Dr. Laura Crețu s-a născut la Bistrița, unde a urmat școala generală și liceul. În timpul Facultății de Medicină pe care a urmat-o la Cluj, a obținut o bursă Erasmus în Franța.
A rămas extrem de impresionată de felul în care se puneau problemele în psihiatria studiată în Franța. „Pacientul era efectiv partener, inclusiv în tratamentul medicamentos. Avea un cuvânt de spus mai ales în orientările pentru psihoterapie….
În momentul în care am luat decizia de a urma ca specializare Psihiatria, după ce mi-am dat Rezidențiatul, foarte rapid m-am întors în Franța. Eram încă sub impactul impresiilor a ceea ce am descoperit la Nantes”, ne-a mărturisit dr. Laura Crețu.
Laura Crețu a profesat un an în Alsacia, iar ulterior s-a mutat în Paris unde a rămas alți 14 ani. A păstrat totuși legăturile cu Bistrița, revenind periodic în orașul natal.
Dr. Laura Crețu a povestit la emisiunea „Medicină pe limba ta” – proiectul derulat de Bistrițeanul.ro și Policlinia MedTOTAL – despre hipnoza medicală.
„Capacitatea de a intra în starea de hipnoză este ceva absolut natural. Cu toții avem, în cursul unei zile, de pildă, mici momente de transă. Sunt momentele de reverie sau ruptură de mediul exterior.
Se spune că aproximativ 25% din populație are un talent înăscut de a experimenta într-un mod mai intens asemenea momente de transă naturală”, a explicat dr. Laura Crețu.
Această capacitate de a intra într-o formă de transă se poate însă antrena.
„Clasic spunem că hipnoza medicală este o modificare a stării de conștiență. Practic, atenția este focalizată pe un anumit segment, pe conștiența de sine și nu cea asupra mediului. Iar trăirile corporale pot fi modificate într-un sens terapeutic.
Atunci când ne focalizăm pe ceva din interior, toți stimulii din jur – vocile, luminile, zgomotul își pierd din importanță. Nu este doar o senzație subiectivă. Există studii clinice de imagistică. Când un pacient este în stare de hipnoză, un RMN funcțional realizat în acel moment ne demonstrează care sunt structurile activate și care sunt dezactivate”, a explicat dr. Laura Crețu.
Hipnoza medicală, utilizată pentru a reduce anxietatea în fața unui examen medical
Sunt pacienți cărora le este frică de tunelul RMN. Sau pacienți care au de traversat proceduri medicale dureroase, cum sunt cei cu arsuri grave pe tot corpul. Durează ore întregi să desfaci pansamentele unor arsuri grave.
„A propune pacienților un mod de a părăsi acea stare de disconfort, pentru ceva mai confortabil este un câștig în calitatea actului medical, și mai ales pentru pacient…”, a explicat dr. Laura Crețu.
Hipnoza este deja introdusă în serviciile de oncologie, în țări precum Belgia sau Canada încă din anii 80. Li s-au propus pacienților oncologici gravi anumite procedee de hipnoză medicală. S-a observat că au parte de nopți mai liniștite, de un somn mai odihnitor și mai profund după ce au învățat să aplice tehnici de hipnoză medicală. Senzațiile de grețuri și vărsături s-au redus, de asemenea – a mai explicat dr. Laura Crețu.
Un specialist în hipnoză medicală poate interveni inclusiv la Urgențe sau în blocul operator, dacă este format pe hipno-analgezie.
În asemenea cazuri, pacientul este acompaniat de specialistul în hipnoză medicală, pentru a i se reduce gradul de stres sau de disconfort legat de un act medical.
În sistemul de stat din România este destul de greu să practici hipnoză medicală, a admis dr Laura Crețu. Se practică însă în sistemul privat.
„Hipnoza medicală este un instrument pe care îl pot aplica sau nu. Eu sunt psihiatru, psihoterapeut format în terapia cognitiv-comportamentală.
În medie, practicienii propun 20 – 30 de minute de hipnoză efectivă. Dar există și o senzație de dilatare a timpului. Senzația e extrem de plăcută de confort, de timp petrecut în interior și de orientare către senzațiile tale corporale.
Asta mi se pare fascinant la hipnoza medicală: se adresează psihicului, dar mai ales corpului. Ne ajută să ne re-asociem. Multe dintre blocajele psihice sau psihologice sunt legate tocmai de poziția inadaptată în care suntem extrem de mult în mental. Discociați de senzațiile corporale. Nici nu ne mai dăm seama în care parte se află tensiunea. Hipnoza medicală reia practic dialogul cu senzația corporală și cu sinele. Ne orientăm spre ce este bine și cum putem dilata această senzație de bine…
Hipnoza medicală nu vindecă o anumită patologie, ci modifică relația pe care o avem cu acea patologie. De aici, indicațiile pot fi extrem de diferite…”, a mai explicat dr. Laura Crețu.