Traficul de droguri NU poate fi stopat, susțin oamenii legii. Dar ar putea fi drastic redus dacă s-ar lucra la… cerere. Mai exact, dacă NU ar exista cererea, nici oferta NU ar mai crește. „Doar dacă lucrăm împreună, cu toții, putem schimba ceva!”, spun oamenii legii.
Drogurile sunt tot mai des întâlnite și tot mai „accesibile”. Conform celor ce se ocupă de acest fenomen, când te referi la droguri TREBUIE avute în vedere DOUĂ aspecte: cererea și oferta.
„Traficul de droguri e o infracțiune care NU poate fi stopată total. Asta mai ales acum, după ce România face parte din UE. E o infracțiune, și ca orice infracțiune, NU poate fi eradicată”, au explicat, pentru Bistrițeanul.ro, surse din cadrul oamenilor legii implicați în combaterea fenomenului.
Traficul de droguri reprezintă însă OFERTA. Aceasta crește tot mai mult, piața europeană e liberă, colete cu substanțe psihoactive putând ajunge dintr-un „colț în altul” foarte ușor.
Este o luptă continuă a oamenilor legii în a-i prinde pe cei care aduc astfel de substanțe.
„Concentrarea este pe a-i prinde pe cei mari. Pe cei ce aduc cantități mari pe care apoi le distribuie celor mai mici care le vând pe zone, județe, orașe, cartiere. Și e de muncă, și nu puțină. Sunt tot mai mulți cei care aduc”, au mai spus sursele Bistrițeanul.ro.
Conform acestora, în județul nostru se consumă cel mai mult cannabis și metamphetamină.
DE CE concentrarea pe cei mari?
Conform legislației din România, care are numeroase lacune, nu se aplică pedepse aspre celor ce sunt prinși având asupra lor o cantitate mică de droguri.
Aceștia sunt sancționați pentru că le consumă – dacă sunt prinși conducând, spre exemplu, sub influența lor. Dar nu pot fi acuzați de posesie sau trafic, dacă e o cantitate mică. Și nici nu există pârghii care să îi pedepsească pentru că au dat și prietenului „să guste”, deși aceasta, conform definiției, intră la categoria TRAFIC – deci infracțiune.
Oricum, oamenii legii din Bistrița au reușit, în ultimii ani, să „pună mâna” pe cantități mari de droguri și pe distribuitorii acestora. La nivel național, județul nostru este în top la implicarea în stoparea traficului de droguri.
Echipa de la Bistrița este una dedicată, dar din păcate, în număr prea mic, comparativ cu amploarea fenomenului.
Amintim aici câteva dintre activitățile lor:
FOTO: Prinși în flagrant! PATRU kilograme de droguri găsite asupra a doi bistrițeni
FOTO-VIDEO: Bistrițeni prinși cu droguri de 200.000 Euro la graniță!
Ce cantitate de droguri a fost capturată în 2018, în județul nostru
STOPAREA cererii – singurul lucru care poate diminua fenomenul
Oamenii legii au explicat reporterilor Bistrițeanul.ro că singura modalitate de a diminua traficul de droguri este să se stopeze cererea.
„Trebuie lucrat la cauză. DE CE caută adolescenții să consume? DE CE vor tinerii să fie sub influența acestor substanțe? Aici trebuie lucrat, la CAUZĂ. Trebuie făcut un efort comun!”, au spus aceștia.
Ei au subliniat faptul că adolescenții din ziua de azi sunt supuși multor presiuni sociale:
- Familia are așteptări de la ei
- societatea are așteptări de la ei
- școala are așteptări de la ei,
- etc.
Și astfel, nereușind să facă față presiunilor și așteptărilor, mulți aleg să consume pentru a „se deconecta de lumea reală”.
„Trebuie lucrat în familii prima dată. Căci de acolo pornește totul. Apoi la școală, cadrele didactice, psihologii, apoi cei de la Agenția Națională Antidrog. E un efort comun care trebuie depus. Că degeaba te lupți cu cei ce aduc drogurile. Aceștia vor aduce în continuare, dacă există persoane care le solicită. Aici trebuie lucrat ÎN PRIMUL rând. Nu cu pliante și afișe. Trebuie ca părinții să învețe să fie prietenii copiilor lor. Școala să se ocupe de educarea lor, inclusiv pe partea preventivă. Dacă se stopează cererea, și oferta va scădea”, au mai spus sursele Bistrițeanul.ro.
Cei care luptă pentru a-i stopa pe traficanții de droguri sunt revoltați pe autorități care anunță campanii de luptă împotriva fenomenului, dar nu fac nimic concret.
„Trebuie gândite toate ca pentru cei cărora se adresează. Trebuie un efort comun, susținut. Mesajele de stopare a consumului de droguri trebuie să fie accesibile, să fie vizibile acolo unde sunt tinerii, pe rețele de socializare, etc. Trebuie gândite lucrurile PENTRU ei. Dar cum spuneam, totul începe DIN familie. Apoi școala și apoi celelalte instituții. Dar toți au pretenții de la adolescenți și de la tineri și apoi ne mirăm că ei consumă. Din păcate, simțindu-se presați și neînțeleși, aceștia aleg drogurile. Și apoi, pe când vedem că ei consumă, tot cu presiune pe ei, în loc să lucrăm, așa cum spuneam la CAUZĂ”, au concluzionat oamenii legii.
Conform datelor ANA (Agenția Națională Antidrog), în 2020, 2.457 de persoane au ajuns la spital din cauza consumului de droguri. Mai bine de jumătate dintre aceștia sunt tineri sub 25 de ani.
În următorul material, Bistrițeanul.ro vă va prezenta date statistice PE JUDEȚ, cât și punctual CE fac cei de la Antidrog BN pentru a stopa cererea.
Nu uitați că nu putem face această campanie fără ajutorul vostru. Dacă aveți informații sau mărturii, vă așteptăm să ni le transmiteți pe adresa de mail [email protected], pe messenger-ul paginii de Facebook Bistrițeanul.ro sau pe whatsapp la numărul de telefon 0722.480.707.
Celelalte materiale ale campaniei DROGURI PRINTRE TINERI le puteți reciti aici:
https://www.bistriteanul.ro/droguri-printre-tineri-incredibil-la-maieru-drogurile-se-servesc-la-wc/
https://www.youtube.com/watch?v=wJUXLqNHCaI