0.2 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Doi bistrițeni au transformat pasiunea pentru piețele de vechituri din Viena într-o afacere, care te ajută să te întorci în timp

Bucățele de istorie, asta sugerează fiecare obiect din Carbon 14, primul magazin de antichități și vechituri din Bistrița, situat chiar în inima fostului burg săsesc. Doi bistrițeni, fascinați de piețele de vechituri din Viena au pariat pe pasiunea lor, care speră să le aducă și profit.

La câțiva pași de agitația centrului Bistriței, într-un colț intim de pe strada Dornei, a prins viață un loc aparte pentru iubitorii de antichități: magazinul „Carbon 14”. Fondat de Gelu Filipoi și Sorin Pop, doi bistrițeni pasionați de vechituri, acest mic spațiu adăpostește o colecție diversă de obiecte care spun povești din alte vremuri.

Povestea a început, de fapt, acum mulți ani, când Gelu Filipoi locuia în Viena și obișnuia să-și petreacă sfârșiturile de săptămână explorând piețele de vechituri din oraș:

„E o pasiune mai veche pe care am descoperit-o în Viena. În weekend aveam plăcerea de a merge pe la piețe de vechituri, acolo unde găseam tot felul și petreceam multe ore. Cumpăram lucruri pentru mine care mi se păreau interesante. Când mai veneam în România, le mai vindeam prin diferite piețe”, povestește Gelu.

De asemenea, Sorin adună de zece ani lucruri vechi din toată Europa, care acum pot fi cumpărate din magazin.

Numele Carbon 14 – procedură de a afla vechimea exactă a obiectelor

Această pasiune comună pentru obiecte cu istorie și valoare i-a apropiat și mai mult pe cei doi prieteni, Gelu și Sorin, oferindu-le motivația să transforme acest hobby într-o afacere. Astfel, au decis să deschidă împreună “Carbon 14”.  Numele magazinului este inspirat dintr-o procedură de a afla vechimea exactă a obiectelor.

Deși spațiul magazinului este destul de restrâns, Gelu ne povestește că amenajarea lui a necesitat multă muncă și atenție la detalii.

Colecția de marfă a fost adunată cu grijă din piețele de vechituri din Viena, dar și din alte locuri, precum Piața Oser din Cluj. În magazin, clienții pot găsi obiecte variate, de la brățări de doar trei lei, până la piese valoroase, cum ar fi un tablou, cea mai scumpă piesă din colecție, care costă cinci mii de lei. Deschiderea magazinului a fost un succes sperat, dar neașteptat:

„Bistrițenii sunt tare încântați de magazinul nostru. Am avut deja numeroși clienți, comenzi și oameni dornici să descopere colecția de obiecte vintage. Și nu a trecut decât o săptămână de la deschidere”, mai spun cei doi.

 

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Superb !
    Mult succes stimatilor nostri bistriteni. Era nevoie si in burgul nostru vechi de un astfel de magazin cu piese valoroase care poarta in ele amprenta timpului scurs pana la noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...