Dora Parauan, șefa de promoție a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, a obținut anul acesta singura medie de 10 la Bacalaureat. Fără să primească meditații în particular, cum se obișnuiește. „Nu, chiar nu am simțit nevoia să fac meditații.
Nici la Evaluarea Națională n-am luat meditații. Am avut noroc de profesori foarte buni la ore, Și mi-a plăcut să muncesc și singură. Să mă confrunt cu toate problemele acelea, să lucrez la ele până îmi ieșeau așa cum trebuie. Mă refer acum la problemele de matematică, de chimie. Dar chiar și la română, pentru că m-am ocupat de eseuri și le-am exersat, le-am întors pe toate părțile până mi s-a părut că sună bine. Le-am făcut singură, și pe acelea…”, a povestit Dora Parauan pentru Bistrițeanul.ro.
Pentru a celebra performanța de a lua 10 pe linie la Bacalaureat, Dora Parauan a ieșit cu colegii săi de clasă și cu dirigintele, profesorul Iacob Țigăuan la o terasă. Spre seară, a sărbătorit și cu familia, în oraș.
Dora Parauan a participat în anii trecuți și la olimpiadele de Chimie și Engleză. Însă în clasa a XII-a a preferat să se concentreze doar pe orele de la clasă și examene.
„M-am implicat și în clubul Cogito, clubul de Științe al Liceului. Am făcut și înot, dar și dansuri de societate la un moment dat”, ne-a mărturisit Dora.
„Cu doamna Daria Maria Stoleru am făcut matematică. Română am făcut la clasă cu doamna profesoară Lenuța Moroșan, iar chimie – cu profesorul Iacob Țigăuan.
La Română – subiectul mi s-a părut acceptabil. Partea de eseu mi s-a părut destul de ușoară.
Am avut de ales între romanele lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Am studiat Ion și Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Eu am optat pentru „Ion”, mi-a plăcut mai mult. Poezia pe care am primit-o la subiectul II mi s-a părut puțin seacă, dar s-a putut face și aceea. Era ceva din Alexandru Vlahuță. Am avut acolo de comentat relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. N-a fost tocmai cel mai ușor subiect care putea să pice. Dar per ansamblu, au fost subiecte medii pe care le puteau face cam toți elevii.
Mi-au plăcut și subiectele la Matematică, deși nu a picat ce mă așteptasem. Mă pregătisem mai mult din anumite capitole care tocmai fuseseră reintroduse în programă. Eram sigură că vom primi subiect de acolo, dar n-a fost așa. Mi-a plăcut subiectul, în general. A fost destul de accesibil, cu excepția unor exerciții care au făcut diferența. Erau exerciții pe care trebuia să fi lucrat mult, ca să le știi face. Celebrele puncte C s-au dovedit mai grele, din materia clasei a XII-a”, ne-a mai povestit Dora Parauan.
Cealaltă disciplină a Bacalaureatului la care Dora Parauan a luat 10 a fost Chimia.
„M-a fascinat chimia încă din clasa a VII-a, când am început s-o studiem la școală. Doamna profesoară m-a trimis la Concursul național „Raluca Rîpan”. Am ajuns la faza națională a competiției și am rămas uimită de proba practică. Mi s-a părut foarte interesant totul. De atunci a început să-mi placă foarte mult.
Am făcut practică și în liceu, în clasa a IX-a, atâta cât am prins ore la școală, până a venit pandemia. Am făcut chimie cu domnul profesor Iacob Țigăuan, care ne-a fost și diriginte. Ne-a dus în laborator, am făcut acolo și practică. Mi-ar fi plăcut să facem și mai multă practică. Dar apoi a venit pandemia și nu s-a mai putut”, ne-a explicat Dora Parauan.
În ciuda contextului nefericit, Dora Parauan a găsit puterea de a-și face un program pentru a se pregăti acasă. A muncit câte două-trei ore zilnic, alocând un timp fiecărei materii.
Dora Parauan vrea să urmeze cursurile Facultății de Inginerie Chimică de la Universitatea Babeș-Bolyai.
„Sunt mai multe specializări acolo. Dar per ansamblu, se îmbină chimia și practica. M-ar fi tentat și o țară străină. Dar am socotit că e mai bine totuși să merg în străinătate mai târziu, pentru un Masterat, să zicem. Deși mi-ar plăcea să fac și un doctorat, poate, tot în străinătate.
Facultatea din Cluj este oricum foarte bună. M-am interesat, m-am întâlnit cu câțiva studenți de la Chimie și am povestit cu ei. Dintotdeauna am avut în minte Clujul, pentru că este un oraș studențesc care mi-a plăcut mereu. Am fost în vizită și în București, la niște rude. Mi s-a părut un oraș prea mare și prea aglomerat. N-am regăsit acolo același spirit prietenor, ca la noi, în Ardeal. Nu mi-au plăcut oamenii din București la fel de mult ca cei de aici…
Dora mai are un frate, care a absolvit clasa a IX-a, la Colegiul „Liviu Rebreanu”, fiind pasionat tot de științe exacte.
În timpul liber, Dora Parauan se întâlnește cu prietenii, ascultă muzică sau citește. „Cam orice tip de literatură, fie că este fantasy, contemporană sau romance. Una dintre cărțile mele favorite este Jocurile foamei. Am văzut și filmele, dar cărțile sunt de departe mult mai reușite…”, ne-a mai povestit Dora Parauan.
Un sfat pritenesc: evită toate secțiile de inginerie chimică. Secția de chimie este, într-adevăr, mai potrivită.