Din cauza diferențelor de temperatură cu care ne confruntăm de regulă primăvara, avem foarte multe răceli și viroze, a explicat dr. Maria Petri. Invitată la emisiunea Medicină pe limba ta, specialistul ORL a avertizat că din păcate, aceste viroze degenerează în otite.
„Nasul este filtrul nostru. 70% dintre infecțiile care apar la copii și adulți vin din zona nasului. Uneori acesta nu poate să facă față infecțiilor. Pacienții se prezintă mai târziu la medic sau au o imunitate scăzută. Uneori se află în colectivități cu o încărcătură bacteriană și virală mai mare. Cel mai repede răcesc copiii, cu imunitatea în formare. Cele mai frecvente răceli și otite apar la copii pe urechea medie”, a explicat dr. Maria Petri. Pentru că ei, fiind în perioada de creștere, au comunicarea dintre nas și ureche ușor mai scurtă și orizontală.
Otitele externe sunt mai rare la copii. Sunt datorate mersului la piscină: din cauza umidității acolo se formează anumite bacterii. Copiii se pot alege cu otite și din cauza apei contaminate din piscină, acolo unde acestea nu sunt curățate corespunzător. Această formă de otită nu trece decât cu anumite preparate medicamentoase.
A doua cauză a apariției otitelor ar fi folosirea bețișoarelor de urechi, care nu scot mizeria ci o împing înăuntru, generând infecții.
„Nici picăturile în exces nu sunt recomandate, pentru că produc un dezechilibru. Sunt mămici care pun preventiv copiilor picături de genul Otocalm, pentru o perioadă îndelungată de timp… Flaconul de picături nu se folosește mai mult de 6 săptămâni de la desfacere. Multe dintre acestea au termen de valabilitate doar 30 de zile”, a mai explixat dr. Maria Petri.
Primele simptome care ne avertizează că avem de-a face cu o otită este mâncărimea. Ulterior, apare și secreția – mai apoasă la început, și apoi gălbuie, albă sau negricioasă, în anumite infecții.
Dr. Maria Petri s-a referit și la otitele medii sau cele localizate în urechea internă.
Specialistul ORL a vorbit, între altele, despre importanța dezinfecției naso-faringiană. „Curățarea nasului cu apă de mare este cea mai importantă la copii. Se face cu ser sau apă de mare, cu aspirații, pot să scadă riscul de apariție a otitelor seroase”.
Dr. Maria Petri a mai explicat că este important ca mămicile să curețe nasul copiilor, mai ales atunci când ei sunt răciți. De asemenea, specialistul a explicat care ar fi vârsta cea mai potrivită pentru scoaterea polipilor. Este fals mitul că după scoaterea polipilor copiii sunt predispuși pneumoniilor, a subliniat dr. Maria Petri.
Unde se poate ajunge dacă nu tratăm otitele medii la copii – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos: