Investitorii de la Colibița au avut parte de doi ani complicați, restricțiile impuse de pandemia de Covid reducând numărul de turiști. Din păcate nici următorii ani nu vor fi mai roz. Asta pentru că proiectul care prevede lucrări ample la barajul Colibița a primit undă verde. Cel mai devreme, lucrările vor începe anul viitor.
Agenția pentru Protecția Mediului a dat undă verde proiectului care prevede ample lucrări de modernizare și reabilitare la barajul lacului Colibița. Proiectul a suferit nenumărate modificări, renunțându-se în cele din urmă la lucrările pe râurile din aval.
Vor fi realizate lucrări la masca barajului, la instalațiile hidraulice ale acumulării. Vor fi stabilizate malurile erodate, vor fi realizate lucrări de reabilitare la casa barajistului. Vor fi reabilitate trei stații hidrometrice și vor fi realizate alte trei. Se vor face investiții și la sistemul de avertizare și alarmare din aval de baraj.
Potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului Sever Roman, lucrările sunt de maximă necesitate. Nu s-a mai intervenit de la darea în folosință a barajului, în 1982. Acesta a explicat pentru Bistrițeanul.ro ce va însemna pentru zonă șantierul ce se anunță și când vor începe lucrările.
Proiectul este derulat de Administrația Bazinală Someș-Tisa și este estimat la 22 de milioane de euro. Încă nu există finanțare pentru el, urmând a se accesa fonduri europene.
Până ca lucrările să înceapă efectiv este nevoie de finanțare și licitarea lucrărilor. Astfel că, dacă lucrurile se mișcă repede, cel mai devreme lucrările vor începe anul viitor. Cu procesul de golire a lacului, lucrările efective și reumplerea lacului, totul se va întinde pe cel puțin un an.
„Tot va fi necesară golirea lacului pentru efectuarea lucrărilor. Apa va fi lăsată treptat, astfel că se va întinde pe câteva luni. Apa din lac va scădea destul de mult… același proces va fi și la reumplerea lui”, a precizat Sever Roman.
Potrivit acestuia sunt șanse mari ca turiștii să nu se poată bucura de lacul Colibița pe perioada lucrărilor. Cel mai probabil când acesta se va goli nu se va putea pescui, nu se va putea face baie, iar bărcile nu vor avea ce căuta pe lac.
Care lovitura pentru proprietarii de cabane?
Cred ca dezinformati publicul in mod grosolan.
Voi stiti cat de bine a mers cu rezervarile anul trecut?
Sa va faceti o idee, cei care au investit sa aiba o cabana cocheta, de prin mijlocul lui aprilie si pana prin septembrie, aproape fiecare zi din calendar a fost rezervata. In plina pandemie, s-au cautat foarte mult cabanele de la colibita, iar preturile nu au fost prea mici(600-700 lei pe noapte, atat in timpul saptamanii cat si in weekend).
A mers asa de bine ca nu mi-a venit sa cred cand un foarte bun prieten mi-a zis ca ii lipsesc 2 zile din mai, 3 din iunie si 1 din iulie ca sa fi inchiriat cabana zilnic in perioada mai-august.
Si voi spuneti ca a mers rau? Pentru cei care nu au investit, sau cei care nu au o atitudine productiva, probabil ca da. Nu stiu de unde va luati datele. Poate din solicitarile de sprijin care au fost acordate de guvern. Dar si alea sunt uneori o fatada nesimtita a unui sistem nu prea functional, in sensul ca multi au cerut ajutoare dar la negru cifra de afaceri le-a crescut considerabil.
Stimate citizen! Anul trecut, primii turiști au putut fi primiți doar după 1 iunie , după ridicarea restricțiilor. Nu știu cum prietenul tău a avut asa succes in aprilie si mai…doar dacă a fost plin de carantinati. În ceea ce privește perioada aceasta, sunt foarte multe pensiune goale in plin sezon. Dacă dai o cautare pe booking, te poți convinge.