La 66 de ani, Maria Bonțidean poate fi văzută în două locuri: în grădină și în Piața Decebal, unde valorifică bunătățile cultivate cu grijă în grădină. Acolo își găsește liniștea și energia, după decenii petrecute în fabrica de sticlă. Pentru tanti Maria, cultivarea și pregătirea legumelor nu este o corvoadă, ci o adevărată pasiune.
În piața din Decebal, printre tarabele pline de culoare și forfotă, ne atrage atenția tanti Maria, o femeie de 66 de ani, care nu pare să cunoască odihna. Vine din satu Cociu și a lucrat timp de 42 de ani la fabrica de sticlă. De 16 ani, își găsește energia în grădină și lângă tarabele din piață.
Tanti Maria nu stă niciodată. Fie ca e acasă, fie ca e la piață aceasta trebăluiește non-stop. Acasă spală legumele, iar la piață, printre vânzări le mărunțește meticulos pentru zarzavaturi:
„Nu am timp de pierdut, mereu e ceva de făcut, fie în grădină, fie la piață.”- spune aceasta cu zâmbetul pe buze.
De la începutul primăverii și până toamna târziu, tanti Maria își dedică aproape fiecare zi grădinii sale. Aceasta nu produce doar legume proaspete pentru piață, ci și zarzavaturi și murături preparate din propriile culturi.
Deși începutul toamnei nu aduce prea mulți cumpărători pentru zarzavaturile gata făcute, odată cu răcirea vremii, marfa sa devine tot mai căutată. Mulți dintre clienți o cunosc de ani de zile și preferă produsele ei, știind că sunt 100% naturale, provenite direct din grădina sa:
„Zarzavaturile mele se vând bine după ce trece un pic toamna pentru ca sunt oameni care n-au apucat să-și pună pe iarnă și vin și cumpără gata făcute. Alții cumpără pentru că le place cum ies de la mine. Știu că tot ce am e bio și sănătos.”
Întrucât și copiii doamnei Maria sunt producători de legume, aceasta le vinde și lor marfa în piață. Joburile pe care le au în paralel nu le permit să se ocupe și de vânzare, așa că tanti Maria dă o mână de ajutor și acolo.