevoie de zone de agrement, Parcul Mare și Schullerwald nu fac față și era nevoie de ceva mai mult. În plus, telescaunul ăla pornit câteva zile pe an nu-și scoate cheltuielile de întreținere (personal, utilități, verificări etc.). Așadar, bună și ideea de a porni telescaunul vara și de-a mai face o zonă de agrement în Bistrița.
Ei, și ce-a ieșit?! Un fâs cu nume pompos, căruia i se zice Aventura Park. Aventura pare să ți-o dea numai prețul, mult prea scump pentru ce este acolo: 70 lei o tură cu telescaunul și bicicleta și două ore de cățărări, 50 de lei pentru copil, 30 lei accesul doar în parc. Muuuuult. Și e mult pentru că trasee pentru biciclete sunt gratis chiar și în Schullerwald, o tiroliană cu acces gratuit este și acolo, deci nu mai trebuie să mergi până în Unirea să dai bani pentru ceva ce ai gratis mai aproape. În plus, parcul de aventură gândit acolo ar fi fost atractiv acum câțiva ani, acum e perimat. Între timp, publicul s-a plictisit de niște chestii accesibile peste tot, în unele locuri gratuit, în altele mult mai ieftin. Dacă ar fi pus ceva nou, inedit, astăzi ne dădeam mari cu Wonderland.
Din fericire, s-a cam inventat totul în lumea asta și noi ar fi trebuit să preluăm de la alții ce funcționează, ce e verificat. Iar în cazul Wonderland delegațiile în Austria ar fi trebuit să-i inspire pe aleșii noștri.
Ce au făcut austriecii pentru a-și crește veniturile din turism pe timp de vară și pentru a mai scoate bani din telescaunele care funcționau doar iarna?! Au gândit activități de agrement pentru toate vârstele, în special pentru familii cu copii. Accesul se face cu telescaunul sau telecabina, iar coborârea este toată aventura. Cu biciclete sau fără, în prețul unei urcări cu telescaunul, o familie poate petrece câteva ore în aer liber, parcurgând un traseu în care – din câteva în câteva sute de metri – apar noi provocări și activități pe care cei mici le fac împreună cu părinții. Foarte multă ingeniozitate, investiții minime, profit maxim, plus zeci de mii de turiști atrași de activitățile în munte, pe timp de vară. Bistrița și Wonderland ar fi putut face asta. Dacă nu ne-am fi oprit cu ideea genială în a face un parc de aventură cum mai sunt cu zecile în țară, la fiecare sută de kilometri, și am fi făcut cu aceiași bani ceva inedit, atractiv, nou cu adevărat pentru Bistrița, pentru România.
Ce a ieșit celor de la Primăria Bistrița găsiți AICI, iar prețurile sunt AICI. Dacă vreți să vedeți ce au făcut austriecii în Tirol, intrați pe Spieljochbahn Fügen.
Eu vă las planul parcului lor cu activitățile de vară aici și în galerie câteva poze din mai multe parcuri din Austria.
Până deschid alpin coaster-ul (sania de vară), care va avea un succes nebun – veți vedea (tocmai pentru că e ceva nou și pentru România), poate mai găsesc niște bani și oameni creativi să regândească parcul ăla de aventură și să înceapă cu adevărat Wonderland-ul să-și scoată cheltuielile, să ne închideți odată gura tuturor celor care comentăm de pe margini că nu-i bine.