0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Dolha vs Niculae în lupta cu gunoaiele din județ: Amenzi sau conștientizare?

S-a dat o adevărată luptă verbală în Colegiul Prefectural. Prefectul Stelian Dolha a declarat că problema gunoaielor din județ poate fi eradicată doar cu amenzi. „Cu trei poze făcute pe malul apei, încălcați în cizme de cauciuc, pentru a le pune pe Facebook și a arăta că ne pasă, nu vom rezolva niciodată problema abandonului de deșeuri și nu vom rezolva acest flagel național și mondial. E o problemă de mentalitate care se poate rezolva doar în timp”, a replicat Cristian Niculae, șeful ADI Deșeuri.

În ultima zi a lunii martie a avut loc o ședință de Colegiu Prefectural, în care s-a pus problema gunoaielor aruncate aiurea în județ, a necolectării selective și a naturii invadate de mizerii.

„În privința sănătății mediului, mesajul a fost foarte clar din partea mea chiar de la început: fără mângâieri pe creștet, că vremea lor a trecut. Astăzi putem face curățenie într-un singur fel în județul Bistrița-Năsăud: amenzi mari și intransigență. Pe primari îi asigur eu, prefectul județului BIstrița-Năsăud, că vremea în care președintele Consiliului Județean coboară la etajul întâi și face agenda, a trecut, e PA! E PA!

Astăzi am spus tuturor instituțiilor că le cer să schimbăm modul de abordare în județul Bistrița-Năsăud. Valea Someșului astăzi arată ca un pom de Crăciun și mă bucur că Sângeorz-Băi a început să-și facă curățenie, că și Rodna – dau și exemple pozitive de la social-democrați – și bravo Tinu Grapini. Noi trebuie să intrăm parteneri cu ei. Avem trei ani de grație – 2021, 2022 și 2023 – în care nu mai sunt alegeri – în care pot să-și permită și primarii să ia la rost cetățenii pentru că nu o să le mai ceară votul. Sunt singurii ani de grație pe care îi avem la dispoziție”, a declarat Stelian Dolha în deschiderea ședinței, înainte de începerea ordinii de zi.

Prefectul a dat exemplul sistemului de colectare din Deva și apoi a subliniat faptul că trebuie făcute controale mai des pentru că ”indiferent dacă ne place sau nu de Traian Ogâgău, aici are dreptate: cum să faci turism în Sângeorz-Băi dacă e plin de gunoaie? Ce stațiune e aia? La fel este peste tot în județul Bistrița-Năsăud”. Discursul său a fost întrerupt de jurnalistul Marius Rus care a explicat că a fost la un pas de a fi lovit pentru că a filmat persoane ce aruncau gunoaie aiurea.

Prefectul a asigurat că ”nu ne mai salvează șeful. Eu garantez că șeful nu mai salvează în momentul în care a încălcat legea, dar pentru asta le cer responsabilitate!”, după care și-a mutat atenția spre șeful ADI Deșeuri.

Am văzut că ADI are planuri mărețe. Era și cazul! Deși am fost printre primii care am implementat managementul integrat al deșeurilor, nu prea am văzut să facă nimic, nici la capitolul de informare, campanie de lămurire, implicare din partea primarilor nu a fost. Sper ca poliția gunoaielor să fie pe lege și să o poată face chiar dacă le cer UAT încă circa 50% în plus taxă pentru ADI Deșeuri. O să reușim împreună, dacă suntem consecvenți și dacă ne ținem de treabă”, a mai declarat Dolha.

Noul director al ADI Deșeuri a explicat că mai degrabă situația gunoaielor din județ se rezolvă prin conștientizare, nu prin amenzi. Totodată, controalele se vor înteți în urmtoarea perioadă, dat fiind faptul că ȘI ADI Deșeuri va avea un corp de control.

Efortul rezolvării acestei probleme – poluarea cu deșeuri – trebuie să fie unitar, al autorităților locale și județene, al autorităților de mediu, al autorităților de menținere a ordinii publice.

Cu trei poze făcute pe malul apei, încălcați în cizme de cauciuc, pentru a le pune pe Facebook și a arăta că ne pasă – nu vom rezolva niciodată problema abandonului de deșeuri și nu vom rezolva acest flagel național și mondial. E o problemă de mentalitate care se poate rezolva doar în timp.

Aveți în coordonare, domnule prefect, cel puțin 5 instituții cu atribuții și competență de control pe domeniul deșeurilor. Sunteți prefectul județului de aproape doi ani și mie mi-e greu să cred că doar acum conștientizăm cu toții acest fenomen.

Începând din acest an, și ADI Deșeuri vine cu un corp de control, iar eu vă asigur că facem toate demersurile ca acest corp de control să fie unul legal constituit pentru că, pe Legea salubrizării, autoritățile publice locale își pot desemna reprezentanți pentru a efectua control în acest domeniu al respectării regulamentului deșeurilor și al Legii 211 privind regimul deșeurilor, dar rolul Corpulului de control al ADI va fi acela de a-i învăța și corecta pe cetățeni.

Pe generatorii de deșeuri îi vom învăța cum să separe corect deșeurile la sursă, cum să le predea operatorului de salubrizare și vom veni alături de instituțiile de control pentru a sprijini și controlul pentru prevenirea abandonului de deșeuri și poluării cu deșeuri a apelor și mediului în care trăim.

Cetățenii trebuie să conștientizeze că, atâta timp cât oricum prin lege sunt obligați să plătească o taxă de salubrizare care este obligatorie, dacă separă corect deșeurile și le predau în mod corect, nu mai are rost să le care la apă să le adandoneze. Vom face toate demersurile ca ei să înțeleagă acest lucru. Controlul pentru prevenirea și combaterea poluării e foarte important, dar el trebuie făcut într-un mod permanent, după un grafic bine stabilit și respectat de toate instituțiile abilitate în control. Experiențe de genul comisia prefecturală formată din 6-7 instituții care merg cu haita în control pe capul oamenilor timp de o lună și apoi nu mai fac nimic s-au dovedit că nu au niciun folos. Trebuie să eficientizăm controlul, să facem echipe de control comune pentru a avea o capacitate cât mai mare de control, de genul: reprezentant ADI – Jandarmerie, Gardă de Mediu – Poliție, ADI – Poliție Locală”, a explicat Cristian Niculae.

Dolha i-a replicat lui Niculae că odată cu preluarea șefiei ADI Deșeuri preia și eșecul de 10 ani în care NU s-a făcut nimic.

Cine v-a împiedicat timp de 10 ani să faceți asta? Cine? Aveți 11 oameni, de 10 ani inexistenți, cu salarii încasate din bani publici. Mai angajați 6, mai cumpărați 4 mașini și spuneți că de acum veți fi eficienți. Să dea Domnul. Problema este rezultatul de 10 ani. Dacă nu înlăturăm cauza, degeaba facem curățenie. Sunt de acord cu partea de conjugare, că ar trebui să facem un efort comun, dar nu sunteți străin de ce s-a întâmplat până acum. Când ați dat examen pe postul respectiv, ați luat tot ce înseamnă ADI. Eu în locul dumneavoastră aș fi schimbat măcar jumătate dintre angajații ADI dacă tot nu au făcut nimic timp de 10 ani, adică să se vadă management acolo, dar nu vin să vă dau eu indicații cum să vă gestionați. Eu vă spun că și eu, și dumneavoastră, și Garda de Mediu, Apele Române, Poliția, Jandarmeria, suntem responsabili de acest județ”, a mai spus prefectul.

Niculae a asigurat că primarii au înțeles nevoia înființării unui corp de control și că ADI Deșeuri pregătește o campanie de informare ce va rămâne în mintea oamenilor ca și reclama Farmaciei Catena.

„Eu vin în sprijinul acestui fenomen, i-am făcut pe primari să înțeleagă că avem nevoie de acest corp de control pentru că cinci echipe de la Garda de Mediu nu sunt în stare să acopere toată raza județului cu control pentru prevenirea și combaterea poluării cu deșeuri.

Problematica pe care o are Garda de Mediu este un corp subdimensionat în ce privește activitatea de control. Dacă nu ne reunim cu toții, dacă nu dăm mâna și nu discutăm concret și nu facem ce trebuie, peste 2 sau 3 ani ne vom întâlni la aceeași masă și vom vorbi discuții.

Pe mine mă pierdeți, eu vreau să facem acest lucru, insist, vin ca partener, pun la dispoziție acest corp de control pe care primarii au înțeles că trebuie să-l finanțeze. Până la urmă tot ei sunt cei care trebuie să salubrizeze. Nu facem curățenia de primăvară cu control. Curățenia permanentă o fac primăriile, cum au făcut la Primăria Bistrița deținuții. Da, cetățeanul nu face ce trebuie, nu a fost informat, nu a fost învățat. Nu ADI face informare, Supercom face informare printr-o campanie de informare avizată de ADI.

De când am venit la ADi Deșeuri, am penalizat deja Supercom pentru că, prin contractul de delegare, trebuia să facă campanie de 800.000 de lei și a făcut în primul an doar de 140.000 de lei, iar lucrul acesta se simte. Am sancționat Supercom cu 10% din suma necheltuită, adică a primit o sancțiune de 66.000 de lei, urmând ca, dacă în două luni, nu face această campanie, să ne vireze banii în cont și o facem noi. Pun la punct un plan de acțiune referitor la o campanie care va bubui, de genul Farmaciei Catena, adică toată lumea va fi informată cum se separă deșeurile la sursă, ce trebuie să facă, pe toate canalele media și rețelele”, a explicat Cristian Niculae.

Despre CE prevede proiectul de management pe care Cristian Niculae îl are pentru județ, odată cu preluarea conducerii ADI Deșeuri, puteți reciti – mai jos:

Salariu de director, pentru noii inspectori de gunoaie de la ADI Deșeuri, angajați de fostul vice Niculae

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...