-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

DRACULA prinde viață într-un nou roman…! Un model local inedit de promovare turistică

„Eu sunt Dracula! Eu sunt cel ce sunt! Și iată-mă, prinț al întunericului, rege al strigoilor și stăpân al umbrelor, veșnic pustiu, dar nu singur, pentru că am de partea mea necuvântătoarele pământului, ploaia și vântul, spaima și disperarea, lumina nevăzută și noaptea nenăscută…”

…un abur albăstrui începu să danseze pe cerul după-amiezii. Apoi se contură o siluetă solemnă, aidoma unui cavaler, spre care lupii își ridicară capetele și începură să urle, a legământ de taină… O ființă nouă, cu puteri miraculoase, care vorbea cu fiarele pădurii și înțelegea șuieratul vântului, care sfida timpul, spațiul și iuțeala gândurilor. O nouă ființă pentru care lumina și întunericul erau unul și același lucru…

„Pedeapsa mea este să rătăcesc în noapte până la sfârșitul veacurilor, blestemat de toți trădătorii, leneșii, viclenii și dușmanii pământului, cărora le-am luat viața pentru nesăbuința lor, înfingându-le țepe în măruntaie…

*****

Fragmentul de mai sus face parte dintr-un admirabil proiect editorial conceput de profesorul Ioan Bâca – șef de lucrări doctor la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – intitulat „Dracula. Începutul”. Romanul va fi prezentat publicului din oraș miercuri, 18 aprilie, de la ora 18:00, la Extensia UBB Bistrița și reprezintă o fascinantă incursiune în spectaculoasa lume a superstițiilor, legendelor locale care bântuie Pasul Bârgăului, credințelor și făpturilor mistice – o lume bântuită de pricolici, vampiri, căpcăuni, vârcolaci, strigoi, moroi sau capăi, o dimensiune locuită de țărani seculari care se iau la trântă cu fiarele turbate ale pădurilor sau cu ultimul zimbru în viață, într-un spațiu din care nu lipsesc descrierile unor spectaculoase peisaje, dar nici scenele fierbinți de dragoste între contese și cavaleri…

Sunt peste 150 de pagini care concentrează detalii foarte interesante despre fabulosul ţinut dintre Măguri, despre o revitalizare a mitului Dracula, despre legendele care bântuie prin Borgo Pass, despre drumul care leagă Ardealul de Bucovina – Drumul Romanilor, despre care Nestor Şimon în Comerciul şi drumurile de comunicaţiune consemna că „…pre la anul 1847 acesta era drumul cel mai bun de piatră dintre toate drumurile Transilvaniei” sau despre o străveche legendă care susține că în măruntaiele Vârfului Răchițeaua ar fi îngropată o comoară: unii jură că ar fi chiar Cloşca cu puii de aur, alţii – că ar fi vorba despre un bou uriaş de aur, câteva zeci de figuri ale unor soldaţi din aur şi un car întreg construit din aur şi ascuns departe de privirile curioase ale trecătorilor… Este pomenită și convingerea care circulă printre bătrânii locurilor care susțin că – atunci când deasupra Vârfului Răchițeaua răsare curcubeul şi reuşeşti să urci dealul spre vârf pe coate şi pe genunchi, cu îndestulată umilinţă – ai şanse să descoperi comoara blestemată şi îngropată sub ruinele unui fost castel…

Singurul care a reușit s-o găsească este Dracula, care, în roman, își reîntâlnește un vechi camarad de oaste în măruntaiele muntelui și care acoperă cu bolovani intrarea, pentru a fi pe vecie ferită de ochii iscoditori ai lumii… Tot Dracula este martorul unei alte impresionante legende care vorbește despre o grotă blestemată în care unii au intrat tineri şi au ieşit gârboviţi de ani şi îmbătrâniţi sau au căzut fulgeraţi de moarte la pământ atunci când au încercat să povestească ce au văzut înăuntru…

Bârgăuan la origine, Ioan Bâca propune prin romanul de față un model inedit de promovare turistică a meleagurilor deosebit de pitorești din Pasul Bârgăului – „o ficțiune care tratează o ipotetică perioadă de timp plasată înaintea întâlnirii dintre avocatul Jonathan Harker și contele Dracula în castelul său din Carpați, moment evocat de Bram Stoker în romanul său Dracula. Este o plăsmuire a imaginației noastre care se bazează pe mai multe surse istorice, legende și mituri, cu scopul de a promova frumusețile și istoria Ținutului Bârgău…”, după cum notează autorul însuși într-un cuvânt adresat cititorilor…

Dar despre acestea și multe altele – aveți ocazia să povestiți cu autorul romanului, Ioan Bâca – miercuri, de la ora 18:00, la Apollo, sediul Extensiei UBB Bistrița.

Foto @ Arhivă – Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: