Spitalul a găsit 24 de asistenți după ce a taiat și spânzurat printre cei 160 de candidați înscriși la concurs. Printre cei care au reușit să obțină un job la spital nu s-a strecurat niciunul fără BAC. Notele obținute de candidații respinși ne arată însă cam cât de nepregătiți sunt cei care termină școlile de profil și visează la job-uri în sistem.
Da, ai nevoie de Bacalaureat să îngrijești bolnavi! O demonstrează rezultatele concursului pentru cele 24 de posturi de asistent medical generalist organizat perioada aceasta de Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Întrucât legea nu obligă școlile sanitare postliceale să ceară o diplomă de Bacalaureat la înscriere, mulți candidați se pricopsesc cu diplome fără a avea luat „examenul maturității”. Aceștia se înscriu mai apoi la concursurile organizate de unitățile medicale, în speranța de a intra în sistem.
Și la concursul organizat de Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-au strecurat câțiva candidați fără Bacalaureat. În plină desfășurare a concursului, examinatorii spuneau că deși nu se cere o diplomă de Bacalaureat candidaților, cei care nu reușesc să treacă de examenul maturității nu prea se descurcă nici la probele concursului. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Acest lucru s-a dovedit a fi adevărat, toți cei 24 de candidați care au reușit să obțină posturile având diplomă de BAC, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Camelia Strungari.
Cu toate acestea, notele obținute la probele teoretice de unii candidați respinși sunt ridicol de mici, arătând cam cât de nepregătiți se prezintă absolvenții acestor școli sanitare la concursuri.
Cele mai mici note obținute sunt 1,8 și 2,9. Nu lipsesc nici notele de 3 sau de 4. Unii nu au reușit să treacă nici măcar de verificarea practică de operare calculator, deși cerințele în acest sens erau minime.
Pentru a ajunge la examinarea practică și interviu, candidații trebuiau să treacă de verificarea practică de operare calculator și să obțină minim 7 la proba scrisă.