Tamara Preduș este medic ginecolog în spitalul din Năsăud, dar lucrează și în Policlinica din Maieru. Ani de zile a muncit în Cluj, iar în emisiunea Medicină pe limba ta, dr Tamara Preduș a povestit cum a ajuns la Năsăud.
Dr. Tamara Preduș a vorbit despre chisturile ovariene la tinerele de 16-18 ani, dar și despre importanța unui control medical. Infecțiile genitale trebuie tratate cu foarte mare atenție și seriozitate. Pentru că riscă să provoace chiar și infertilitate.
„Frica de examenul ginecologic este foarte mare. Este un disconfort”, a admis dr Tamara Preduș, completând însă că un asemenea control este totuși necesar.
O durere acută în abdomen poate fi un simptom al unei anexite, o inflamație a tractului genital la femei din zona pelvisului. Pot fi afectate ovarele și uterul, dar se poate ajunge și la febră sau puroi. Dacă se agravează, ea poate duce la infertilitate.
Anticoncepționalele nu sunt recomandate după 35 de ani, a precizat dr Tamara Preduș. „Cele mai multe dintre femeile care folosesc anticoncepționale fumează. Încep să apară și bolile pe care le moștenești, ca femeie. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Din punctul meu de vedere, anticoncepționalele sunt produse foarte bune pentru anumite patologii. Dar nu neapărat ca și anticoncepțional după 35 de ani. Recomandabil ar fi ceva nehormonal, care să poată fi îndepărtat, dacă este cazul. Un banal sterilet, care costă doar 20, 30 sau 40 de lei”, a mai spus dr. Tamara Preduș.
Doctorul a subliniat că înainte de montarea steriletului, sunt necesare analize, pe baza unei secreții vaginale care să certifice că nu există germeni urâți în organism. Este necesar și un test Babeș Papa Nicolau care să confirme că nu există leziuni premergătoare cancerului de col uterin.
În cazul montării unui sterilet, este necesar ulterior un control ginecologic anual. Totodată, steriletul este recomandabil să fie schimbat la fiecare 4 ani.