În partea de nord a Transilvaniei va fi vizibilă mâine la prânz – dacă prindem cer senin – o eclipsă de soare inelară! Este numită și „inel de foc” și apare atunci când luna trece între Soare și Pământ, dar nu acoperă complet Soarele. Se creează astfel un inel strălucitor, similar unui inel de foc, în jurul umbrei.
Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunțat de asemenea evenimentul astronomic. Specialiștii observatorului au subliniat că eclipsa de soare din 10 iunie se va vedea ca parțială din jumătatea de nord a României.
Eclipsa începe în jurul orei 13:17, în nord-vest. Va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.
„Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură.
Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele, pentru că puteți orbi”, avertizează cei de la Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Alte evenimente astronomice spectaculoase, în 2021
Perseidele – august 2021
Perseidele vor putea fi observate pe 11 și 12 august, dar ar trebui să fie vizibile și în nopțile de dinainte și de după, potrivit EarthSky citat de Știrile ProTV. Această ploaie de meteoriți poate fi cel mai bine admirată din emisfera nordică.
Ploaia de meteoriți Orionid – octombrie 2021
Orionidele, cunoscute pentru strălucirea și viteza lor, sunt considerate a fi printre cele mai frumoase ploi de meteoriți. Fenomenul va fi vizibil în emisfera nordică, dar și în cea sudică, după miezul nopții, cu precădere între 20 și 21 octombrie.
Eclipsa de lună parțială – noiembrie 2021
O eclipsă de Lună parțială va fi vizibilă din America, Australia și în anumite zone din Europa sau Asia în noiembrie, potrivit Space.com. Spectacolul selenar va putea fi observat pe 19 noiembrie.
Ploaia de stele Geminide
Ploaia de meteoriți Geminide va avea loc în perioada 4 – 20 decembrie. Fenomenul va putea fi observat pe tot globul, potrivit NASA.
Foto deschidere @ Libertatea.ro