-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

După război, mulți viteji s-arată! Cum a luat naștere, de fapt, proiectul de „modernizare” a Pieței Centrale

Proiectul de modernizare a Pieței Centrale a dus la o adevărată isterie în mediul virtual. Odată cu revolta internauților au sărit și oamenii politici care au speculat potențialul subiectului. Ce făceau însă consilierii locali în 2015 când prin votul lor au dat naștere proiectului? Ei bine… aveau nițel alte preocupări decât copacii.

4 zile = 3.100 de semnături prin care bistrițenii cer ca arborii din Piața Centrală să nu dispară, la fel și spațiul verde. Proiectul de modernizare a Pieței Centrale a dus la o adevărată isterie în mediul virtual, întreținută de mai multe publicații online.

În disperare de cauză, primarul Ovidiu Crețu a făcut o conferință de presă, în care a susținut că dracul nu e așa negru cum îl văd internauții. Până una alta, opoziția a profitat de acest subiect fierbinte și a susținut demersurile inițiate de ecologiști. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI. 

Întrebarea este: ce au făcut din 2015 până acum? Proiectul a fost votat în vara anului 2015. Mai întâi să vedem cine cum a votat, potrivit procesului verbal al ședinței ordinare din 2015.

Din cei 21 de consilieri prezenți, 18 au votat pentru acest proiect, iar 3 s-au abținut. Cei care s-au abținut au fost – Maxim Gagea (PER), Vasile Moldovan (PNL, ex primar ) și Alexandru Marian Toniuc (PER).

Restul, indiferent de partid și-au dat acordul pentru acest proiect, deși mai mulți consilieri au precizat în cadrul ședinței că nu au înțeles foarte clar ce se vrea cu această modernizare și că Planul Urbanistic de Detaliu nu respectă legea și nu este suficient de complex:

„Rămân dezamăgit de consistența acestui proiect. Faptul că se trece cu ușurință și văd la colegii consilieri, că acest plan urbanistic de detaliu nu răspunde cerințelor obligatorii impuse de lege. S-a arătat aici, nu are studiu geo, s-a arătat că memoriul nu este al planului urbanistic de detaliu, ci este un memoriu care s-a depus la Agenția de Mediu pentru avizul de mediu. Și cu toate aceste elemente, chiar să nu aibă rezonanță? M-aș fi așteptat chiar la realizatorul acestui plan urbanistic de detaliu, pe considerente de profesionalism să spună că este de fapt ce s-a prezentat la concursul de soluții și nu este planul urbanistic de detaliu”, preciza consilierul PNL Gheorghe Tuță.

Mai mult, la acea dată consilierii locali se arătau preocupați de traficul din zonă și mai puțin de spațiul verde sau copaci:

„Așa cum este prezentat aici se propune schimbarea actualului pavaj, eliminarea spațiului verde și punerea de piatră cubică și niște bănci, se propune, în cea mai mare parte, limitarea traficului și nu ni se spune, deloc, ce consecințe poate avea în zonele imediat apropiate, cum se va derula traficul sau ce va însemna strada Dornei, ce va însemna strada Titulescu, ce va însemna strada Șincai, George Coșbuc și inclusiv Piața Centrală, din perspectiva a ceea ce înseamnă acum”, mai spunea consilierul PNL Gheorghe Tuță.

„Se blochează niște străzi, se închid. Nu mai spun că dispar zeci de locuri de parcare. Ni se spune cum se rezolvă această problemă? Nu ni se spune. Și atunci, dacă îmi permiteți, propun, domnule primar, să retrageți acest proiect de pe ordinea de zi, să invitați proiectantul și pe toți cei afectați de acest proiect la încă o dezbatere publică, până când acest proiect va fi finisat”, propunea Ioan Peteleu (PNL), care în cele din urmă și-a dat okey-ul pentru acest proiect.

Ecologiștii, singurii preocupați de spațiul verde și copaci

Singurul care a ridicat problema spațiului verde și a copacilor a fost Maxim Gagea (PER) : „În legătură cu spațiile verzi înierbate, dacă la ora asta există 5.021 de mp, în urma acestui proiect de reabilitare sau de amenajare, vor dispărea în totalitate. Aceste spații verzi înierbate vor fi înlocuite cu spații verzi cu dale de piatră, deci vom înlocui o oază verde cu un deșert din piatră, un cuptor pe timp de vară, în zilele însorite. Vom înlocui umbra cu căldura toridă, cu 50 și ceva de grade la nivelul solului. Nu sunt de acord cu dispariția acestor spații verzi, așadar cred că ar trebui reanalizat acest proiect”.

Preocupat de mediu a fost și ecologistul Marius Bălan, care a luat cuvântul în ședința cu pricina, criticând ca și acum tăierea copacilor și renunțarea la spațiul verde. La ședința din 2015 a fost prezent și un arhitect reprezentant al firmei care a realizat proiectul, care a precizat faptul că propunerea ar ține cont de sugestiile și recomandările Agenției pentru Protecția Mediului, când vine vorba despre tăierea copacilor:

„S-a ținut cont de sugestiile și recomandările de la Agenția de Mediu, în sensul de păstrare a mai multor arbori, mai ales pe latura sudică, în continuarea pietonalului”, preciza arhitectul.

Proiectul a fost realizat de către clujenii de la Planwerk. Aceștia au încasat nu mai puțin de 150.000 de euro pentru a tăia, din pix, copacii și spațiile verzi. Deocamdată proiectul este doar pe hârtie, întrucât Primăria Bistrița încă n-a găsit finanțare pentru materializarea lui.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...