Profesorul de sport Constantin Sănduță s-a stins astăzi din viață. „Studiați, munciți, iubiți-vă locurile natale, perfecționându-vă continuu. Onorați-vă părinții și dascălii. Aceștia sunt cei care au pus suflet în formarea voastră”, afirma prof. Constantin Sănduță, într-un interviu acordat profesorului Virgil Rus de la UBB Extensia Bistrița.
Doliu, în lumea iubitorilor de sport din Bistrița: Constantin Sănduță – profesor de sport și autor al unor cărți dedicate sportului – s-a stins astăzi din viață.
„Ne-am cunoscut în anii ʼ80. Atunci eram gimnast și știu că mereu era preocupat de bunăstarea noastră, ca sportivi, și să avem condiții optime de a ne antrena.
Acum eram colegi la Rotary.
Probabil că profesorul Constantin Sănduță este mai puțin cunoscut de generațiile tinere. Însă mulți dintre aceștia studiază sau se antrenează în locuri, spații și săli, în care acesta a avut o contribuție semnificativă privind înființarea, existența și dezvoltarea lor”, a transmis Virgil Rus.
Profesorul Constantin Sănduță s-a născut la 11 decembrie 1941.
A studiat la Institutul de Educație fizică și Sport București dar și la Academia Olimpică Internațională, unde și-a concretizat cariera de om, sportiv, profesor dar și manager al instituțiilor sportului la acea vreme.
A fost profesor de educație fizică și sport, profesor la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și profesor asociat la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
A fost președinte al Consiliului pentru Educație fizică și Sport Bistrița-Năsăud, dar și vicepreședinte la Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.
Totodată, vreme de ani de zile a fost vicepreședinte la Asociația Club Fotbal Gloria 1922 Bistrița.
Ca manager sportiv participă în 1972 la J.O. de la Munchen și în 1980 la Moscova. Calitățile manageriale au determinat modernizarea sportului în B-N prin contribuția adusă la formarea și perfecționarea antrenorilor, prin participarea la reconstrucția Stadionului Municipal din Bistrița, prin implicarea la construcția Sălii Polivalente și fondarea Sălii Olimpice de Tenis de Masă sau construcției pârtiei de bob-sanie de la Piatra Fântânele. A fost implicat direct la înființarea centrelor olimpice ale României la haltere, tenis de masă și schi fond de la Bistrița. De asemenea a fost membru fondator al Clubului Rotary Bistrița.
De-a lungul carierei, a publicat următoarele cărți:
- Conducerea științifică a activității în cluburile sportive (1975);
- 10 teme de meditație în perspectiva sportului (1976);
- Monografia sportului județean (1980);
- Cavalerii sportului în Bistrița-Năsăud (2001);
- Timpurile Bistriței (2011)
- Cartea Gloriei Bistrița,
- Bistrițeni pe cărările timpului
- Gânduri despre sport de-a lungul anilor
Condoleante familiei. DUMNEZEU sa-l odihneasca.