Legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare. Potrivit prevederilor, este interzis orice comportament care constă în violenţă psihologică. Profesorii vor fi instruiţi astfel încât să recunoască acest fenomen şi să ia măsurile potrivite.
Începând de săptămâna viitoare, atât elevii, cât şi profesorii ar trebui să aibă parte de un climat educaţional fără hărţuire şi alte forme de violenţă psihologică – bullying, după ce Legea care combate acest fenomen a fost promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis și a intrat vineri în vigoare..
Textul legii nu limitează bullying-ul la elevi, ci vizează în egală măsură și profesorii și personalul administrativ din unitățile de învățământ.
Totodată, în legea care combate violența psihologică se prevede că persoanele hărţuite, dar şi agresorii vor beneficia de asistenţă psihologică.
O menţiune din noua reglementare legală arată că profesorii şi învăţătorii vor fi instruiţi, în cadrul sesiunilor de perfecţionare pe care le urmează, şi cu privire la violenţa psihologică, pentru a învăţa cum să identifice fenomenul şi cum să aplice strategiile şi măsurile potrivite.
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări, Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze toate normele necesare aplicării. În lege nu au fost introduse sancţiunile pentru bullying.
La nivel european, România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullying-ul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Sursa foto: JCC Chicago