Simona Păcurar, un expert de marketing din Bistrița, își dedică mai tot timpul liber fotografiei de aproape 15 ani. Culmea, cele mai spectaculoase cadre care surprind frumusețea naturii, le face la doi pași de agitația orașului.
Simona are 54 de ani și este din Bistrița. Pentru ea, natura, la fel ca și pentru mulți alții dintre noi este o muză, o sursă de inspirație. Din 2010, adică de aproape 15 ani, o fotografiază zilnic:
„De mică am fost pasionată de natură. În anul 2010, asociația RURALIS, unde sunt voluntar, a primit în custodie mai multe arii naturale protejate. Am început să studiez biodiversitatea acestor arii, iar aparatul foto a fost ajutorul meu de încredere. Atunci am realizat că fotografia este de fapt un stil de viață. Sunt axată pe fotografia de natură sălbatică tot din același an. La început am studiat plantele, apoi fluturii și mai târziu păsările. Cu ajutorul aparatului foto am descoperit această minunată lume naturală (biodiversitatea) din care facem parte și pe care nu o cunoaștem îndeajuns. Acesta a fost motivul pentru care mă implic în proiecte de educație pentru mediu. Sincer, nu cred că mă voi opri vreodată”, spune Simona.
Cine vede fotografiile Simonei este convins că a străbătut zeci de kilometri, a urcat pe munți și s-a afundat în pădurile sălbatice și neumblate pentru a surprinde spectaculoasele cadre. În realitate, Simona le surprinde, de multe ori, la doi pași de agitația orașului.
A absorbit ca un burete informațiile despre vietățile pe care le surprindea în fotografii, iar când le face cunoscute pe rețelele de socializare, Simona le adaugă și o descriere, surprinzând inclusiv locația de lângă Bistrița unde pot fi găsite.
„Mi-am propus să descopăr frânturile din viața acestor minunate vietăți alături de care trăim zi de zi. Implicit să transmit mai departe informații despre ele. Fotografiile pe care le fac sunt doar în scop educativ și nu obțin nici un fel de venituri de pe urma lor. Câștigul este însă în sufletul meu și cu siguranță în sufletul tuturor celor care se bucură de munca mea. Pentru mine această pasiune este o bucurie imensă deoarece în fiecare zi descopăr ceva nou. O plantă, un fluture sau o pasăre pe care nu am văzut-o până acum. Împărtășirea acestor momente cu alte persoane este o implinire. Mai lucrez la proiecte ca și documentarist, iar aparatul de fotografiat mă ajută foarte mult și acolo, la documentarea speciilor”, completează bistrițeanca.
2.000 de km și 25 de tururi ghidate pe lângă Bistrița
Simona împreună cu asociația RURALIS organizează și drumeții la care au participat până acum peste o mie de persoane. Deși pare greu de crezut, majoritatea drumețiilor au fost organizate chiar în apropierea municipiului, iar cei prezenți au avut ocazia să vadă ce se ascunde la doi pași de Bistrița.
„Am inițiat aceste drumeții pe potecile pădurilor din jurul Municipiului și pe malurile râului Bistrița Ardeleană. Gândul a fost de a împărtăși frumusețea naturii de care mă bucuram în călătoriile mele de documentare. Forma organizată a acestei inițiative a dat-o Asociația RURALIS. În perioada 2021-2023 am încercat să arăt prietenilor și altor persoane interesate aceste arii naturale urbane. Am făcut 120 de drumeții, din care două tururi ghidate de noapte, 25 tururi ghidate de zi și 93 drumeții de documentare. În total aproape două mii de km. parcurși în jurul Municipiului Bistrița. În aceste tururi ghidate au participat peste o mie de persoane. Am făcut pe jos împreună milioane de pași și am realizat peste 15 mii de fotografii de documentare. O mare parte au fost postate pe pagina de Facebook a asociației RURALIS. Drumețiile pe care le-am făcut, fac parte dintr-un proiect național „Arii naturale urbane – Natura la ușa ta!” , explică fotograful amator.
Anul acesta, Simona, alături de asociația Ruralis, s-a concentrat mai mult asupra râului Bistrița Ardeleană. Intenționează să amenajeze, pe 20 de kilometri, un traseu tematic pe malurile râului Bistrița Ardeleană.
Care e amintirea care-i bucură inima Simonei?
„Nu pot spune că am o singură amintire frumoasă sau memorabilă. Pentru mine toate “întâlnirile” pe care le am în natură sunt unice. Totuși, o amintire de neuitat a fost cea în care am fotografiat pentru prima dată Pescărușul albastru (Alcedo atthis), pe râul Bistrița Ardeleană”, a precizat Simona.
SIMONA PACURAR si CRISTIAN TETCU doi inimosi bistriteni, adevarati ECOLOGISTI cu suflet mare pentru mama NATURA ne informeaza cu mare exactitate ce minunatii avem in proximitatea noastra si ne invita sa facem si noi privitorii macar 1% din ce trebuie facut pentru a aduce respectul cuvenit vietuitoarelor si in general lumii vii aflata sub noi, cei care dictam din varful PIRAMIDEI TROFICE si de fiecare data gresim daca nu ne documentam profund. .
Dragii mei prieteni.
Sunt alaturi de voi de fiecare data, cu gandul si fapta.
Va multumesc ca sunteti asa de buni si activi zi de zi !
Felicitari !