10.3 C
Bistrița
miercuri, octombrie 30, 2024

Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021

Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică, transmis pe adresa redacției o serie de propuneri și proiecte referitoare la Bugetul municipiului Bistrița din anul 2021. Între altele, acesta își dorește treceri subterane la Poșta Veche, Piața Decebal sau Zona Han, mai multe toalete publice, dar și achiziția unor clădiri istorice de către Primărie. 

Marius Bălan a constatat cu satisfacție că cei mai mulți actuali consilieri locali, dar și primarul Ioan Turc, au promis măsuri ecologiste în pliantele distribuite bistrițenilor în campania electorală din septembrie 2020. „Voi fi foarte atent dacă aceste promisiuni se vor concretiza și le voi face cunoscute celor din preajma mea și colegilor cu care colaborez”, a anunțat Marius Bălan.

Iată ce își dorește Marius Bălan, alături de un grup mare de ecologiști:

Vă enumerăm toate punctele discutate între noi în ședințe serioase. Vă rugăm să le sustineți, să vi le însușiți și să le implementați atât din fonduri proprii, guvernamentale și mai ales din fonduri europene cu proiecte serioase. Sperăm mult că după încheierea unui mandat de patru ani, aceste obiective studiate și dorite de noi vor aduce o schimbare majoră în viața noastră. Nu șiu câți din dumneavoastră ați stat de vorbă cu peste 10.000 de bistrițeni din 2007 încoace, dar eu și colegii mei am făcut-o, strângând semnături împotriva unor proiecte aberante, costisitoare și inutile, care nu vrem să nu se mai repete”, a mai punctat Marius Bălan.

1. Retragerea urgentă a actualului proiect CADASTRUL VERDE (registrul spațiilor verzi) făcut necorespunzător și neprofesionist, ocolind și sfidând norme de aplicare din legislație. Alocarea sumei necesare executării unei lucrări ca la carte și DEZBATERE PUBLICĂ, așa cum prevede Legea 24. Spații Verzi, după care să urmeze asumarea în cadrul unei hotărâri HCL.

2. Retragerea definitivă a proiectului distructiv de mediu prin care se dorea MINERALIZAREA Pieței Centrale care prevedea dispariția a 5021 mp spații verzi, precum și tăierea a 70 de arbori. Revizuire la o viitoare modernizare și Dezbatere Publică.

3. Să se aloce banii necesari pentru refacerea și plantarea în cele peste 300 de locașuri  de arbori de aliniament care în prezent sunt acoperite de dale, asfalt sau pline de cioturi de la precedentele taieri. În ultimele trei mandate ale foștilor edili, Bistrița a pierdut peste 1.000 arbori pe toate străzile orașului și între blocuri.  O dată cu refacerea acestor perimetre și cu plantările de aliniament, se asigură singura măsură cunoscută la ora actuală de reducere a POLUĂRII din oraș. 

4. Readucerea terenului degradat din fosta groapă de gunoi din Zăvoaie la un stadiu de folosință publică prin plantarea de arbori cu creștere rapidă Paulownia Elongata, Plop Canadian, Metasequoia etc. Aceasta ar putea să devină o insulă VERDE  estetică, iar, în timp scurt, chiar un părculeț de utilitate publică. Emanațiile de gaz de putrefacție vot fi mai repede absorbite de coronamentele arborilor și de rădăcinile lor.

5. Parteneriat public-privat  privind soarta LACULUI MHC (bazinul compensator cu apa) si redarea lui pentru pescuit și agrement un lucru foarte asteptat de bistriteni. Proiect European pentru refacerea intregii zone parasite. Aici AJVPS doreste mult sa faca o repopulare  cu pesti cum nu s-a mai vazut in cei 31 de ani de cand comunistii ne-au lasat ceva benefic noua si administratia nu a stiut ce sa faca acolo. 

6. Studiu de trafic în punctele foarte aglomerate și proiectarea de treceri subterane în punctele Poșta Veche, Piața Decebal, Zona Han Spital, Liceul INFOEL.

7. Toalete publice în zonele Han-Spital, Palatul de Justiție, Big. Modernizarea și redeschiderea celor din partea de sus a Pietonalului. Este o mare necesitate, având în vedere cum și ce se aude prin respectivele zone, sau felul în care sunt surprinși cetățenii în anumite impostaze…

8. Un bazin olimpic de înot care se poate proiecta pe un loc  al unui punct termic dezafectat  si care sa fie la indemana celor care doresc sa faca sport .

9. Reînființarea unui OBOR – TÂRG de animale mici și mijlocii, cereale, produse agricole, etc foarte dorit și așteptat de producătorii autohtoni ai județului. Posibile locații: Sărata, Viișoara, Sigmir, Unirea.

10. Cumpărea și instalarea de camere video pentru supravegherea stării mediului unde se arunca gunoaie . Locatiile sunt foarte bine cunoscute de Administratie .

11. Amenajarea unei POPICĂRII într-un punct termic la care se poate da o asemenea destinație. 

12. Declararea pădurii CODRIȘOR – pădure-parc prin hotărâre de Consiliu Local. Începerea studiului și a proiectării în acest sens. Fondurile Europene sunt mai mult decât generoase pe astfel de proiecte. O nouă punte pietonală peste râu din zona stadionului municipal.

13. Asfaltarea străzii Viorelelor, sant, indiguiri la baza pădurii, parcări în zona hotel Traianus unde terenul permite, pistă de biciclete și declararea ca Zonă de Agrement a întregului perimetru dintre ștrandul municipal și podul Jelnei. Fără circulație mare, fără linie de autobuze.

14. În fiecare an din acest mandat al edililor să se construiască cel puțin o parcare supraterană de 200-300 locuri, pe câte un punct termic dezafectat, acolo unde permite terenul.

15. Licitație cu o firmă specializată care într-un singur an să dezafecteze complet locurile ocupate de aceste construcții (adevărate maghernițe) numite puncte termice

16. Capsularea bazinelor de la stația de epurare a orașului și evitarea răspândirii mirosurilor grele, pe timpul  verii. Este insuportabil pentru cetățenii care locuiesc în zonă, dar și pentru turiștii care ne tranzitează orașul.

17. Cumpărea de către Primărie a unor imobile de mare valoare, cum sunt Casa IOAN ZIDARUL de pe Pietonal sau fosta Bibliotecă Județeană de pe strada Gării.

Aici ar putea funcționa – consideră ecologistul Marius Bălan – Casa Societății civile. Ong-urile, asociațiile studențești, elevii, scriitorii sau artiștii s-ar putea întâlni aici, ar putea socializa și impune idei sau dezbateri benefice pentru noi toți.

Doar în condiții de respect reciproc putem să devenim mai civici și de ajutor pentru administrația noastră”, conchide Marius Bălan.

Foto @ Marius Bălan Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Aquabis, TeraSteel, Fan Courier și Sanovil! NOI locuri de muncă, în Bistrița

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AQUABIS unde este nevoie de un  electrician. iar Arena by Casa EMA caută antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. TeraSteel angajează operatori producție. Posturi disponibile și la GB Instaplan Bistrița:

Prima vară fără grija epilării, cu aparatul SOPRANO ICE ALEXANDRITE 755! Oferte de nerefuzat la salonul Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Clientele salonului Paula Murg Beauty de la Cult by Nella au avut prima vară fără grija...

În weekend, la RUBIN Bistrița e Ziua Porților Deschise! Ce modele poți testa:

Mașini puternice, dinamice sau elegante se lasă pe mâna ta, în weekend. La RUBIN Bistrița este...