Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.
Anul acesta în februarie, Gabriel Rus, un student de 25 de ani de la Universitatea Tehnică a fost condamnat la 5 ani și două luni de închisoare de Curtea de Apel Cluj, după ce, în prealabil, Judecătoria Beclean îl condamnase la doar 2 ani și 7 luni de închisoare.
În 2017, Gabriel Rus a urcat băut la volan și în apropierea orașului Beclean a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist care transporta doi clienți a decedat. Clujust.ro face publică motivarea sentinței date de Curtea de Apel Cluj, care spune, printre altele, că cei doi ani și jumătate stabiliți de Judecătoria Beclean nu erau suficienți pentru ca tânărul să se învețe minte și să se considere reeducat.
„Curtea apreciază că scopul preventiv-educativ al pedepsei poate fi atins doar prin privarea de libertate a inculpatului, pedepsele aplicate de Judecătorie urmând a fi majorate. (…) Curtea consideră că pedeapsa principală rezultantă de 2 ani și 7 luni închisoare, cu executare prin privare de libertate, aplicată de judecătorie este netemeinică și nu poate contribui la reeducarea inculpatului”, se arată în motivarea publicată de clujust.ro.
Curtea de Apel Cluj a luat în calcul inclusiv frecvența faptelor de acest tip, care „perturbă grav traficul rutier, inducând o stare de temere destinatarilor legii penale”. Mai pe românește, judecătorii recunosc faptul că societatea civilă se așteaptă la pedepse mai aspre în astfel de cazuri:
„Nu se poate face abstracție de contextul actual și de amploarea pe care au înregistrat-o faptele de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă a persoanelor angajate în traficul rutier, autovehiculele constituind instrumente deosebit de periculoase ce produc urmări de o mare gravitate, acest gen de infracțiuni generând un sentiment de dezaprobare din partea societății civile, care resimte necesitatea unei reacții adecvate împotriva făptuitorilor, pe măsura tulburărilor pe care le produc în mediul social, corespunzător gradului de pericol creat prin săvârșirea lor. Faptele inculpatului sunt cu atât mai grave cu cât acestea au loc sub imperiul unui consum apreciabil de băuturi alcoolice”, se arată în motivarea Curții.
Latura civilă care include despăgubirile morale și materiale încă se judecă. Puteți citi întreaga motivare AICI.
Mai puteți citi despre acest subiect: