2.4 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

Duminica de Florii: Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Tradiții și superstiții în Bistrița-Năsăud

În timp ce creștinii catolici celebrează azi prima zi de Paști, credincioșii ortodocși prăznuiesc astăzi duminica de Florii. Este sărbătoarea care ne amintește intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim…

De Florii se celebrează intrarea triumfală a lui Hristos în Ierusalim. A fost primit cu entuziasm de mulţimi, pentru că îl înviase pe Lazăr. Acestă minune este sărbătorită cu o zi înainte, în Sâmbăta lui Lazăr. 

În bisericile din întreaga țară au astăzi loc slujbe religioase speciale în care se sfințesc mâţişori de salcie. Sunt, practic, simbolul acestei sărbători care amintește de biruinţa lui Hristos asupra morţii lui Lazăr. 

Din duminica de Florii, credincioşii ortodocşi se pregătesc spiritual pentru Înviere. Urmează ultima săptămână de post aspru şi rugăciuni, numită Săptămâna Patimilor.

Biserica vede în această sărbătoare înaintarea lui Hristos spre jertfa de pe cruce. Ar fi putut să evite moartea, însă a primit-o de bună voie, pentru a o birui. 

Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este, de altfel, singurul moment din viaţa lui pământească în care a acceptat să fie aclamat ca împărat.

După un obicei străvechi, menţionat chiar în secolul al IV-lea, în Duminica Floriilor se aduc în biserici ramuri de salcie. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor, în amintirea ramurilor de măslin, cu care mulţimile l-au întâmpinat pe Hristos la intrarea în Ierusalim.

Superstiții și tradiții în Bistrița-Năsăud, de Florii

În unele zone, oamenii obişnuiesc să-şi încingă mijlocul cu crenguţe sfinţite de salcie. Astfel alungă boala sau o înving cu mai mare uşurinţă. Se spune că asemenea brâuri din salcie îţi iau durerea de şale cu mâna.

O legendă povestește că demult, pe când Maica Domnului, cu sufletul sfâşiat, a pornit la drum ca să-şi vadă fiul răstignit, a trebuit să treacă o apă mare. S-a rugat la vieţuitoarele din jur, dar nici una n-a vrut s-o treacă pe celălalt mal. Doar o salcie bătrână şi încovoiată şi-a aplecat crengile deasupra apei. A făcut o punte către malul celălalt, iar Fecioara Maria a binecuvântat-o ca niciodată să nu ardă, să rodească şi să se înmulţeasă oriunde s-ar aşeza.

La Dumbrăvița ramurile de salcie sunt aduse la biserică pentru a fi sfințite și apoi folosite la farmece și descântece.

Se credea că acestea au puterea de a vindeca anumite boli și de a opri furtunile în mod miraculos.

Oamenii mănâncă mugurii salciei pentru a se vindeca de boli. Ei alungă duhurile rele și protejează nu doar casa, ci si animalele din ogradă”, povestește Paraschiva Cotuțiu din Dumbrăvița, în volumul Sărbătorile ciclului social și calendaristic. Munci și zile în ținutul Bistriței și Năsăudului.

Autorii (prof. Vasile Filip și Menuț Maximinian) consemnează că la Reteag oamenii nu se spală pe cap fără apă descântată și sfințită, de teamă să nu le albească părul.

Pe Valea Bârgăului se spală pe cap tocmai în această zi – dar cu apă în care au fiert busuioc. Că să strălucească de sănătate. Apa se arunca apoi la rădăcina unui par

La Chiuza, în Duminica de Florii, fiecare gospodină pregătea plăcinte rotunde, în formă de floare, împăturite și coapte în cuptor. Din ele se dădea și de pomană celor sărmani.

La Sângeorz Băi, credincioșii pun crenguțe de salcie îmbobocită într-o glastră. Altele sunt date animalelor spre a fi mâncate. Oamenii credeau că astfel animelele vor da mai mult lapte și vor naște viței gemeni. Copiii își făceau fluiere din crengi de salcie, cu care apoi se luau la întrecere.

La Târlișua sărbătoarea mai purta și numele de Staulele Florilor. Femeile făceau colăcei asemănători cifrei 8 pentru fiecare membru al familiei. Erau numiți „Florii” și erau sfințiți la biserică.

La Sebiș, femeile încercau să ia din biserică cele mai lungi fire de salcie. Erau convinse că la fel de înaltă le va crește și cânepa.

Floriile sunt numite și „Nunta Urzicilor”, pentru că de Florii înfloresc urzicile. Semn că ele nu mai sunt bune de mâncat – a explicat în același volum Ioana Simionca din Sebiș.

Aproximativ 1,8 milioane de români își celebrează astăzi onomastica. Sunt sărbătoriți astăzi toți cei care poartă nume de floare. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.