-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

DROGURI PRINTRE TINERI: Tu știi cui trebuie să te adresezi când te prinde „vraja” drogurilor?!?

Consumul de droguri este un fenomen care ia tot mai multă amploare printre tineri și adolescenți. La Bistrița există, de 15 ani, un centru care vine în sprijinul consumatorilor dar și aparținătorilor acestora. Știai?!?

Tinerii și adolescenții sunt tot mai prinși în această mreajă a consumului de droguri.

Așa cum Bistrițeanul.ro prezenta în primul episod al campaniei „Droguri printre tineri”, din păcate, drogurile sunt tot mai accesibile.

DROGURI PRINTRE TINERI – INCREDIBIL: La Maieru, drogurile se servesc la WC

„Marcel” ne explica importanța anturajului și cât de ușor ajungi să consumi / devii dependent dacă te învârți în cercurile nepotrivite.

VIDEO – DROGURI PRINTRE TINERI: CUM ajungi să consumi droguri! Mărturia unui tânăr bistrițean, dependent timp de 13 ani

Totodată, tânărul – fost dependent de droguri timp de 13 ani – sublinia importanța atitudinii familiei. Atât înainte de consum, dar mai ales ulterior, când se află despre consum.

VIDEO – DROGURI PRINTRE TINERI – Un fost dependent de droguri, timp de 13 ani: Atitudinea familiei e esențială

Reporterii Bistrițeanul.ro au avut și o întâlnire cu cei care luptă pentru stoparea ofertei de droguri. Oamenii legii explicau că, atâta timp cât tot mai mulți „cer” droguri, să stopezi vânzarea acestora este un lucru imposibil.

DROGURI PRINTRE TINERI: Oamenii legii încearcă să stopeze oferta, dar de „cerere” CINE se ocupă?!?

Și pentru că oamenii legii subliniau importanta stopării CERERII, reporterii Bistrițeanul.ro au luat legătura și cu cei care au această sarcină.

CPECA – un centru existent în Bistrița de 15 ani

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog are filială și la Bistrița, de 15 ani de zile. Sediul se află pe strada Gheorghe Șincai nr 22.

CPECA este structura teritorială a Agenției Naționale Antidrog (ANA).

Centrul nostru are activități specifice pe două ramuri: asistență și prevenire. Teoretic, conform statutului, ar trebui să fim 5 persoane angajate, dar în acest moment suntem doar două persoane. Aparținând de ANA, există un protocol în ceea ce privește angajările, dar și modul de operare. Dar la Bistrița existăm de 15 ani de zile”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Maria Borcani.

ASISTENȚA – voluntară sau obligată

La CPECA ajung, în mare parte, două categorii de oameni:

  • consumatori prinși de oamenii legii și trimiși acolo „cu forța”
  • părinți disperați care-și dau seama că și copiii lor consumă droguri

Sunt unii care ni se adresează din proprie inițiativă. Dar majoritatea sunt cei are au probleme juridice pe rol și atunci sunt trimiși aici, pentru a participa la aceste ședințe. Aici au parte de evaluare medicală, psihologică și socială. E vorba de minim șapte ședințe prin care se văd urgențele și domeniul exact unde trebuie lucrat”, a explicat Maria Borcani.

Unii ajung las CPECA prinși că vând droguri, chiar dacă ei nu consumă. Aceștia sunt împinși de problemele sociale. De aceea, la CPECA se oferă asistență pe toate palierele.

Vin și părinți care realizează sau suspectează faptul că și copiii lor consumă. Le oferim și lor consiliere și le explicăm CUM trebuie să reacționeze. Și apoi, găsim cea mai bună modalitate pentru a-l aduce aici, la sediu, pe adolescentul sau tânărul respectiv. Pentru că dacă e adus forțat, nu colaborează și atunci nu ajungem la niciun numitor comun”, au mai explicat cei de la CPECA.

La Bistrița, cei care luptă pentru a stopa acest fenomen sunt doar „ambulatoriu”.

Noi vedem care e stadiul fiecărui beneficiar care ajunge la noi. Dacă e doar experimental, uz sau dependență. Noi suntem doar ambulatoriu, iar dacă e nevoie de o intervenție mai puternică, atunci îi direcționăm spre Cluj. La Centrul de Psihiatrie care are secție de toxicomanie, atât pentru adulți cât și pentru minori”, a mai spus Maria Borcani.

Prevenția – un program „bătut în cuie” de la nivel înalt

Din nefericire, deși existent de 15 ani, CPECA acționează așa cum se dau directivele de sus, de la ANA. În mare marte, proiectele se desfășoară în școlile unde sunt primiți. Sunt 8 proiecte naționale prin care se încearcă atingerea școlilor, familiilor, comunităților.

Beneficiarii acestor programe sunt elevii „la care au acces, prin bunăvoința ISJ” sau cei care ajung la CPECA, „trimiși” de oamenii legii.

Nu poți obliga pe nimeni. Noi, la fiecare început de an școlar, prezentăm Inspectoratului programa noastră. În ultima vreme, dacă vedem că nu au nicio intenție să ne cheme pentru prevenție, ne băgăm noi, să zic așa. Prezentăm și profesorilor ce avem în programă. Încercăm să educăm și diriginții pe această ramură, ca ei să vorbească mai departe cu elevii și părinții.

Noi suntem un număr limitat de persoane. Mai colaborăm și cu ONG-uri, dar nu putem ajunge peste tot. De aceea avem proiecte ce privesc instruirea diriginților ca să educe elevii și să discute cu părinții acestora”, au subliniat cei de la CPECA BN.

Pe timp de vară există și tabere sau evenimente în locuri publice, în care ei de la CPECA împart pliante și discută cu tinerii, adolescenții și părinții despre consumul de droguri.

Poate că ar trebui schimbată metodologia. Dar noi tot ce facem, facem cu derogare de la ANA. Și așa fac toate centrele CPECA din țară. E drept că am avea nevoie de mai mulți oameni. Și totodată, de mai mult interes din partea școlilor, cadrelor didactice, medicilor de familie, etc. Nu poți doar tu, un centru cu o mână de oameni, să faci și prevenție și să oferi și asistență. Noi suntem aici și-i așteptăm pe toți cei ce au nevoie de noi”, a concluzionat Maria Borcani.

Cei de la CPECA au și o pagină de Facebook unde puteți urmări postări legate de prevenție sau despre efectele consumului de droguri.

Dacă doriți să luați legătura cu ei le puteți scrie în mesagerie sau să sunați la numărul de telefon 0263.231.066.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...