Deși pare greu de crezut, pentru câteva ore, cei mai importanți politicieni din Bistrița-Năsăud au lăsat armele și animozitățile deoparte și s-au concentrat pe una dintre cele mai „arzătoare” probleme cu care se confruntă societatea românească: drogurile. Scopul nu a fost doar dezbaterea acestor probleme deja cunoscute, ci și identificarea celor mai bune soluții care pot fi materializate în proiecte de lege.
Dezbaterea care a reunit în aceeași sală a Palatului Culturii parlamentari din mai multe partide, dar și autorități județene și locale, reprezentanți ai elevilor, părinților și profesorilor a fost organizată de deputatul Lorant Sas și de europarlamentarul RENEW, Ramona Strugariu.
Aceasta a fost moderată de europarlamentarul Ramona Strugariu, iar printre cei care au luat cuvântul s-au numărat deputații PSD Daniel Suciu și Bogdan Ivan, care sunt și inițiatorii unui proiect legislativ ce vizează stoparea consumului de droguri.
Au mai fost prezenți liberalul Robert Sighiartău și senatorul Ovidiu Florean (Forța Dreptei). Prezentă a fost și directoarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, Monica Halaszi și vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără.
Dezbaterea găzduită ieri de Palatul Culturii este doar prima dintr-o serie de evenimente care au drept scop concretizarea concluziilor trase în proiecte legislative:
„Sunt orașe europene în care este monitorizat zilnic consumul de substanțe, sunt dezbateri intense pentru legalizarea acestor substanțe, dacă este oportun sau nu. Urmează ca pe viitor să ne întâlnim și în alte formate, mai restrânse. Acest fenomen nu va putea fi stopat niciodată, dar este esențial măcar să-l putem limita. Astăzi luăm notițe și cu siguranță vom putea ulterior scrie legi suple, moderne”, a spus deputatul REPER, Lorant Sas.
Europarlamentarul RENEW, Ramona Strugariu, care a și moderat discuțiile, a atras atenția asupra faptului că discutăm despre o problemă la nivel european, care cu greu poate fi gestionată. Printre propunerile sale s-au numărat campanii de prevenire și conștientizare și un dialog continuu între Agenția europeană pentru droguri și agențiile naționale antidrog.
Proiectul de lege al social-democraților, în linie dreaptă
„În această săptămână am primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, care ne confirmă că modificările sunt constituționale și nu o să putem să fim blocați nici de Curtea Constituțională, nici de președintele României”, a spus, în cadrul discursului său, deputatul PSD, Bogdan Ivan.
Acesta a mai spus că așteaptă profesorii, asociațiile de elevi și părinți, instituțiile statului și ONG-urile să își aducă aportul la acest proiect de lege, pentru a-l îmbunătăți.
„Eu nu mi-am propus să fiu simpatic, hai să nu fim ipocriți. Nu există nicio școală în care să nu se facă aceste campanii și totuși suntem aici. Hai să nu ne prefacem că la un club, la o ieșire nu știm cine consumă. Haideți să nu fim ipocriți… Ceea ce a pornit oarecum de la Bistrița, pe o idee a lui Bogdan și a mea e doar o bucațică”, a completat deputatul Daniel Suciu.
Deputatul liberal Robert Sighiartău a susținut ideea potrivit căreia familia este prima care ar trebui să se implice și să fie aproape de tineri și adolescenți, iar școlile să nu mai mușamalizeze datele privind consumul de droguri.
Acesta le-a reproșat instituțiilor statului responsabile de stoparea fenomenului că nu stau bine la capitolul comunicare, nu sunt prezente pe rețelele de socializare populare în rândul adolescenților și nu au mesaje adaptate pentru ei.
„Părinții să înțeleagă că nu e de glumă. Nu-i de glumă cu fenomenul acesta, pentru că drogurile distrug viața copiilor și vor deveni irecuperabili. Sunt droguri sintetice, tot felul de prostii care le prăjesc creierul”, a completat deputatul PNL, Robert Sighiartău.
Gargara!
Isi dau cu parerea toti habarnistii care zic doar ce suna bine, nu ce functioneaza.
Nu vad acolo psihologi sau oameni care lucreaza la centre de preventie si tratament. Doar parerologi care isi fac campanie.
Institutiile care ar trebui sa se ocupe de problema au fost umplute de pile si neamuri si in consecinta au devenit inutile. Dovada sta situatia actuala.
O sa umplem puscariile de copii tantalai si consumul o sa tot creasca, cum se intampla in state cu „The War On Drugs” inca din anii ’70, in timp ce drogurile sintetice o sa fie tot mai multe si mai raspandite.
Abia in ultimii ani s-au trezit si Statele si au tras mai clar linia intre tipurile de droguri si intre consum propriu si trafic, pe langa faptul ca au legalizat canabisul si in unele state chiar si alte droguri. La fel si state ca Portugalia, Elvetia si mai nou Germania si Cehia, care au inteles ca preventia este cheia, nu pedepsele aspre care doar o sa deraieze viitorul la o gramada de tantalai.
Sa nu mai zic ca avem o tara macinata de alcool, o problema mult mai mare, pe care nu doar ca nu facem nimic sa o rezolvam, dar o si agravam prin reclamele la tot pasul la bauturi alcoolice si prin glamorizarea consumului de alcool cu tot felul de degustari de vin, coniac si alte fite.
Nici Dumnezeu nu ne mai poate salva!